Patrick Janssens wil liever burgemeester zijn dan socialist. Siegfried Bracke stelt hem de juiste vraag: “mag ik zeggen dat het aan u niet te zien zal zijn dat u een socialist bent?”

Gevaarlijke dinges, vieze dinges, vind ik dat.

Janssens mag dan misschien wel zeggen dat hij een burgemeester voor alle Antwerpenaren wil zijn, dat hij over alle partijgrenzen heen wil werken, dat hij niet dogmatisch een partijpolitiek programma wil aanhangen maar dat hij eigenlijk bruggen wil bouwen tussen Antwerpenaren en partijen van goeie wil, maar…

Een andere interpretatie is dat hij zich per se wil vastklauwen op het Schoon Verdiep. Dat de macht hem naar het hoofd is gestegen is. Dat hij er geen probleem van maakt om al zijn principes te verloochenen, als hij maar baas mag blijven. Dat hij beschaamd is om socialist te zijn.

Nee: il faut avoir le courage de ses convictions, mon cher.

Ik ben hier waarschijnlijk hopeloos naief in, maar in mijn hoofd is er nog altijd een duidelijk verschil tussen de Grote Ideeën van de verschillende partijen. Als men voor liberalen stemt, dan stemt men voor minder regels en meer persoonlijke verantwoordelijkheid. Socialisten en christendemocraten zijn niet inwisselbaar. Voor mij zijn er nog grote maatschappelijke projecten, en maakt het wel degelijk een verschil voor wie ik stem.

Ik zou nooit ofte nimmer stemmen voor een persoon op een andere partij dan de partij waar ik achter sta, zelfs al vind ik dat die persoon persoonlijk de zaken goed zou doen. Want draai of keer het zoals je wilt, maar tot nader order werken we nog altijd in een partijensysteem.

Zelfs het grootste stemmenkanon betekent niets zonder de partij erachter. (voeg uw eigen parafrase van Spock’s “The needs of the many outweigh the needs of the few, or the one” in)

Nee: ik heb een partij waar ik achter sta, en binnen dié partij ga ik op zoek naar mensen waarvan ik denk/vind/vermoed dat ze het goed gaan doen. Vroeger, toen ik nog niet zo goed geïnformeerd was als nu, was dat dan consequent de eerste vrouw/allochtoon/allochtone vrouw, omdat ik vond dat er wel eens een signaal mocht gegeven worden. Nu zal dat de persoon worden die me het meeste overtuigt.

Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat als een Sas Van Rouveroij of Daniël Termont hier in Gent plots zou beschaamd lijken dat hij een liberaal respectievelijk socialist is, hij niet meer de helft van de stemmen haalt die hij anders zou gekregen hebben.



Reacties

10 reacties op “Afvallige!”

  1. Het gaat hier natuurlijk niet om de eerste de beste schepen, maar om de huidige en kandidaat-toekomstige burgemeester van Antwerpen.

    Er zijn geen rechtstreekse burgemeestersverkiezingen, maar impliciet zal het, zeker in Antwerpen, uitdraaien op een strijd Dewinter-Janssens.

    Janssens moet zich dus niet alleen aanvaardbaar maken bij zijn eigen socialistisch kiezerskorps, hij moet er ook voor zorgen dat hij als burgemeester aanvaardbaar is en blijft voor christendemocratische, liberale, groene enz. kiezers. Hij moet er zeker voor zorgen deze niet-socialistische kiezers niet voor het hoofd te stoten… ze zouden anders van de weeromstuit wel eens voor Dewinter kunnen stemmen.

    Daarom: Janssens als de bekwame technocraat die burgemeester van alle Antwerpenaren wil zijn, en niet de Janssens die met de vuist in de lucht de internationale staat te zingen.

    Slim gezien dus, dat boek van Janssens. Zeer slim.

  2. Slim misschien wel, en in Antwerpen pakt dat (zeer) misschien, maar ik zou wel weten hoe hem aan te vallen ware ik de oppositie. En als ik dat weet, dan weet Dewinter en co dat ook, natuurlijk.

