Allemaal goed en wel, de internets, om te ontdekken of een film of een boek of watdanook goed of niet goed is, maaarrrr. Dat kan serieus verkeerd gaan ook.

Ik had van ikweetnietmeerwaar gehoord dat The Priory of the Orange Tree zeer de moeite waard was. Een snelle blik, en zelfs een minder dan snelle blik op de review online leerden mij dat het inderdaad zeer zeer goed was. Dit is een typische:

[…] probably the biggest fantasy book (both literally and figuratively) to be published this year. The hype around it is unreal, as are the muscles you need to hold it for any extended length of time. Promised as a ‘feminist re-telling of St George and the Dragon’, the expectations for this book are pretty high. […] lives up to it the hype in every way. It is a gripping read from start to finish that will leave you turning pages long after the lights should be out. The world is so lush, the writing lyrical and the politics is brilliant.

…en dat is dan nog rustig beredeneerd geschreven. Op Goodreads zijn de overgrote meerderheid van de reviews meer dan lyrisch.

Het is dus géén goed boek. Geen archi-slecht boek ook, er zitten hier en daar degelijke elementen in (een fijne ontluikende romance met daar aan verbonden een aantal aangenaam lezende scènes, bijvoorbeeld), maar het is onnoemelijk veel te lang, er zit verschrikkelijk veel expositie in, de personages (zelfs die van voorbij de pensioenleeftijd en die van duizenden jaren oud) gedragen zich allemaal zoals tieners, de “politics” waarvan sprake zijn gênant eenvoudig.

De wereld is ook zeer zeer klein en zeer beperkt omschreven: er gebeuren een aantal reizen van de ene kant van de wereld naar de andere, en toch leren we niets bij over wat er tussen A en B ligt. De wereld, trouwens, is verdeeld in een East, West, South en North die elk karikaturaal herkenbare vervormingen zijn van stereotiepe beschavingen alhier op aarde, dus ja.

Ik had het gekocht bij Audible, en ik heb het dan maar uitgeluisterd, maar op het einde wel aangegeven dat ik het niet goed vond. Schets mijn verbazing als Jeff Bezos (het kan ook iemand anders bij Amazon geweest zijn) mij vertelde dat het hem speet, en dat ik met zijn/haar complimenten een ander boek mocht kopen:

Ik heb een beetje in het blinde weg een ander boek gekocht, en ik ben er zowaar veel en veel contenter van!

Sorcerer to the Crown, van de Maleisische (in Engeland wonende) schrijfster Zen Cho. Ik zit denk ik ongeveer aan de helft en als ik het in één woord zou moeten samenvatten: delightful. Van zodra het uit is, koop ik het vervolg. En hoop ik van ganser harte dat het geen trilogie is waar ik nog lang op moet wachten.