Beleefde foutboodschappen

Amazon reed een scheef schaatsje. Wat had ik dan wél verwacht?

1. Loginprocedure

Ik kreeg een persoonlijke mail met een uitnodiging. In die mail stond een knop. Klikken op die knop bracht me naar deze pagina:

Loginpage

Ik verwacht minstens dat ik naar een pagina ga waar ik enkel nog mijn wachtwoord moet ingeven, en waar mijn e-mailadres ingevuld staat.

Ik verwacht ook dat op die pagina staat waarom ik hier verzeild geraak ben: “we invited you to submit a review for The Absolute Sandman, Vol. 1”, met dan een korte uitleg dat ik moet inloggen, en een link naar waarom (enkel geregistreerde gebruikers die een ding gekocht hebben mogen het reviewen, namelijk).

Ik verwacht ook dat Amazon weet dat ik geen 13 jaar of jonger ben.

En eigenlijk verwacht ik dat klikken op de button in de mail me al meteen naar een pagina brengt waar ik geen verkoopsinfo meer krijg (ik heb al mijn $99+ transportkosten uitgegeven!) en bijvoorbeeld wel de al uitgebrachte reviews, zowel positief als negatief.

2. Foutboodschap

Ik ben helemaal vóór vriendelijke foutboodschappen, een ?SN ERR #3B2 PURCHASE_RECNO_NOT_FOUND zou ik ook niet geapprecieerd hebben, maar dit vind ik té vriendelijk.

Writereview

Als ik op dit scherm zit, heeft de toepassing me ingelogd, heeft ze geprobeerd mij Absolute Sandman te laten reviewen, en is dat mislukt.

In het ideaal ideaal gebeurt dat in het geheel niet, omdat ze weten dat ik het gekocht heb uiteraard, maar op zijn minst verwacht ik daar ergens een aanduiding van wat het systeem probeerde te doen, en dat dat mislukt is. Iets in de zin van “it looks as if you can’t review The Absolute Sandman, Vol. 1” misschien, gevolgd door een lijstje mogelijke redenen.

De titel “want to write a customer review?” komt nu over als nodeloos de mensen uitlachen, en de enige echte aanduiding van wat mis liep, staat in de <title> van de pagina:

Mustbuy

Ik vermoed dat het volgende gebeurd is:

  • boek aangekocht met één account
  • mail verstuurd naar emailadres van die account
  • ingelogd met een andere account die hetzelfde emailadres gebruikt
  • ergo, Amazon denkt dat ik het boek nog niet gekocht heb.

Wellicht dat het technisch wel mogelijk is dat allemaal te detecteren—Amazon houdt er in alle geval al rekening mee dat ik misschien wel een meer dan één account heb. Of misschien dat het allemaal met privacy-wetgeving te maken heeft.

In alle geval: naast de grond van de zaak (een fout die had vermeden kunnen worden), zou het in de afhandeling ook veel mooier gekund hebben.

Maar alla. ‘t Is niet Google waar we het over hebben natuurlijk. ‘t Is Amazon, die mogen nét iets meer van mij.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. “Ingelogd met een andere account die hetzelfde emailadres gebruikt”. Kan dat wel bij Amazon? Ik heb ook twee accounts bij Amazon (UK, weliswaar), maar dan wel met verschillende emailadressen. Ik heb de indruk dat het emailadres de unieke sleutel is voor hun accountbeheer. Of bedoel je dat Amazon de mail stuurt naar een ander emailadres dan hetgene waarmee je inlogt? Kan je naast je inlogadres, ook een correspondentie-emailadres ingeven?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.