Ik was helemaal vergeten dat er een vierde seizoen van Discovery was. En dan las ik dat de laatste aflevering uitgezonden was, en heb ik het hele seizoen dan maar in één trok bekeken. (OK, drie kleine trokken: aflevering 1-4 vrijdag, aflevering 5-12 gisteren en aflevering 13 daarnet.)

De reden dat ik niet verder gekeken heb na aflevering 4 is omdat ik aflevering 3 van Picard bekeken heb.

Wat een immens verschil tussen die twee.

Ik keek heel hard uit naar het eerste seizoen van Picard, maar ik was er op het einde niet onverdeeld gelukkig mee. Nee, dat is niet juist. Ik vond het een kak einde van een seizoen dat hier en daar wel goede dingen had, maar waar vooral het gênante van overblijft, als ik er aan terugdenk.

Het was dus met zéér weinig verwachtingen dat ik aan seizoen twee begon — maar hoboy, wat was ik verkeerd! Ze doen alsof seizoen één nooit gebeurd is, of toch bijna, en daar kan ik niet meer content over zijn. Seizoen twee van Picard is alles wat Discovery niét is: een echte Star Trek-serie. Met Q, de Borg en met tijdreizen. Ik zit aan aflevering drie en ik ben helemaal op voorbereid dat het nog alle kanten uit kan gaan, maar tot nog toe is het van het beste dat ik uit Star Trek heb zien komen sinds DS9.

En dan ging ik terug naar Discovery.

De eerste paar afleveringen zijn pijnlijk, vind ik. Michael Burnham’s glimlach en iedereens positiviteit zou niet geforceerder kunnen zijn als ze regie-instructies hadden gekregen om het nóg meer geforceerd te doen. Ik heb een positieve haat voor het personage Tilly. De scheepspsycholoog-met-zijn-eigen-problemen is ongelooflijk irritant. Er zijn stapels kleine en grote dingen die mij hard tegensteken.

En dan, na die eerste paar afleveringen, wordt het toch nog Star Trek. Toch nog goed. Met hier en daar zelfs uitstekende afleveringen — de voorlaatste bijvoorbeeld: chef’s kiss. De seizoensfinale gaat an weer uit de bocht, maar bon. Heel erg spijtig dat de schrijvers niet op het niveau van de acteurs, de regie, de sets, de cinematografie en de special effects waren.

Uitkijken naar seizoen vijf dan maar.

En naar de rest van seizoen twee en seizoen drie van Picard.

En naar gelijk een hele reeks Star Trek die er aan zit te komen, zoals onder meer deze!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.