Mijten en ander (?) klein grut

Gisteren deed ik zoals gewoonlijk de GFT-bak bij mijn ouders open, een mens weet nooit of er iets interessants in te vinden is.

En inderdaad:

Motmugje

Nee, ik heb het niet over die motmug, maar wel over die witter korreltjes. Even uitzoomen:

Een mutmug temidden allemaal vieze beesten

In het midden een motmugje (2.5 mm) die toevallig op de pupa van de één of andere vlieg zit (ca. 5 mm), en daar helemaal rond: witte dingetjes-in-slijm. Van ver leek het op heel heel fijne risotto, en werkelijk héél de GFT-bak was er vanbinnen mee bedekt:

Vieze beesten (maden?)

…maar bekijk dat van dichtbij, en je ziet at het allemaal bewegende beestjes zijn, en bekijk het nog meer van dichtbij, en je ziet dat het bewegende zeer vreemde beestjes zijn:

I don’t know about you, maar ik tel daar toch wel acht poten. En acht poten, dat zijn spinachtigen voor mij. Mijten en zo, gelijk deze rode fluweelmijt:

Rode fluweelmijt

…maar waar de mijt hierboven gemakkelijk 2.6 mm groot is, zijn deze twee kerels maar zo’n 0.6 à 0.8 mm groot:

Colour me officially puzzled.

O, en als ik het toch over mijten en mogelijke mijten heb: ik dénk dat ik mijn allereerste met mijten geparasiteerde insect gefotografeerd heb. Voor zover ik zie, heeft deze nogal anemische mug op een berkenbload een paar extra passagiers:

Een mug met mijten

Denk ik toch:

Als er ergens acarologen zijn die uitstluitsel kunnen geven: graag.

En ook, uiteraard: dringend dringend tijd, altijd maar meer dringend tijd eigenlijk, voor die betere belichting. De diffractie op f/40 weetuwel.

15 reacties op “Mijten en ander (?) klein grut”

  1. Op mijne GFT-container zijn ook veel interessante beestjes te vinden 😐
    Ge moogt altijd eens passeren om ze te komen fotograferen (alvorens ik mijn container weer aan een grondige kuisbeurt onderwerp – op dat moment haat ik die GFT-container)

  2. Geen idee. Ik heb zo eens op Man Bijt Hond (of dergelijk programma) een reportage van een weekje gezien die vrije tijds natuurfotografen volgden en die mensen hadden toen verschillende plaatsen waar ze hun foto’s aanboden. Meer weet ik er ook niet over hoor.

  3. Prachtige foto’s, maar daar gaat het me nu niet om ..

    Ik ben geïnteresseerd in de motmug. Dat is volgens mij Clogmia albipunctata. Hij wordt veel gefotografeerd, maar komt nog niet zo lang in België en Nederland voor, ik denk < 30 jaar. Daarom verzamel ik nu waarnemingen (foto’s, verzamelde exemplaren) om een beter beeld te krijgen van de huidige verspreiding.

    Kunt u mij vertellen waar (adres of coördinaten) en wanneer deze foto is genomen? Bij voorbaat dank.

Reacties zijn gesloten.