Willy’s en Marjetten: doek

Ik wist het al een tijdje, maar ‘t is nu ook officieel bekend gemaakt: Willy’s en Marjetten houdt er nu zondag mee op.

Helaas! Spijtig! Jammer! Droefenis!

Niet, schijnt het, omdat kijkcijfers of waardering tegenvielen. Wel, schijnt het, omdat het budget er niet meer was: ‘t is dus niet afgeschaft maar wel opgeschort. Tja. Niet veel troost natuurlijk, maar toch iets.

Het spreekt vanzelf dat als er elke zondag anderhalf miljoen kijkers waren geweest, dat het dan wellicht wél dertien afleveringen had gelopen. Die waren er niet, en die zouden er ook niet gekomen zijn.  

Polariserend is het minste dat een mens er van kon zeggen. Op één slechte en één zeer matige aflevering na, vond ik het op een zeldzaam hoog niveau staan, toch zeker naar Vlaamse maatstaven. Akkoord, het was geen Fast Show of Little Britain, en al helemaal geen League of Gentlemen of Mighty Boosh, maar toch, maar toch.

Voor De Jeugd Van Tegenwoordig, voor zover ik dat zo kan inschatten en te horen aan de jawaddedadde’s en miauwkes en djoeven in conversaties online en in het openbaar vervoer, was het zo’n beetje de Buiten de zone van nu. Net zoals Buiten de zone ook al Meester, hij begint weer voor de jaren ‘90 was (alledrie trouwens met Bart De Pauw—in mijn hoofd één keer als jeune premier-met-bijrol, één keer als drijvende kracht, en één keer als temperende mentor).

Neveneffecten-de-serie was bij flitsen geniaal, maar lang niet gedisciplineerd genoeg. Niet genoeg weggegooid, en soms niet op tijd gestopt. En ik vond persoonlijk, net zoals eigenlijk ook bij Buiten de zone, dat het (bewust of onbewust) afkijkerken van voorbeelden soms echt pijnlijk was.

Willy’s en Marjetten was té Oostvlaams misschien. Uiteraard geen probleem voor mij (hoe meer hoe liever!), maar wel voor de gemiddelde Antwerpenaar en Brabander, kan ik me inbeelden. Van de nood een deugd gemaakt ook qua budget: duur voor Vlaanderen misschien, maar natuurlijk géén geld naar BBC-normen, en dan maar El Cheapo Vrije Radio-gewijs gedaan.

Maar vooral: veel meer een eigen stem dan zo ongeveer alles op hetzelfde vlak in Vlaanderen tot nog toe. Stukken Little Britain uiteraard, en het dorp begon soms echt wel op Royston Vasey te lijken en zo, ‘t zal wel, maar uiteindelijk kan dat ook niet anders, en was het absoluut niet storend.

Ik hoop dat we er nog veel meer van zien, van de Neveneffecten. Misschien moeten ze wel eens iets doen met Benoît Poelvoorde, kwestie van internationaal. 🙂

23 reacties op “Willy’s en Marjetten: doek”

 1. Té Oostvlaams? Ik weet dat niet. Ik heb als gezonde Antwerpse mens toch ook goed kunnen lachen met het programma… Ik vond het zelfs best aangenaam dat het niet weer eens in’t Antwerps te doen was.

  Ik denk dat het voor veel mensen teveel in-your-face was. Over’t water kunnen ze daar al langer mee overweg, maar hier blijft het een beetje een nicheding.

  In De Gloria was wat dat betreft een gelijkaardig programma, maar dat werd op vrijdagavond uitgezonden, en niet op zondag in praaim taaim… En eigenlijk kan je het Peulengaleis over dezelfde kam scheren, denk ik.

  Mochten ze het ooit op DVD uitbrengen (zowel de uitzendingen van Neveneffecten als Willy’s en Marjetten), ik zou er toch wel eens deftig over nadenken om ze aan te schaffen. 😉

 2. How how, In De Gloria over dezelfde kam scheren als Willy’s en Marjetten?
  In De Gloria is één van de grappigste dingen die Vlaanderen ooit gezien en gemaakt heeft. Vlaamse top(comedie)acteurs, schitterende regie en humor van de bovenste plank. Een heel ander soort humor, genante situaties enzo, pijnlijk reëel soms.

