Het vorige stukje kwam er naar aanleiding van dit hier bij Bart, die er wellicht hier over las. Bart stelt de vraag of iemand al ervaring heeft met het data minen van de long tail van de zoekwoorden.

Wel, euh, hoe moet ik het zeggen..? Ik word vrees ik lichamelijk misselijk van dat cynische te gelde brengen van vanalles en nog wat.

Kijk, als ik met mijn on-line aanwezigheid geld zou willen verdienen, dan is dat hoegenaamd niet moeilijk. Hierzie, monetising your long tail for beginners, in twee stappen.

Stap 1: blote wijven

Stap 2: ka-ching!

Dat is de allereenvoudigste manier, Zattevrienden achterna. De iéts minder gemakkelijke manier is “schrijven wat de mensen willen”. Enfin ja, dat wil dus zeggen “schrijven zodat er veel zoekopdrachten op uw website terechtkomen”. Gespecialiseerde weblogs met een duidelijke target audience en zwaar gefocusede content, en daar dan reclame op zetten. Eén weblog over foto-tips. Eén weblog met tutorials voor Office. Eén weblog over auto’s. Eén weblog over televisie. Eén weblog over gadgets. Eén weblog over, waarom niet, geld verdienen met weblogs.

De inhoud van die weblogs is dan eigenlijk maar incidenteel en wordt gewoon cynisch aangevuld om de bezoekers te laten komen. En ‘t is maar om te zeggen dat ik uitslag krijg van mensen als met weblogs als Make Money Online with ProBlogger Blog Tips. Kijk, de laatste paar artikels van die gast, zoals al maanden en maanden en maanden en mààànden aan een stuk altijd weer dezelfde platitutes, dezelfde vijf of tien basisregeltjes verpakt en herverpakt en geparafraseerd en her-herverpakt, met hier en daar, zéér incidenteel eens iets anders:

  • Does AdSense suck for bloggers? Jazeker, voor bloggers als Guy Kawaski wel, die erop staan om voor intelligente mensen te schrijven, die er niet in slagen om over één en slechts één onderwerpje te schrijven, en die weigeren om hun advertenties te vermommen als inhoud van hun weblog.
  • Hoe slaag ik erin om mensen mijn hele entry te laten lezen? Wel, zorg ervoor dat de tekst intrigerend genoeg is (zodat de mensen de volledige entry lezen en dus alle advertenties gezien hebben).
  • How to Find Your Reader’s Questions and Improve Your Blog: het artikel van vanmorgen over die zoekopdrachten— “How useful is that? In effect just by analyzing these 11 questions that brought people to ProBlogger in the last 2 hours I could quite easily have found 11 new topics to write about in upcoming posts.”

Of deze, in een entry over Lifehacker, dat net zo goed een programmaverklaring kon zijn van dat soort mensen:

I think news blogs have a place and can be quite successful – but if I were starting a new blog today I’d be focussing more upon a style of blogging that is ‘helpful’ in nature as it’s the type of blog that not only draws people in, but that develops loyalty among it’s readership.

It’s also a much easier style of blog to monetize in some ways either through the development of products to sell readers (loyal readers are much more likely to buy something than one off readers) and also through affiliate products of other people’s quality resources.

Losers, dedju.

En ja, ik weet het, ik moet mij daar niet in opwinden, het is een manier zoals een andere om geld te verdienen, en dergelijke zaken zijn wat de meeste normale kranten of tijdschriften mutatis mutandis ook in leven houden. Maar toch, maar toch.

Initiatieven als Gentblogt bewijzen dat het anders kan. Nèm.



Reacties

8 reacties op “Monetiseer uw lange staart”

  1. Recent zijn er in de Belgische blogosfeer (maar ook daarbuiten) berichten verschenen over de long tail van zoekopdrachten, bijvoorbeeld bij Bart en Michel. Blijkbaar is er een nieuw gratis speelgoedje van 103bees dat toelaat de long tail van zoekopdrachten beter te exploiteren. Via Google Analytics kan ik de lijst bekomen van de gedetecteerde zoekwoorden, die elk minstens 10 keer voorkwamen. Deze lijst

  2. Silicon Snakeoil, dat soort gasten en na de revolutie met zijn allen tegen de muur…

  3. En ze kunnen dan nog nie eens nie goe schrijven:

    Zoek de vaut:

    “…loyalty among it’s readership.”

  4. Zonder een blogfatwa te willen uitlokken: het project werkt toch ook met “sponsors vrienden van Gentblogt“. Begrijp ik dat nu verkeerd?

  5. Het is maar hoe je het bekijkt. Je zal wel voor alle takken in de economie die tegensctelling hebben tussen idealistisch ingestelde vrijwilligers/vzw’s en (opportunistische ?) bedrijven. Ik denk aan kinderopvang, jeugdkampen, cultuur…

  6. Nadat ik die reactie schreef viel mijn frank al. Het verschil zit ’em volgens mij in de intentie van de sponsors. Terwijl Gentblogt steun zoekt van vrijwilligers, krijg je met bvb. Adsense te maken met adverteerders die reclame wíllen maken.

  7. Ik ben niet vies van geld, en ik ben ook niet vies van advertenties. Kijk je naar pakweg Humo, dan staat dat vól advertenties–maar zij, en andere kwaliteitsbladen en -kranten, leggen er altijd de nadruk op dat er een strikte scheiding is tussen de reclameregie en de redactie.

    Dat kan ook met AdSense, en dat is ook hoe ik met AdSense werkte toen ik het nog staan had: er mij geen zier van aantrekken.

    Wat die Problogger cum suis doet,is exact het tegenovergestelde: het redactionele is honderd procent ondergeschikt aan de reclameregie. Zij schrijven naar hun AdSense toe.

  8. Met precies gekozen keywords, hele campagnes, en nog veel meer van dat. (Even naast de kwestie: Ik heb vorige week de online cursus adwords van google voor een deel gevolgd, en dat was ook wel verhelderend.)