Treebrowser

Tabbed browsing: een mens merkt pas hoe handig het is, als het er niet meer is. Als bij bijvoorbeeld noodgedwongen ergens werkt waar alleen een oude Internet Explorer staat, en geen Avantbrowser of IE7 of Firefox. Al die open vensters, dat steekt gruwelijk tegen op den duur.

Maar zelfs tabbed browsing is niet goed genoeg voor écht power browsing: Wikipedia lezen bijvoorbeeld. Voor elk artikel zijn er wel een aantal links die ik ook wil uitdiepen. Eén voor één lezen lukt niet, en de links openen in een nieuwe tab, verder lezen, en dan later de geopende tabs lezen, dat wordt op géén tijd een onoverzichtelijke hoop open tabs waar een kat haar jongen niet in vindt.

Enter TreeBrowse, voor mij alvast onmisbaar bij elk meer dan casual gebruik van Wikipedia.

Treebrowse

Hierboven het resultaat van een tijdje rondlummelen op Wikipedia. Begonnen, om God weet welke reden, bij Cyrillus van Jerusalem (Cyrillus, we kennen hem allemaal, Cyrillus, ik zou het duizend keer zeggen, Cyrillus) en onder meer uitgekomen bij het weirde arsinotherium en het wel zeer fijn Behold The Man van Michael Moorcock. En op elk ogenblik kan ik reconstrueren hoe ik waar terechtgekomen ben, mijn stappen retraceren, nieuwe dingen verkennen van waar ik kwam, et, zoals ze zeggen, caetera.

Het principe is eenvoudig, de interface is zoals bij de meeste van Stijn’s projecten, euh… minimalistisch. Ideosyncratisch. Sui generis. OK, toegegeven: voor verbetering vatbaar—maar: uitstekend voor gevorderden.

Een voorbeeldsessie. Open TreeBrowse op uw favoriet stadsblog (bemerk ook de gruwelijk wijze header door huiscartoonist Steve ‘Coolville’ Reynders):

Tb1

Ik wil alle actua-artikels van zaterdag lezen. Selecteer de links en druk F7, hey presto:

Tb2

Daar links staan nu evenveel nieuwe nodes in de boomstructuur als er links geselecteerd werden. Klik op één van die nodes, en de pagina wordt opgeladen. Klik op een link in een pagina, en de link opent in een nieuwe node onder de huidige node. Ctrl-click een link, en je blijft op de huidige node staan terwijl de node aangemaakt wordt.

Een minuut of vijf later:

Tb3

Een heleboel links gevolgd en gelezen, een aantal andere links nog te lezen, en helemaal duidelijk waar ik hoe geraakt ben.

Wil ik op een bepaald moment mijn geschiedenis bewaren? Ctrl-F9 en hopla:

Research

Jawel, ik wéét dat er nog veel werk aan is, op verschillende vlakken. Maar toch: verrekte handig. En tijd dat ze iets dergelijks in Firefox inbouwen, dedju.

TreeBrowse v1.0.7.36, door Stijn Sanders
http://yoy.be/item.asp?i115

Geschreven al luisterend naar: David Bowie – Hunky Dory – Quicksand

7 reacties op “Treebrowser”

  1. rofl, meer nog, ik heb een uitvlucht: dit is een proof-of-concept om het concept ‘tweedimensionale browserhistory’ te verdedigen. Meer features, helemaal mee akkoord, alleen IE doet veel dingen, zoals auto-completion in invulvelden en de URL balk in iexpore.exe en niet in mshtml.dll en shdocvw.dll, en dat allemaal zelf gaan doen ajajaj. Wel heb ik even MozillaControl geprobeerd (*kuch*), maar daar is zoveel werk aan dat ik direct beter direct mozilla probeer te embedden moest ik alle tijd hebben van de wereld

  2. Pingback: yoy

Reacties zijn gesloten.