Allez bon, dat viel al met al nog mee. Ik had half verwacht dat het zeer grote paniek zou zijn, maar het ging nog, met dat nieuw ding op het werk.

Morgen is dan wel weer een milestone voor een andere reden: ik ga voor de allereerste keer sinds het begin van de quarantaine een stap buiten mijn huis zetten, brrr.

En voor de rest: vandaag was het nog een online quiz, en we zijn gewonnen! Gedeelde eerste plaats, maar toch: gewonnen! Waar het vorige week misschien echt wel te gemakkelijk was, waren er deze week een aantal rondes bij die ik gewoon niet geestig vond.

Eén seconde dit letterlijke beeld tonen van een savanne en vragen welk beest er op staat, dat is geen quiz:

Een fractie van een ogenblik deze letterlijke foto tonen (en remember, we zitten allemaal te kijken op een minuscuul telefoonschermpje met een tweede scherm om te overleggen met onze ploeg) en dan vragen hoeveel padden er op staan, dat is ook geen quizvraag:

Zelfs als ik hem nu op het gemak bekijk, durf ik niet te zweren dat daar links onderaan ook geen stuk pad te zien is.

En als ge dan gekweekt zijt om met meer dan arendsogen naar een beeld te kijken, nog zo’n foto tonen maar vragen hoe lang hij precies in beeld was (het was twee seconden), dat vind ik ook geen quizvraag. Grmbl.

Net zoals een tafelronde over sprookjes ook echt wel dicey was. We hadden op die ronde als bij mirakel alles juist, maar toch. Zeg nu zelf — de vraag was:

Opdracht: Link de “sprookjes” aan de meest oorspronkelijke schrijver of verteller 
1e Noot: Sommige sprookjes werden in een later tijdperk herschreven door andere schrijvers.
2e Noot: Sommige sprookjes waren volksvertellingen die door de ‘auteur’ louter werden geregistreerd.

En dan waren de sprookjes Alleen op de wereld, Het lelijke eendje, De Indische waterlelies, Hans en Grietje, De wolf en de drie biggetjes, Assepoester, Alice in Wonderland, A christmas carol, Aladin en de wonderlamp en Roodkapje, en de kandidaat-“meest oorspronkelijke” schrijvers of vertellers De gebroeders Grimm, Onbekend (18e eeuw), Hans Christian Andersen, Lewis Carroll, Hector Malot, Giambattista Basile, Sheherazade, Charles Dickens, Koningin Fabiola en Charles Perrault.

Op het moment zelf mochten we geen Google of zo gebruiken, maar achteraf heb ik het toch gedaan. En dan komt ge dus in een soort draaikolk van redelijke twijfel terecht.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar nul twijfel over is:

 • Alleen op de wereld is een boek van Hector Malot
 • De Indische waterlelies is van Koningin Fabiola (da’s die mevrouw die altijd tombola’s ter haren voordele kreeg)
 • Alice in Wonderland is een boek van Lewis Carroll
 • A Christmas Carol is een book van Charles Dickens
 • Het Lelijke Eendje is van Hans Christian Andersen
 • Aladdin en de wonderlamp, daar is het ook duidelijk dat het antwoord Sheherazade moet zijn, zelfs al is Sheherazade ook maar een personage in een raamvertelling, maar bon.

Blijft over:

 • Hans en Grietje, een oeroud verhaal onder meer verzameld in Giambattista Basile’s Pentamerone in de zeventiende eeuw en later aangepast door Charles Perrault en de gebroeders Grimm
 • Assepoester, een oeroud verhaal onder meer verzameld in Giambattista Basile’s Pentamerone in de zeventiende eeuw en later aangepast door Charles Perrault en de gebroeders Grimm
 • Roodkapje, een oeroud verhaal waarvan onder meer een versie in de 10de eeuw in Italië neergeschreven werd, en dat bekend werd in versies van Charles Perrault en de gebroeders Grimm
 • De Wolf en de drie biggetjes, een oeroud verhaal onder meer neergeschreven in een boek van James Halliwell-Phillips rond 1886 en later aangepast door Joseph Jacobs in 1890

Ik vind dat dus géén goede vraag. Nem.

…maar behalve dat was het wel wijs en merci zeer stijf bedankt aan Tim om de quiz te doen hé. 🙂

2 reacties op “Oef, en ook wel: spannend!, en ook nog: quiz”

 1. Beste Michel,

  Ik hoop dat dit schrijven je deugd deed. 🙂

  Want dat is ook, echtig waar, de enige reden waarom we deze kwissen samenstelden en aan u presenteerden…

  tim

Reacties zijn gesloten.