Nog discussie!

Inferis zei alhier over wat Reinhart gezegd had:

@rendv: FUD. ;)

Misschien moet je dan ook maar apart de wielen, motor en carrosserie van je wagen aanschaffen. Want stel je voor dat je je wagen “in z’n geheel” zou moeten binnendoen voor onderhoud. :D

En qua gebruik van meerdere features “tegelijkertijd”: da’s gewoon een kwestie van UI.

Fanboy alert! Fanboy alert! (af te leiden enkel en alleen al wegens het compleet niet te the point gebruik van de term FUD: waarom zou Reinhart iemand bang willen maken, onzeker laten worden, of doen twijfelen? hij is tot nader order geen marketeer van een concurrent van Apple, toch?)

O, en ook wel: warning! car analogy!—vaak een reden voor wantrouwen, en in deze is het inderdaad een Truuk Van De Foor. Wielen, motor en carrosserie van een auto zijn onderdelen van één systeem. Met een autowiel alleen ben ik niets, of het zou moeten zijn om het als ornament rond een plantenbak te gebruiken. Een motor op zich doet helemaal niets.

Een betere analogie zou misschien zijn dat ik mijn wasmachine en droogkast en koelkast en microgolfoven en kookvuur en toaster in één ondeelbaar meubel zou onderbrengen. Dat kan natuurlijk wel, maar heeft het zin? En zijn er geen nadelen aan verbonden?

Daar geheel naast is er een hele school die zegt dat het Grote Publiek eigenlijk niet zit te wachten op een toestel dat een beetje van vanalles doet voor iedereen, maar wel op een aantal kleinere toestellen die een aantal zeer welbepaalde dingen zeer goed doen. Huiswerk van de dag: schrijf een halve tot een volledige A4 over convergentie versus divergentie in devices.

Maar kom, als er toch een discussie in gang moet gezwengeld worden rond een analogie iPhones/auto’s… die iPhone zou beter wat méér gelijk een auto zijn, in die zin dat ik als ik wil een nieuwe band kan kopen. Zoals het nu is, zitten de batterijen bij die Apple iPhone er ingebakken. Met de recente geschiedenis rond batterijen (die Sony-histories, en ook onder meer die zichzelf oppompende batterijen in Macs), zou dat wel eens geen luxe kunnen zijn.

En voor de rest: uiteraard heeft Bruno gelijk (ge moet daar niet zo verbaasd kijken :)). Ik wacht tot ze een generatie of twee verder zijn, en dan zie ik of de iPhone de best of breed is, dan wel dat een concurrent een nog beter ding uit heeft.

En dan in de iets verdere toekomst kijk ik uit naar, zoals ik elders al eens zei, mijn ideaal toestel:

