Canon

Keith Martin’s Hineininterpretierung van Star Wars IV in het licht van I tot en met III is één van de redenen waarom ik me niet langer opwind over de films—noch de oude, noch de nieuwe.

Star Wars moet men bekijken als een universum, en in dat opzicht zijn de zes films maar kleine venstertjes op een groter geheel. Vignetten, of miniaturen, waar elk kleinste personage een ingang naar een veel ruimer verhaal zijn.

De novelisaties, de comics, de games, en niet te vergeten de websites zijn één integraal geheel, vormen samen één machtig canon, het Star Wars Expanded Universe. Een wereld die, omdat hij de luxe heeft ver in de toekomst en ver hier vandaan plaats te vinden, die van pakweg Star Trek vér achter zich laat. [verschoning, collega hr]

Kijk hier, startpunten:

  • Star Wars Databank: alles wat hierin staat is canon. Heeft evenveel waarheid in het universum als de films.
  • Wookieepedia: wikipedia voor Star Wars, opgestart onder meer omdat de echte Wikipedia lastig deed over de relevantie van sommige artikels.
  • …en natuurlijk ook gewoon Wikipedia zelf. Een beginpunt als een anders is het artikel over datums in Star Wars, waar onder meer een chronologie met links staat.

Ga en verlies u in cyberspace!

5 reacties op “Canon”

  1. Hm. Ik had beter beter gezegd “ver van ons in tijd en ruimte”, of nog beter “in een ander universum”.

    In Episode IV worden de plaats (“a galaxy far, far away”) en de tijd (“a long time ago”) zeer vaag gehouden, maar ik personlijk neem dat niet erg letterlijk. Suspension of disbelief en zo: ik kies ervoor het zich allemaal in een alternatief universum af te zien spelen.

  2. …eens kijken of je kan vinden naar welke muziek Padmé graag luisterde, das altijd al iets wat mij interesseerde 🙂

  3. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar The Phantom Menace heeft me toch zodanig tegengestaan dat ik voorgoed van de Star Wars ziekte ben genezen. Geen van de andere prequels ooit gezien of van plan te zien en alle spinoffs kunnen mij ook niet echt bekoren.

    En de beste Star Wars comics zijn nog altijd die oude Marvels.

Reacties zijn gesloten.