PowerPoint is fantastisch

Ik citeer Pietel even:

De ziekte die de hele sector in zijn tang heeft. Nietszeggend en bedoeld om Ah’s en Oh’s uit te lokken.

Oho! Veelbelovend! Pieter zit in de reclamesector—ik kon me wel een paar dingen voorstellen bij de paragraaf hierboven… maar helaas, nee:

Deze ziekte heet powerpoint.

Ik haat powerpoint. Bullets en systeemdiagrammen. Ppt presentaties, bah. Powerpoint is taalloos, het dient als scenario. Droge gortzakkerij. Het zegt alles en niets. Het is bedoeld om mensen onder de indruk te brengen. Ik ben niet impressed.

Wel, ik ben ook niet impressed. Meer nog: I call bullshit. Want het is blijkbaar niet PowerPoint-als-idee waar Pieter het over heeft, maar wel degelijk PowerPoint-het-programma:

Ik zoek naar een alternatief. Liefst in-browser en webhosted. Een soort van mini-webpagina’s. Met pixels, zodat uw afbeeldingen niet verkloot worden. Zonder animatie en muziek. Tekst based, met ruimte voor langere stukkenn [sic] uitleg. (meer briefing dan presentatie)

What utter and abject nonsense. Een programma wordt tot nader order nog altijd gebruikt door een gebruiker,en die gebruiker heeft tot nader order nog altijd zijn vrije wil. Ik schrijft een briefing in Word, maak grafische prototypes in Photoshop, diagrammen in pakweg Visio, en presentaties in PowerPoint. Al die dingen zou ik kunnen in al die andere programma’s maken, maar bijvoorbeeld in Photoshop is het wel moeilijker om een briefing te schrijven, en alleen een masochist zou foto’s bewerken in Visio.

Goedkoop hoor, en bijzonder veilig om tegen PowerPoint te zijn.

Maar PowerPoint is een tool, net zoals Illustrator een tool is. En ik zie niemand ranten tegen Illustrator dat het niet in pixels werkt, en dat het dus uw afbeeldingen “verkloot”. Ik hoor niemand klagen dat Photoshop zijn foto’s “verkloot” omdat het gemakkelijk is om er zevendertig filters op los te laten. Ik hoor niemand klagen dat Word zijn roman “verkloot” heeft omdat het gemakkelijk is om elfenveertig lettertypes en kleuren en 3D WordArt en knullige clipart ertussen te meieren.

Zeker hoor, the medium defines the message en zo—’t schijnt dat mensen met Keynote sneller een bepaald type presentatie gaan even en mensen met Powerpoint een ander type. Maar het blijft afhangen van de persoon.

Iemand die goede presentaties maakt, kan dat in Photoshop, in Illustrator, in Word, met een PDF, ja zelfs met S5, dat (buzzword bingo!) “in-browser en webhosted” is en “een soort van mini-webpagina’s”.

Ik verkies presentaties te maken in PowerPoint. Omdat PowerPoint een goed programma is om presentaties in te maken.

Buiten met powerpoint. Weg met bulleted presentaties. Inhoud, dat willen we, niet uithoud.

“Inhoud willen we?”
En toch lees ik een heel stukje vol holle frasen… vreemd.

Een presentatie, als ik ook even pretentieus mag doen, is de spreker, wat hij zegt, en hoe hij het zegt. PowerPoint is een hulpmiddel, net zoals een schoolbord een hulpmiddel voor een leraar is.

Het is niet de schuld van het schoolbord als er slecht les gegeven wordt. Het is de schuld van de leraar.

PowerPoint is “de ziekte die de hele sector in zijn tang heeft”? En de oplossing zou een “in-browser en webhosted” iets zijn zonder bullets?

Zou het niet eerder een teveel aan dingen “vanochtend om half zeven nog rap gemaakt” zijn? Een overdaad aan lucht verkopen? Een tekort aan echte passie? Een gebrek aan talent?

Doe mee met de conversatie

28 reacties

 1. MMm zojuist een 4-daagse sales cursus van m’n nieuwe werkgever achter de rug. Groot was m’n verbazing dat men de meeste aandacht trekt door de core van je presentatie gewoon op een flip-chart of whiteboard TER PLEKKE te schetsen/te tekenen.
  Op die manier weet je publiek dat highlight van je presentatie onder de knie hebt én dat je presentatie niet voorgekauwd geweest is door een bende marketeers die presentaties maken aan de lopende band en deze dan aan hun sales mensen doorgeven.

  Bottom line.. Als je dient te presenteren… én je wil dat je publiek de message begrijpt en onthoudt… then “let’s go analogue”..

  Karel

 2. Zeker dat—waar van toepassing natuurlijk. Ik ben persoonlijk meer voor de tot in de puntjes van de laatste details voorbereide presentatie die voor een buitenstaander spontaan lijkt.

  En zo’n minutieus voorbereid iets kan overigens ook niet-lineair zijn, ook in PowerPoint, om nog eens zo’n vaak voorkomende klacht tegen PP en presnetaties in het algemeen tegen te spreken. 🙂

  En natuurlijk: het lijkt me een totale aberratie dat je iets staat te zeggen waar je zelf het fijne niet van weet.

 3. Vooral in het middelbaar is het nu een hype om van alles een slide te maken – t’wordt pas erg als uw leerkracht Nederlands dan nog eens het uitzicht gaat beoordelen..