 • Afmetingen: hetzelfde volume van een kleine Moleskine, maar misschien iets hoger en iets minder breed, dat zou voor mij ideaal zijn. Dus zo’n pakweg zeven op veertien of vijftien centimeter, en niet dikker dan een goeie anderhalve centimeter. Groter dan dat en ik krijg het niet comfortabel in mijn broekzak. Kleiner dan dat en het ding gebruiken wordt priegelwerk.
 • Buitenkant: krasbestendig, liefst rubber of iets dergelijks, dat het niet wegglijdt. Een klein display met het broodnodige erop. De textuur kan misschien ook een gids zijn om te weten wat voor/achter en boven/onder is: met die iPhone kan ik me nu inbeelden dat ik meer dan eens tegen de onderkant van de achterkant aan het spreken riskeer te zijn. Een aantal knoppen en een duimwiel als input-interface.
 • Binnenkant: het ding moet openklappen, en binnenin zitten twee reuzengrote schermen, over de hele oppervlakte. Totale resolutie moet minstens 1024×1024 zijn, maar mag een stuk hoger liggen. Een 300 dpi-scherm kan toch echt niet zó ver meer af zijn?
  Ik kan op die schermen schrijven en manipulaties doen, met mijn vinger(s) én met een stylus. Misschien kan dit patent van Sony ervoor zorgen dat een on-screen keyboard ook echt aanvoelt als een echt keyboard, met echt indrukbare knoppen.
 • Functionaliteit: mijn killer app is niet de mp3–speler, en nog minder de videospeler, maar wel de integratie met productiviteit. Ik wil mijn Outlook-kalender (en/of Google Calender, of wat dan ook, als het maar interopereert) en mijn Outlook contacts kunnen beheren en perfect synchroniseren. Minstens een viewer en annotator voor Word en Excel en Powerpoint zou handig zijn. 
  Ik verwacht uiteraard een degelijke internetbrowser, met Flash en tutti quanti.
  Via de stylus wil ik kunnen nota nemen zoals ik in een notaboekje zou doen—denk TabletPC maar dan beter, en snel genoeg. Mét audio-opnamemogelijkheid, zoals in OneNote, die gesynchroniseerd is met mijn nota’s. En uiteraard met de mogelijkheid te kunnen tekenen.
 • Multimedia: fototoestel en camera zouden mooi zijn, maar voor mij eigenlijk niet echt essentieel. Realistisch gezien kan zo’n toestel niet zonder foto/camera, dus doe dan maar een tegen-dan-state of the art, wat het ook is. O, en zet de lens meteen aan de kant van het schermpje aan de buitenkant, dat ik eventueel kan videofoneren met iemand aan de andere kent die hetzelfde toestel als mij heeft. Als ik foto’s wil nemen en een betere preview wil, dan klap ik het toestel wel open; wil ik een eenvoudig statief, dan zet ik het in een hoek van 90° half-opengeklapt op een tafel of zo.
  Video en mp3: tja, ook de rigueur voor zo’n toestel, vermoed ik. Steek er meteen een radio in met opnamemogelijkheid.
 • Connectiviteit: ik ken daar niet zoveel van, maar doe maar 3G, of 4G, of wat het ook moge zijn tegen dan. En snelle wifi. En blauwtand en zo.
 • Batterijleven: deze zou wel eens de moeilijkste kunnen zijn. Ik wil zeker drie of vier dagen zonder opladen kunnen normaal werken, en bijvoorbeeld zeker een dag lang intensief kunnen werken.

Pakweg binnen vijf jaar heb ik zeker zo’n ding. Wedden?

Of ben ik iets vergeten? Pas op: de form factor en het (tactiele, zeer hoge resolutie)-scherm is voor mij vitaal, evenals de integratie met Office.

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Er moeten dringend “slimme mensen” zich buigen over het probleem van het synchroniseren van computer en mobiele devices. Een pda (winCE) of palm (palmOS) syncen met een computer is nog steeds niet echt een aangename bezigheid. Naar’t schijnt is dat bij de iPod en iTunes niet anders, al heb ik daar zelf geen ervaring mee. Mensen die al hun op iTunes gekochte muziek kwijtgeraken enzo. Had Bruno dat niet eens voorgehad? Dat kan allemaal veiliger en handiger volgens mij. In een centrale applicatie, veel uitgebreider en sneller en stabieler dan ActiveSync of HotSync, met ondersteuning voor meerdere mobile devices, meerdere computers, meerdere gebruikers, via bluetooth of wifi of wired uiteraard.

 2. *snurk*…online disussies over Apple producten zijn saai 🙂 Langs de ene kant heb je de fanboys en girls die zich persoonlijk aangevallen voelen omdat ze zich teveel identificeren met “hun” platform en anderzijds heb je mensen die niet weten waar ze het over hebben omdat ze het nog nooit gebruikt hebben. Die Laurens hierboven heeft nog nooit een iPod met iTunes gesynced (geeft hij zelf toe), want moest hij het gedaan hebben dan wist hij dat dat nagenoeg feilloos werkt en dat een kind de was kan doen 🙂 De perfecte integratie tussen pod en tunes is één van de reden waarom dit platform werkt. Alle aangekochte muziek kwijt? Apple contacteren en je mag alles terug downloaden 🙂 Echt in’t echt!

  Ik heb een PC en een Mac 🙂 Ik hou van alles en haat alles. Het perfecte product bestaat niet. iPhone is mega sexy en biedt veel voordelen, maar er zijn ook een hoop bedenkingen… we hebben best nog wel even om ze tegen elkaar af te wegen vooraleer we euro’s aan Steve Job geven.

