User-generated content

Amazon doet al jaren rustig zijn uitstekend goed ding, maar deze had ik op mijn meer dan tien jaar klant-zijn nog niet meegemaakt:

Submitreview

Ze vragen me om een review te maken? En waar heb ik dat aan verdiend? Omdat ik er al een fortuin aan boeken gekocht heb? Ze gaan toch niet weten dat ik een weblog of zoiets heb? Of gaan ze er gewoon van uit dat iedereen wel graag eens een review schrijft?

En waarom enkel voor dit boek en niet voor de ziljoenen andere die ik gekocht heb bij amazon.com en amazon.co.uk en amazon.de en amazon.fr?  Omdat dit een ($99) duur boek is? Omdat het relatief weinig (vijftien user-submitted, op het ogenblik van dit schrijven) reviews heeft? Omdat de reviews te unilateraal goed (allemaal 5 sterren) zijn?

Geen idee.

‘t Is middagpauze, ik vond Absolute Sandman bijzonder goed, en ik ben altijd al tevreden geweest van de mannen bij Amazon, dus ik dacht een goede daad te doen en ze inderdaad een review te schrijven… maar helaas.

Ze weten wat ik gekocht heb, wanneer ik het gekocht heb, en toch moet ik inloggen met naam en wachtwoord als ik de review wil doen. En eens ik ingelogd ben, krijg ik dit te zien:

Writereview

Dit scherm ziet er niet zo uit, maar het is wel degelijk een foutboodschap.  Amazon zegt me dat ik het boek niet gekocht heb, of dat ik het misschien nog maar onlangs gekocht heb en dat ik dus nog een beetje moet wachten vóór ik een review kan plegen.

Normaal gezien zou een dergelijk iets het vermelden niet waard zijn: het komt voor op de beste websites, en in de meest uiteenlopende situaties. Database beetje out of sync, foutje in een query, accounts door elkaar gehaspeld, bug in wieweetwaar een onderdeeltje van teenoftander. Het is net omdat dit bij Amazon eigenlijk praktisch nooit voorkomt, dat het me opvalt.

Spijtig. Amazon stelt me bijna nooit teleur. Nu wel.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Och… het kan de besten overkomen. Ik ken zo een website die eens muziekkwissen begon te organiseren, daarmee de mensen van hun werk hield, en vervolgens niet eens de juiste oplossingen publiceerde 🙂

  2. Ik gok op iets met een 2007 achter 😉
    Over Amazon: ik heb ook net de vraag gehad om reviews te schrijven over 3 boeken die we voor het werk hadden aangekocht. Aan het jagen achter reviews blijkbaar!

  3. Aha, nu versta ik waarom mijn boek nog maar één review heeft bij amazon.com; enkel kopers kunnen blijkbaar reviewen. Dan kunnen al de mensen aan wie ik een gratis exemplaar gaf dus geen goede commentaar schrijven? Jammer… Het is wel leuk 5 sterren te hebben, zolang je er maar niet op let dat dit ‘gemiddelde’ gebaseerd is op één review 😉

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.