 4. Als er één ziekte is die de hele reclamesector in zijn tang heeft, dan is dat het produceren van diepzinnig klinkende statements en slogans die bij nader inzien weinig om het lijf hebben. Ik zou daar een schone powerpoint over kunnen maken 🙂

 5. @Marre: niet goed gelezen wat ik schreef zeker? 🙂

  “toon ons eens een deftige powerpoint” is gelijk aan een schrijver vragen “toon ons eens een deftige MS Word” of iemand die magazines ontwerpt “toon ons eens een deftige InDesign”.

 6. Een “deftige” ppt-presentatie is te zien in de film “An Inconvenient Truth”.
  ‘t Is net als met fotografie: een goeie fotograaf kan zelfs met een brakke camera fantastische foto’s maken, terwijl een slechte fotograaf met state-of-the-art apparatuur nog steeds een slechte fotograaf is

 7. PowerPoint is een redelijk matig programma maar inderdaad is het mogelijk om er goede presentaties mee te maken en geven.

  Hóe een goede presentatie te maken, staat gewoon online: Gar Reynolds en Presentation Zen.

  Maar je kunt een paard niet dwingen te drinken. Deze kennis blijkt te moeilijk te consumeren voor dat soort typen. Het gaat in tegen alles wat ze altijd geleerd hebben, het kost teveel tijd, moeite, en echte interesse. Dat zijn de echte obstakels.

  @Wim: Al Gore’s presentatie is gemaakt met Keynote.

 8. Interessant… maar ppt wordt m.i. te pas (zelden) en te onpas (vaak) gebruikt. Indien iemand mij iets moet komen uitleggen, of iets komen aanbieden/verkopen, en ik zie ze een ppt opstarten, dan roep ik meestal na een paar slides : ‘Halt !’ En dan vraag ik om eens in een paar woorden uit te leggen waaom iets goed/slecht is, waarom ik iets moet doen, wat de bedoeling is van hun exposé, etc. en zonder terug te vallen op hun ppt. Zie je ze al door de mand vallen ?
  Ja, tot hier volg ik Pietel. Ppt is vaak de start van niets. Anderzijds ben ik het wel eens dat het programma niet de oorzaak is van ‘gortzakkerij’, maar de mens aan de knopjes. Een alternatief ? Ja, leer een idee-voorstel uit te leggen op een A4-ken. Ik heb geen tijd om een uur naar een opeenvolging van slides te kijken.

 9. Ik heb iets tegen presentaties dmv slides (powerpoint zowel als keynote)

  Of eerder: ik heb iets tegen mensen die hun slides voorstellen, in plaats van hun product of zichzelf.

  Of nog meer: een mooie ppt-thema in combinatie met wat algemene buzzwoorden is nog steeds geen goed uitgewerkt idee.

  En een goed idee blijft de essentie. Voor een goed idee heb je maar één zin (kort) of A4 (uitgebreid) nodig.

 10. De presentatie-buzzwoord van het moment:
  “leverage” als werkwoord. Bij nader order is dit langs deze kant van de grote plas een zelfstandig naamwoord gebleven!
  Indien je tijdens een corporate presentation bullshit bingo speelt, zorg dat je leverage op je kaart hebt staan. (En vergeet het belangrijkste niet: rechtstaan en luidop bullshit roepen als je wint!).
  Of de spreker dit nu in een powerpoint/keynote heeft verwerkt, of gebruikt terwijl ie op een whiteboard tekent: het is fout!

 11. Pingback: | Jos Bosmans
 12. Waauw, wat vind ik dit geweldig om te lezen. Ik ben nu 7 jaar trainer/coach in presentatie technieken en ik denk eraan om jullie commentaar in mijn syllabus te bundelen…Power point wordt zooo verkeerd gebruikt en ik gebruik al mijn enthousiasme om mensen te overtuigen dat zij de presentatie zijn en niet hun slides.En Garr Reynolds is inderdaad een geweldig voorbeeld!

 13. Powerpoint is misschien wel handig voor presentaties maar niet het ultieme programma om boekjes in te maken die je later wilt presenteren. Dan zou je in het ene programma een boekje moeten maken en in het andere programma de presentatie. Als je nu Indesign neemt of QuarkXpress kun je een boekje maken met of de even pagina’s de beelden en op de oneven pagina’s de tekst en een pedf maken van alleen de even pagina’s en die presenteren als diavoorstelling (Ctrl+L)

 14. Tsja, je kan met PowerPoint geweldige presentaties maken, maar dan moet je er wel even de tijd in steken. Dat mensen altijd zogenaamd ‘betere’ applicaties weten is hetzelfde gezeik als IE vs. FireFox. Boeit mij het dat FireFox zogenaamd ‘beter’ is als IE goed voor mij als weinigeisende gebruiker.

 15. Leuk om het vergelijk met Quark en inDesign erbij te halen. Quark zit als programma minstens zo onlogisch in elkaar als Powerpoint. Niets zit op de plek waar je het verwacht en om er mee te kunnen werken moet je al een guru zijn, laat staan om er iets moois mee te kunnen maken. En inderdaad, alleen een slecht ambachtsman geeft zijjn gereedschap de schuld. Een goed ambachtsman kiest zijn gereedschap dan ook zo dat het hem niet beperkt in zijn mogelijkheden. Met een programma als Keynote, dat slim in elkaar zit, kunnen mensen zich veel meer richten op het maken van een goede en prettig ogende presentatie, omdat ze veel minder energie kwijt zijn aan überhaupt iets gedaan krijgen. Zoals in Powerpoint wel het geval is. Werken met Powerpoint is als boodschappen doen in een tank. Maar ja, voorlopig moeten we het ermee doen. (Dat is overigen niet helemaal waar, je kunt ook prima fullscreen presentaties geven met Adobe Acrobat, maar of dat nu zoveel beter is…)

  Laten we dan nog maar even wachten op Google’s presentatie-software.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.