Doe mee met de conversatie

24 reacties

 1. Hmm, vreemd genoeg is mijn Macbook de laatste weken meer vastgelopen dan mijn XP. Eigenlijk is mijn XP nog niet vastgelopen het laatste half jaar, en heb ik ondertussen al 5 keer vanop XP of Linux, via ssh mogen inloggen op mijn Macbook, om daar één of ander proces te killen dat de interface volledig blokkeerde.

  En nu nog even snel checken of mijn vuurvast pak nog volledig in orde is voor ik op “Versturen” klik.

 2. David: op mijn Powerbook zit wel degelijk een | hoor. En ook [] en {} zonder vieze toetsencombo’s. Oke, ik moet er wel de accenten voor missen (niet echt handig in ons taalgebied), maar om bijvoorbeeld CSS en PHP te coden is een Qwerty-keyboard echt wel aan te raden.

  Nu we toch op dit thema zijn, en met het gevaar een discussie met jihad-achtige proporties te starten, iets wat ik me altijd afvraag: waarom werk jij met Windows, Michel? Krijg jij als fan van usability, accessibility, typografie, information design, … geen grijze haren van dit OS? Gewoon iets wat ik me afvraag..

  L.

  disclaimer: ik gebruik zelf Mac OS X, Linux en Windows door mekaar, al naargelang de situatie. The right tool for the job enzo..

 3. Waarom ik met Windows werk? Zó erg kan het me niet schelen, ik werk wel eens met een Mac.

  En dan erger ik me blauw aan de iconsistente UI en de afgrijselijke typografie (ClearType heerst), en mis ik elk ogenblik de kleine applicaties die mij het leven gemakkelijker maken.

  Alles is een gewoonte.

 4. @MV

  Dat het anders is, daar zijn we het over eens.

  Maar dat OS X wordt verweten een i[n]consistente UI te hebben heb ik nog niet vaak gehoord.

  Behalve dan wanneer sommige pipos eens vlugvlug hun PC applicatie porten naar OS X, dan kunt ge dat inderdaad wel hebben.

 5. @MV

  Soms is de achtergrond van uw venster blinkend grijs in plaats van mat grijs?

  En de scrollbars in iTunes zijn metalliek in plaats van blauw*?

  Is dat het totaal van uw inconsistentie?

  Als occasioneel XP en office gebruiker zeg ik U bij deze dat ge ne grote zagevent zijt.

  Hier een paar niet-cosmetische zaken die inconsistent zijn in XP:

  In de applicaties zijn de menus vanboven, maar op den desktop van onder. Den desktop heeft blijkbaar ook geen “voorkeuren” menuitem, daarvoor moet ik ineens naar configuratie. In OS X is de Finder een gewone applicatie gelijk een ander, met zijn eigen “preferences” menuitem op de plaats waar ge het verwacht.

  Heb ik eindelijk die “Taakbalk en Menu Start” gevonden, dan prijkt me daar toch wel een klote interface op die tab “Menu Start” zeg. De helft van het venstertje wordt ingenomen door een tekeningske van een startmenu. Waarschijnlijk om zeker te zijn. Om iets te doen moet ik eerst op de knop “aanpassen” duwen.

  Maar het kan blijkbaar nog erger met de interface: duw op de tab “geavanceerd” en ge krijgt een venstertje met een heleboel radiobuttons en checkboxes verstopt in een scrollvenstertje. Een schoolvoorbeeld van hoe een interface er niet moet uitzien.

  Hetgeen ik aan het zoeken was, heb ik niet gevonden: ik krijg het schijt van die klote XP die mijn menus verkort, zodat ik steeds eerst met de muis moet bewegen om het volledige menu te zien.

  In mijne Word heb ik uiteindelijk gevonden hoe ik dat moest afzetten, maar dus nog niet in mijn startmenu. Want, niet consistent.

  Dus, alstemblieft, als ge het over inconsistentie wilt hebben, kom dan af met iets beter dan matgrijs versus blinkend grijs.

  * of grijs indien zo geconfigureerd.

 6. “Hebt gij geen werk te doen of zo?”

  Is dat code voor “Ge hebt gelijk, maar ge ziet vanhier dat ik dat ga toegeven.” ?

 7. Och, dofken toch. Discussiëren om te kunnen discussiëren, en het altijd oneens zijn met mij, dat moet toch vermoeiend zijn? Allez ju, ‘t is middagpauze, ik heb wel even tijd voor een nutteloze discussie met iemand die niet weet waar hij het over heeft. 🙂

  Ik heb nergens gezegd dat XP (of Vista, for that matter) wél consistent is, of meer dan wel minder consistent dan OS X. Ik heb nergens gezegd dat het een slechte zaak is om inconsistent te zijn–meer nog, ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om de regels te verbuigen en bij occasie te breken.

  Uw XP-voorbeelden zijn geen voorbeelden van inconsistentie, maar designkeuzes. Gij moogt nog zovele “het schijt” krijgen van iets, dat wil niet zeggen dat het inconsistent is.

  Ik “krijg het schijt” van die “klote Mac” die erop staat om alleen maar de rechterbenedenhoek van elke venster te gebruiken om het venter van grootte te veranderen. Op XP kan ik linksboven slepen, of bijvoorbeeld alleen de rechterkant links en rechts slepen.

  Maar dat is geen inconsistentie. Dat is een keuze van The Powers That Be. En in het echt krijg ik daar niet “het schijt” van, ik vind dat hoogstens éven vervelend.

  Wat wél inconsistentie is, is als de design guidelines van OS X zeggen dat het op één manier moet gebeuren, en dat ze het dan bij Apple zelf lustig op vijf, zes andere manieren doen. Net zoals Office en Internet Explorer notoir inconsistente interfaces hebben in Windows.

  En dan kan er nog over details en wenselijkheid en implementaties en design rationale gesproken worden, maar geen rationele mens gaat zeggen dat Apple wél consistent is.

  Hier, kijk, bijvoorbeeld: http://www.advenio.com/weblogs/2004/10/on-software-design-consistently.html

  Allez ju. En nu nog eens een discussie over OS X’s superieure font rendering, in vergelijking met ClearType?

 8. “geen voorbeelden van inconsistentie, maar designkeuzes.”

  Hebt gij wel gelezen?

  In Word kan ik “altijd volledige menus weergeven” aanzetten.

  Voor de startbalk gaart dat blijkbaar niet.

  Voor mij is dat een inconsistentie.

  En Nog Eens Iets.

  Meneer plaatst flamebait. Wel, dan zal meneer reacties krijgen op zijne flamebait. En dan moet meneer niet afkomen met “hebt gij niks beter te doen dan op mijne flamebait te reageren?”.

 9. Voor u misschien, ja. Maar er is geen Windowsrichtlijn geschonden. En dat doet Apple wel.

  Fijn selectief antwoorden, trouwens.

  O, En Nog Eens Iets: als meneer wil trollen, moet hij dat wel met een modicum aan kennis van zaken doen. Of het minstens doen over dingen waar geen objectieve feiten over te vinden zijn.

  Alla. Middagpauze over. De leute ermee.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.