Self-fulfilling prophecy

Ik snap het niet. Echt niet. Ik kan er met mijn hoofd gewoon niet rond.

Niet alles is perfect in Gent, uiteraard niet. Maar in vergelijking met veel andere plaatsen is het hier toch wel echt goed? En in vergelijking met veel andere plaatsen zijn we er op de afgelopen jaren toch wel echt op vooruit gegaan?

En nochtans: spreek met zo ongeveer om het even wie in de politiek in Gent, en als het erover gaat, zeggen ze allemaal hetzelfde. Ze hópen van niet, maar ze vrezen het wel: het Vlaams Blok in Gent zal een serieuze sprong voorwaarts maken.

Waarom? Geen flauw idee. Séraphin en zijn trawanten worden toch door niémand serieus genomen? Wat gaat een stem voor een partij zonder ernstig programma, zonder ernstige kandidaten, zonder ernstige oplossingen, en waar geen enkele andere partij ooit mee gaat samenwerken, opleveren?

Niets! Niets gaat zo’n stem opleveren!

En toch wordt er gewag gemaakt van 10, 15% meer stemmen voor het Vlaams Blok. Zelfs méér.

Pak het dossier-Sint-Pietersstation. Voor zover ik dat kan inschatten, zijn alle mogelijke partijen het over een paar dingen eens: er moet meer openbaar vervoer gebruikt worden, en er moet “iets” gedaan worden met het station.

De buurt kan aantrekkelijk gemaakt worden voor bedrijven, er kan, zelfs in hoogbouw (pak het ideaal van de Watersportbaan) iets moois gedaan worden met parken en een woon/werkfunctie, enfin, er is discussie mogelijk en zowel overleg als visie en moed zullen nodig zijn.

Eén mogelijkheid is dat het verkeer van en naar het station in konvooien van trams over en weer naar Flanders Expo gebeurt, een andere is dat er werk gemaakt wordt van een degelijke (auto)verbinding tussen ring en station, met bijhorende parking. Enfin, ook daar: uiteindelijk zullen een aantal verkozenen in overleg en met het opnemen van hun verantwoordelijkheid knopen moeten doorhakken.

Maar!

In het voorbeeld van het Sint-Pietersstation, zelfs als de bouwpromotoren en het buurtcomité Buitensporig en Groen! en sp.a en VLD allemaal arm in arm een vrolijke rondedans doen op een na overleg bereikt compromis, en dat iedereen het eens is dat het moeilijk was, maar dat ze tot een voor iedereen aanvaardbaar project gekomen zijn…

Zelfs al zijn we een paar jaar later en blijkt dat de critici ongelijk gekregen hebben en dat het allemaal uitstekend uitgedraaid is, dat de stationswijk een toonbeeld van architectuur voor en tussen en onder de mensen is, die natuur en stad en cultuur verenigt, de ramblas van Gent geworden zijn, met straattheater en buurtfeesten en openluchtbarbecues…

Zelfs dan zal er ergens wel een steen in het voetpad los zitten, of zullen er een paar kinderen zijn die ‘s avonds te veel lawaai maken, of zal er iemand zijn die zijn auto verkeerd parkeert of zijn vuilbak voor de deur van zijn buur zet.

Hoe is het zover gekomen dat Vlaams Blok geassocieerd is met alles waar de mensen lastig van lopen? “Ik leef in een prachtige stad in een paradijs vergeleken met 99% van de rest van de wereld maar mijn gebuur laat zijn muziek te luid spelen dus ik stem voor het Vlaams Blok.”

Er zal altijd wel ergens een steen los zitten en een vuilbak omvergesmeten, en dàt zijn blijkbaar de redenen tegenwoordig om voor een politieke partij te kiezen.

Ik word daar moedeloos van.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. wel dat is het hem. Wie voor het Belang stemt is er zeker van dat hij stemt voor personen die hun macht niet kunnen misbruiken, aan vriendjespolitiek gaan doen, onmogelijk corrupt kunen zijn omdat zij de kqns niet krigen. Dus hoe meer van die personen in de gemeenteraad, hoe minder politieke proffiteurs.
  Dat is juist het slimme van de politiek. Stembelang en ga op beide oren slapen.

 2. Het zou uiteraard de moeite waard zijn een “degelijk” sociologisch onderzoek te doen naar het hoe en het waarom van diegenen die voor het Blok gespuis stemmen, maar waarom zou ik mij daar moeten mee bezighouden ?

