Meest verwarrende moment in zeer lange tijd, in de quiz gisteren.

Er was een vraag die ging over wellicht de meest fascinerende Egyptische farao. Een zeer lange vraag, die begon in de zin van “Akhenaten, die geboren werd als zoon van Amenhotep III en koningin Teye, regeerde van dan tot dan, voerde wellicht het monotheïsme in, yada yada, enzoverder enzovoorts” en eindigde een minuut of twee later met iets als “Deze farao was bekend als Amenhotep IV, maar hoe kennen we hem nog?”

We waren het begin van de vraag al half vergeten, en ik had ergens halverwege al “Akhenaten” opgeschreven als antwoord, uiteraard!, maar toen bedachten we hang on, hadden ze al niet Akhenaten gezegd in het begin van de vraag?

We vragen dus om de vraag nog eens te herhalen, en inderdaad: “Akhenaten was ook gekend als Amenhotep IV, maar welke naam had hij ook nog?”

Wij dus in totale opperste verwarring. We weten dat hij Amon-Ra verving door Aten, maar dat zit al in zijn naamsverandeing van Amen-iets naar iets-Aten. En een derde naam? Het kan zijn dat er ergens nog een ons onbekende naam was, natuurlijk dat, maar we hadden er echt geen enkel flauw idee van.

…en wat bleek het antwoord te zijn: Achnaton. Aaaarhgh! Dat is gewoon een spellingsvariant! Dat is geen andere naam! Awoert! Da’s gelijk vragen “wat is een andere naam voor de stad Parijs?” en verwachten dat we “Paris” antwoorden.

We hebben (iets te geïrriteerd, geef ik meteen zeer grif toe) ons beklag gedaan.