  3. Een kleurloze mossel noch vis kandidaat, wie moet daarnu van hebben?

  4. @Huug: Ikke misschien? Ik heb de voorbije jaren altijd overtuigd liberaal gestemd, om zowat dezelfde redenen die Michel aanhaalt om op zijn favoriete partij te stemmen: “Ik zou nooit ofte nimmer stemmen voor een persoon op een andere partij dan de partij waar ik achter sta…”

    In Antwerpen is het echter alle hens aan dek, alle neuzen in dezelfde richting krijgen en een front vormen tegen het VB. Het is bij ons geen vijf voor twaalf het is één voor twaalf. Ik heb net zoals veel Antwerpenaren schrik voor wat de toekomst ons gaat brengen. Men (VB en AEL) is bezig onze stad in stukken te scheuren. Het doet met goed dat Patrick Janssens over de partijgrenzen heen wil gaan. Je mag ook niet vergeten dat ALLE partijen ondertussen een coalitie hebben moeten vormen om het VB van het schoon verdiep te houden. Ik schuif dus bij de komende verkiezingen mijn liberale principes opzij en geef Janssens mijn stem. Uiteindelijk, op stedelijk niveau spelen die ideologische verschillen niet zo hard als op pakweg federaal niveau.

  5. Moest ik in Antwerpen wonen dan lijkt me dat idd. de enige keuze, helaas.

  6. Ja ’t is jammer dat principes nu al verloochend moeten worden omwille van die VB dreiging. Maar of dat helpt is natuurlijk nog een andere vraag, zulke “mossel noch vis” (huug) oplossingen hebben eigenlijk nog nooit het effect gehad dat ze beogen, we zullen zien

  7. Kan vreemd klinken uit mijn mond, maar 100% akkoord met wat je zegt, M..

  8. Het is toch belangrijk niet uit het oog te verliezen dat ideologie op lokaal niveau niet belangrijk is. Het is niet de burgemeester van Antwerpen die zal beslissen over soepeler arbeidswetgeving of het al dan niet steunen van de Amerikanen in Irak. Op lokaal niveau is de opdracht te zorgen voor een leefbaar stadsweefsel met goede infrastructuur en diensten. Veel ideologie zie ik daar niet in. Persoonlijk zou ik lokaal wel stemmen voor de spa als ik weet dat ze een competent team leveren, al ben ik liberaal.

  9. Ik wou er dit nog aan toevoegen. Ik heb het interview gisteren ook gezien en het is niet de eerste keer dat het mij opvalt dat het leefwereldje en de horizon van die Siegfried Bracke toch wel heel beperkt zijn. Nu had hij één of andere visie op wat managers zijn om van plat te liggen (wat hem niet tegenhield het als de evidentie zelve te verkopen), een paar weken geleden verweet hij een arts dat hij de deontologische regels van zijn beroep niet boven de wet stelde. Van de grondwet en de verhouding tussen de verschillende machten heeft hij ook geen kaas gegeten. Als het technisch economisch wordt is de jongen helemaal verloren. Mocht hij er zich nog bewust van zijn en zich wat bescheidener opstellen af en toe zou het zo pathetisch niet zijn, maar hij is blijkbaar te vol van zichzelf.

  10. In principe heb je overschot van gelijk, en stem ook ik in de eerste plaats op een partij en dan pas op de persoon die het best lijkt te belichamen wat die partij volgens mij moet zijn. Maar gemeenteraadsverkiezingen zijn toch altijd dat beetje anders. Het gaat om mensen die heel dichtbij wonen, en die het niet moeten hebben van media, en waarvan sommigen het helemaal niet zo nauw nemen met de lijn die hun partij uitzet. Dus stem ik lokaal op mensen, niet op partijen. Ik wil mijn dorpje niet met Antwerpen vergelijken, maar ik kan me voorstellen dat het daar voor veel mensen net hetzelfde aanvoelt. Patrick heeft dat goed begrepen…