  1/ De “ideologie” (?) van het Blok is uiterst rechts, fascistisch en racistisch. De geschiedenis leert ons tot welke uitersten zulke politieke partijen kunnen gaan, eenmaal ze de macht verworven hebben (al dan niet via verkiezingen).

  2/ Het kan mij geen moer schelen waarom mensen daarvoor stemmen maar zo veel redenen zijn er niet: ofwel zijn ze te dom om te begrijpen wat ze doen en waarvoor het Blok staat, ofwel weten ze het maar al te goed. In beide gevallen zie ik niet in welke “signaalwaarde” hun stemgedrag zou hebben. Het is niet omdat een kwart van de Vlaamse bevolking ofwel dom is ofwel bij het fascisme en het racisme aanleunt, dat ik verwacht dat “de politiek” zich daar naar schikt en geleidelijk – uit elektorale vrees – “zwarte” standpunten gaat aanvaardbaar vinden. WEL IN TEGENDEEL!

  3/ Daarom dus: zoals anderen ook beginnen te zeggen: “Vlaams Blok” ? Fuck You! Doe gewoon alsof ze niet bestaan. Weiger naar hun argumenten (?) te luisteren. Geef ze geen platform waar ze hun vergif naar hartelust mogen spuien. Beschouw ze in geen geval als een “normale politieke partij”. Zij zijn niet “normaal”. De NSDAP was ook niet “normaal”. Misschien zouden we eens een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop onze zo verguisde franstalige vrienden hun eigen fascisten in de media (niet) behandelen!

 3. Ik denk dat ik in de vorige reactie uit punt 3 de volgende zin ga inlijsten:
  “Geef ze geen platform waar ze hun vergif naar hartelust mogen spuien.”

  Ik neem aan dat ‘platform’ ruim kan geïnterpreteerd worden en denk hier onmiddelijk aan (ondermeer) reacties die kunnen achtergelaten worden in blogs en andere fora.
  Ik heb dit verschillende keren naar voor gebracht op vergaderingen en in mailinglijsten met gelijkgestemden waarbij mijn voorstel altijd werd afgedaan als een beknotting van andermans vrije meningsuiting (in dit geval van het VB) en niet passend omdat er sommige mensen uit de vereniging waartoe ik behoor vinden dat we daarmee ons pluraliteitsbeginsel waarmee we in onze statuten schermen geweld zouden aandoen.

  Daarom doet het me deugd om Mr. Vuijlsteke senoir hierbij te citeren en luidop mee te zeggen:
  ““Vlaams Blok” ? Fuck You! Doe gewoon alsof ze niet bestaan. Weiger naar hun argumenten (?) te luisteren.”
  Hartelijk dank Mr. Vuijlsteke.

 4. Ik vind dit werkelijk waar een zeer mooi geschreven stuk, maar “het ideaal [van de hoogbouw] van de Watersportbaan” snap ik niet. Is dat ironie? Dat zijn kitscherige hoge blokken die voornamelijk bevolkt lijken door bejaarden die niet eens teruggroeten als je vriendelijk “gedag” zegt.

  Veel mensen op een kleine plaats levert volgens mij amper tot nooit een goede sfeer op. Ik ben niet echt een hoogbouwliefhebber, nee.

 5. Het ideaal van de best begrepen en best geïmplementeerde modernisten, bedoelde ik daarmee. Machines om in te leven, met de nadruk op “leven”. In een goede omgeving, kwaliteit, mooi, infrastructuur, groen — moet mogelijk zijn.

  Hoogbouw wil niet per definitie zeggen “veel mensen op een kleine plaats”, net zoals laagbouw niet per definitie zaligmakend is en wil zeggen “weinig mensen op veel plaats”.

 6. Ge ziet Michel, het is er niet van gekomen. Gent mocht vieren!
  Ik kom nog eens terug op deze post om de vele in ontwikkeling zijne self-fulfilling profecy’s die bij de gelegenheid van deze federale verkiezingen opdoemen ook te proberen ontwrichen. Lieve mensen, ‘t is niet omdat iedereen zegt dat iemand de onklopbare winnaar is, dat ge er ook voor moet stemmen! ‘t Is op die manier dat Sarkozy het ook gehaald heeft in Frankrijk.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.