 3. Kijk, als iedereen nu eens zijn meningen over de iPhone een beetje zou temperen tot een aantal mensen het ding effectief eens in hun pollen gehad hebben. ‘t Is makkelijk om te zeveren over sync issues en whatnot, maar zolang niemand het ding heeft kunnen uitproberen zullen we het nooit weten.

  Secondly, zealots zijn er aan elke kant van de discussie. Ja Mac gebruikers verdedigen graag hun keuze voor het platform, maar er zijn er evenveel in het Xbox, PS3, Wii, Vista, et cetera kamp.

  Ik merk dat een groot aantal mensen die Macs maar ‘puh’ vinden er nog niet echt mee gewerkt hebben en hun mening meestal baseren op een ervaring van ‘back in the day’ toen ze een Apple 2 hadden staan of van er eens mee te spelen in de Fnac of IT Pro. Misschien moeten die mensen eens wat meer ervaring opdoen met het platform alvorens hun meningen te ventileren. En neen, die dingen zijn zo duur niet.

  Soit, ik heb thuis nog 1 Windows machine staan, die staat nooit aan want tegenwoordig test ik websites in IE en IE7 via Parallels (virtualisatie software voor Mac, Linux en Windows by the way). Voor dagdagelijks gebruik heb ik dat ding dus niet nodig, de Mac doet dat goed. In een bedrijfsomgeving dan? Voor mij persoonlijk geen probleem, Mail.app werkt netjes met onze Exchange server en iCal kan via de GroupCal plugin mijn kalenders synchroniseren (in 2 richtingen nota bene, *gasp*). Business-wise zit het voor mij dus snor. Voor de rest is de Mac voor mij het ideale platform waar mijn vertrouwde *nix apps per default geinstalleerd staan (bash, apache, openssh, ruby, python, php). Bof, laat ons gewoon zeggen dat ik met mijn Mac mijn Linux- en Windows laptops heb kunnen consolideren.

  En voor de rest gebruikt iedereen waar hij het liefst mee werkt. End of story.

 4. Een Apple ][?? Had je nu nog gezegd MacOS 9 of zo…

  Voor de rest: plenty genoeg ervaring met Macs, en toch wel die dingen zijn wél zo duur, maar voor de rest en in het algemeen heeltegans eens met uw algemene conclusie dat iedereen gebruikt waar hij het liefst mee werkt.

  Kijk zie, ik ga eens kijken of de MacBook vrij is beneden, ik moet wat internetresearch doen, daar heb ik geen serieuze computer voor nodig. 🙂

 5. Ei wat is da ne FUD?

  Aha, volgens Wikipedia:

  Fud may refer to:

  Fear, uncertainty and doubt, a marketing strategy
  FUD (food) a Mexican brand of cold cuts and hot dogs
  Fud, a Scottish colloquialism for vagina
  Elmer Fudd, a Warner Brothers cartoon character

  Sir, are you calling me a Scottish colloquialism?

 6. Zei één of andere Nicodemus hierboven: “anderzijds heb je mensen die niet weten waar ze het over hebben omdat ze het nog nooit gebruikt hebben. Die Laurens hierboven heeft nog nooit een iPod met iTunes gesynced”

  Welja, het was u misschien niet opgevallen, ik was niet bezig met iTunes/iPod te bashen. Ik was aan het uitdiepen wat volgens mij een hoofdvereiste is voor een killer app, als het gaat over draagbare alles-in-1 droom-toestellen voor binnen 5 jaar. Daarbij zei ik dat de producten van vandaag, zowel voor Palm als voor MS als voor Apple dus, nog voor verbetering vatbaar zijn. En dat “slimme mensen”(tm) zich daar eens over moeten buigen.

  Om even écht goed door te bijten in uw flame-bait: als men per ongeluk ongewild al zijn muziek kwijt is, dan is de oplossing niet alles opnieuw downloaden. De oplossing is dat die muziek niet per ongeluk ongewild weg zou mogen zijn in de eerste plaats.

  Je zegt het zelf: “want moest hij het gedaan hebben dan wist hij dat dat nagenoeg feilloos werkt”
  Nagenoeg feilloos is volgens mij nog steeds niet goed genoeg.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.