In een wereld van series met veel te weinig afleveringen per seizoen[*] dacht ik eigenlijk dat het na aflevering zes, The Eye, gedaan was met het verhaal. Het was een afgesloten geheel: Andor wordt min of meer tegen wil en dank gerecruteerd, band of misfits, heist, gedaan.

Maar dan hoorde ik dat Andy Serkis een kleine maar fijne rol speelde, bedacht ik dat ik die mens nog niet gezien had, en ging ik dus maar eens kijken bij Disney+, en jawel: er stonden gewoon nog twee afleveringen klaar voor mij!

Het is een vreemde reeks, Star Wars: Andor. Veel beter dat het recht heeft om te zijn. Enorm aangenaam dat er weinig of geen callbacks zijn naar vorige Star Warsfilms en -series. Nog meer aangenaam dat er geen jedi of sith in voorkomen. Uitstekend geacteerd door uitstekende acteurs. Een scenario dat niet slecht is. Personages waar ik heel graag nog vele jaren mee zou willen meevolgen — ze zijn er begot in geslaagd om van Mon Mothma een interessant iemand te maken!

(Jaja, ik weet dat ze in de boeken zeer belangrijk is en alles, maar in de films was ze nooit meer dan een vluchtige verschijning die niet veel indruk maakte.)

Ik zit ondertussen aan aflevering 8 van de 12, en er komt een tweede seizoen van ook vermoed ik 12 afleveringen, en dan zitten we aan de gebeurtenissen van Rogue One, dat dan zelf naadloos overgaat in Aflevering IV. Ik kijk er heel hard naar uit: Andor is er, net als House of the Dragon (voor Song of Ice & Fire) en Strange New Worlds / Lower Decks (voor Star Trek), in geslaagd om de hele franchise weer nieuw leven in te blazen.

Alleen spijtig dat ze niet zoveel kijkers hebben.

Maar dat komt hopelijk wel. Ooit.


* Veel te korte series in het Westen — de series in Korea blijven voorspelbaar lang, en soms eigenlijk echt wel serieus té lang. Ik heb juist twee seizoenen van Stranger gekeken. Dat is een uitstekende serie, daar niet van. Maar het kon echt wel sneller verteld worden dan in de in totaal meer dan dertig uur dat ze ervoor genomen hebben.

Één reactie op “Star Wars: Andor”

Reacties zijn gesloten.