  Willy’s en Marjetten is iets heel anders, en iets teveel een pruik opzetten, ne lelijke smoel trekken en al brabbelend iets zeggen. Soms was het dan weer geniaal, als het niet van die humor was, maar eerder in de richting van IDG.

  W&M was gewoon iets minder mijn goesting, alleen al dat constante Gents accent maakt me nerveus (no offence, ik heb da met Limburgs ook, met Antwerps minder, zal een jeugdtrauma zijn ofzo :p), en dat zal misschien wel veel Brabanders wat irriteren.

  IDG had wel de boer uit Bavikhove, maar dat was een gespeeld accent, part of the act, bij W&M was het eigen aan de acteurs.

  Enfin, dit om maar te zeggen dat ik W&M en IDG helemaal niet over dezelfde kam zou scheren, maar dat zijn persoonlijke opinies natuurlijk. Geef mij maar IDG, Vaneigens of Het Eiland (en Buiten De Zone, uiteraard).

 3. Humor is allemaal persoonlijke inschatting natuurlijk, en de dingen die Jan Eelen doet zijn natuurlijk wel uitstekend.

  In de Gloria zijn losstaande sketches, Het Eiland is sitcom, Buiten de zone was een sitcom met sketches ertussen, Willy’s en Marjetten valt meer te vergelijken met League of Gentlemen dan met die drie andere. Met dàt verschil dat het een wekelijks programma was, één aflevering gemaakt tussen maandag en zondag, en niet iets waar maanden aan kon gewerkt worden per aflevering.

  Het accent was trouwens geen Gents maar Oostvlaams. Gents is nog een heel ander accent.

 4. Dat vond ik juist zo knap aan W&M: het feit dat ze met een pruik en een schoon kleed al ver zover komen. De sketch met de Alien bvb blinkt uit in simpelheid in kostumering, maar blijft goed. In De Gloria en het Peulengaleis waren wat dat betreft veel afgelikter (waarschijnlijk dankzij budgettaire redenen), en konden alles daardoor wat professioneler en echter ten berde brengen.

  Of misschien is het gewoon het Chiro-podiumbeest in mij dat zich wel aangetrokken voelt bij die adhoc inkleding. Dunno. 😀

 5. De Aliensketch vond ik één van de beste die ertussenzat, heb ik smakelijk om gelachen. Ik had het over andere typetjes die ik ondertussen al vergeten ben wegens gestopt met kijken na 3 afleveringen.

  Al die andere programma’s zijn idd oneerlijke concurrentie ivm budgetten en voorbereiding. Ik zeg niet dat ze het slecht gedaan hebben, of dat ze geen talent hebben, dit was gewoon niet mijn ding.

 6. Dan zal ik mijn mening misschien moeten herzien. Ik had het hier wel gelezen, dat de volgenden zoveel beter waren, maar ik ben nogal ne koppigaard.

  Point was dat het niet te vergelijken is met IDG. Dat kan ik na 3 afleveringen wel besluiten, denk ik 😉

 7. Ik vond het alvast een geweldig programma en heb der geregeld strijk mee gelegen… Mijn oma daarentegen vond het ver-schrik-ke-lijk! Jammer dat ze ermee moeten stoppen. Jawaddedadde, das zeker da, de bewijzen zijn ernaar (snif)

 8. mja, ik durf het toch niet voor te stellen als de ‘buiten de zone’ van nu. Over Buiten de zone wordt nog bijna wekelijks gesproken en de serie blijft, hoe dikwijls je ook kijkt, geweldig. Ik weet niet of W&M eind volgend jaar zelfs nog in de hoofden van de mensen zit.

 9. Ik heb het er verleden zondag nog eens op gewaagd en ik vond het eigenlijk wel geestig. Niet alles, maar wel de moete om te kijken)

  Geef die gasten wat meer tijd om een programma te schrijven, wat meer geld om een programma te maken en een deftig loon zodat ze er mee blijven doorgaan. Dan komt dat allemaal in orde.

  De programmatie door één was trouwens een wilde gok. Daar moet VRT ook haar verantwoordelijkheid voor nemen.

Reacties zijn gesloten.