Patrick

Ik snap het wel hoor: Patrick is de burgemeester van alle Antwerpenaren. Patrick overstijgt de partijen.

Patrick

Maar het spijt me, ik krijg daar de kriebels van.

Wat de deur dichtdoet, is iets dat ik bij vorige bezoeken niet eens bewust gezien had: de kleur van de knopjes in de navigatiebalk. Rood-blauw-groen-oranje.

Bah!

De sossen en de blauwe en de groene en de tsjeven, dat staat voor verschillende maatschappelijke visies.

Liberalen en socialisten, die hebben toch een redelijk andere invulling van pakweg hoe de overheid in het algemeen tegenover de mensen staat? En toch niet alle partijen zien de rol van het middenveld op dezelfde manier? En economie en milieu, de verschillende partije prioritiseren die toch op een andere manier?

Mijn eerste keuze bij de verkiezingen, dat is de keuze voor een politieke partij.

Ik kies voor een bepaalde manier waarop met de zwakkeren in de maatschappij omgegaan wordt, voor welbepalde klemtonen in het beleid, voor een welbepaalde visie.

En dan kan het nog twintig keer zijn dat ik een hoogst sympathieke kerel of dame ken die op een andere lijst sta: ik ga daar nog niet op stemmen.

Ik stem op een partij omdat ik de maatschappelijke visie ervan deel. Ik stem niet op mensen omdat ik ze sympathiek vind. En tot voor kort stemde ik dan ook helemaal niet op mensen—of beter, enkel symbolisch: de eerste allochtone vrouw, dat soort stem.

Nu heb ik het voorrecht wat meer mensen in de politiek te kennen van iets dichter bij, en zal ik een geïnformeerde reeks voorkeurstemmen uitbrengen. Maar ook daar: niet omdat ik ze sympathiek zou vinden. Competentie en visie, dat is onder meer wat voor mij telt.

Maar wat mij helemaal niét kan schelen, is wat deze of gene hele of halve BV denkt. “Ik ken niets van politiek” of “ik kies niet voor een partij”, maar kies toch maar voor Patrick want hij is een toffe pee / hij ziet er gezond uit / hij is een van de maten / hij is graaf?

Jaja, ik weet wel waarom hij het doet. En ik weet ook wel dat er iets meer ernstige dingen op de site staan.

Maar toch. Pfeh. For shame.

Politiek voor kleuters.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Niet akkoord, Michel. Ik denk dat Antwerpen politiek gezien voor een andere uitdaging staat dan Gent… het is dé stad waar het VB haar grootste namen inzet, en ook de stad waar ze het grootste zijn. Op dit moment is de politieke praktijk in Antwerpen heel simpel: het VB tegen al de rest… in zekere zin maakt Janssens nu een eigen “lijst van de burgemeester”, maar dan verspreid over vier partijen. Naar mijn gevoel kunnen ze ook niet echt anders: als ze mekaar gaan afmaken in de pers, is er zoals gewoonlijk maar één winnaar.
  Conventionele politiek zoals we in België kennen, is in Antwerpen moeilijker, daar staan ze tegenwoordig bijna op Amerikaans tweepartijenniveau: de antidemocraten tegen de democraten.

 2. ik volg max;
  ik zit in de luxepositie te wonen in een gemeente waar we niet (moeten) wakker liggen van de ‘wereldproblemen op gemeenteniveau’… maar in antwerpen is het een ander gegeven.
  ik hoop echt dat vlaams belang er echt op zijn bek gaat.

 3. @Max: Wel, wees dan zo eerlijk om op voorhand met vier partijen bij elkaar te komen en een degelijk programma samen bij elkaar te harken.

  Voor een complete buitenstaander ziet dat er uit alsof groen en blauw en oranje hun accenten mogen geven, maar dat een stem voor Patrick Janssens een stem voor eenheidsworst is.

  ‘t Zal misschien perceptie zijn hoor, en zoals ik zei: ik snap ook wel waarom, maar toch. Op mij persoonlijk komt dat over alsof Janssens beschaamd is dat hij socialist is.

 4. Partijen die elk voor een eigen maatschappelijke visie staan… Deze tijd is toch wel wat voorbij. Accenten verschillen, ja. De realiteit is dat je als politieke partij eigenlijk niet zoveel invloed hebt op het maatschappelijk gebeuren. Je kan bijsturen, enkele concrete zaken proberen te verbeteren, maar het-grote-idee doorvoeren, dat zit er niet meteen in. Als je daarenboven nog moet onderhandelen om een meerderheid te maken, dan wordt het nog wat onduidelijker waar een partij voor staat. Tja, het gevolg van een meerpartijenstelsel in een democratische omgeving zeker. Enerzijds jammer dat er zo weinig visie kan geconcretiseerd worden, anderzijds verhindert het dat er om de zoveel jaar een complete ommezwaai gebeurd.
  Wat Antwerpen aangaat, ik ga akkoord met Max. Weinig andere opties.

 5. Ik ken nu niet echt heel veel van politiek, maar het probleem met een samengesteld iets als ‘de rest’, is wel dat een aantal mensen niet op die ‘rest’ willen stemmen, omdat daarin ook partijen en mensen zitten waar ze het niet mee kunnen vinden.

  En die mensen kunnen ook niet stemmen voor ‘hun’ partij, want ze weten dat ‘hun’ partij uiteindelijk zal samenwerken met die partij waar ze het niet mee eens zijn.

  En wat blijft er dan nog over? Een proteststem voor het vlaams behang. Inderdeed. Waardoor die ook weer erop vooruitgaan. Waardoor Patrick en co er nog een partij moeten bijhalen (zijn er nog?). Waardoor er nog meer mensen ontevree zijn.

  Dus om nu te stellen dat iets als dit het probleem gaat oplossen? Ik weet het zo nog niet.

  Tis ingewikkeld. Tis een cirkelke zonder eind. Tis Antwerpen (en Mechelen, en St-Niklaas, en binnen enkele jaren wellicht ook Gent).

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.