MacWorld San Francisco 2007 Keynote Live

Ach, een beetje mens-op-het-internet is toch aan zichzelf verplicht om het periodieke Jobs-reality-distortion-fest mee te volgen, nee?

En zo bevind ik mezelf op http://www.macrumorslive.com/ en heb ik Twitter ernaast staan met running commentary. De mac fanboys komen virtueel klaar op de iPhone—en ik vrees dat meewarig een goede omschrijving is van mijn blik, op het moment.

Een soort frankenstein van Yahoo!Mail en Google Maps en widgets (“if it’s Google, Apple, Yahoo – does that make it GAY?”), met niet zeer veel batterijleven, en $499 tot $599 duur. Wellicht werkt de helft van Google Maps niet in Europa, en geen mens die Y!Mail hier gebruikt, dus: mja. En in de VS kan het enkel met Cingular (ugh!), tegen dat die telefoon hier is (Q4 2007) zullen we wel horen wat de Commissie daar van vindt, zeker?

Maar goed.

56 reacties op “MacWorld San Francisco 2007 Keynote Live”

 1. Mona Singh:

  A lot of companies have had the foresight. I worked on a project doing exactly the same thing (different OS) in the 1990s at Ericsson. We had a touchscreen, all the same apps, lots of patents, but it way too early for the mass market. Another problem was that phone companies think of making phones and none of the early attempts ever cared about the whole process. Apple has this figured out and they provide free email. That means the user doesn’t have to sign other contracts. That in itself will be big step in the adoption of the product.

  Technologically, I am sure they are infringing on a whole bunch of Ericsson’s patents (some of them are mine) and the same must be true for other manufacturers.

  My emphasis. 🙂

 2. Allez allez allez.
  wat maakt het uit van wie ze allemaal jatten, ze brengen het toch maar uit é.

  Ik, geenszins een apple-adept, zou zo’n ding zeer gaarne hebben. Als het de helft van de prijs kost van nu.

 3. Ik heb één macrolens. Die heb ik al meer dan twee jaar.
  Voor de rest is het al meer dan een jaar geleden dat ik nog computer- of fotogerief gekocht heb.

  Niet dat ik de nood voel me te verantwoorden hoor, maar gewoon even de punten op de i. Ik vind het niet fijn de indruk te krijgen dat ik in het publiek veroordeeld word.

 4. *geeuw*

  Ondertussen in Redmond… ah nee, daar gebeurt niks. Oh toch wel, de shit-brick 🙂

  Bof. Laat ons van enige subjectiviteit gewagen? (Langs alle kanten hoor. Ik heb het net gezegd, de 2nd Gen zal [al|nog] veel interessanter zijn.

 5. Ik persoonlijk ben niet op zoek naar een muziekspelende videospelende telefoon, maar wel naar een met Outlook gesynchroniseerde agenda met telefoon.

  Ondertussen in Redmond… teveel dingen om op te noemen, vermoed ik. En slechte marketingjongens, wellicht. En gebrek aan focus, ongetwijfeld.

  Alhoewel, natuurlijk: Media Center was er al drie jaar geleden, Xbox is toch ook al een tijdje uit. Er zijn ook de (gratis) Visual Studio’s, Office 2007, etc.

  Tekenend dat Apple de Computers uit zijn naam gehaald heeft ook, nee? Eens kijken hoe lang voor ze hun computers outsourcen naar China? 🙂

 6. …niet mee inzitten, de 2nd gen Apple iPhone zal dat allemaal oplossen.

  Euh, oh, nee, inderdaad: ze werken met Yahoo! voor hun mail. En kalender. Veronderstel ik. Hebben ze een kalender? 😀

  (ach, binnen een jaar zullen daar allemaal standaarden voor zijn zodat dat allemaal interopereert — Microsoft heeft daar extensies op RSS voor voorzien)

 7. De puntjes op de i, hé …

  iPhone uses a rich HTML email client that fetches your email in the background from most POP3 or IMAP mail services and displays photos and graphics right along with the text.

 8. Ik blijf geeuwen hoor. Inderdaad te veel om op te noemen, daar in Redmond: slechte marketingjongens, beta-software, security holes… geef het kind een naam 😀

  Dat Apple richting media ging, was zo duidelijk als een luizeninfectie in een kindercrèche. Aan focus ontbreekt het hen niet, in elk geval. Hype? Natuurlijk! Fandom? Vanzelfsprekend!

  Zelf ben ik wel op zoek naar het ultieme toestel dat telefoon, mp3-speler –en waarom niet: videodinges– combineert. En dat synchroniseert met iCal, Adress Book, mail, etc. Outlook zal wel volgen. (Het zou al makkelijker gaan als Redmond haar proprietary code nu eens zou vrijgeven om compatibiliteit mogelijk te maken. Zonder dat Europa er moet tussen komen.)

  Bof (openieuw). Apple is sexy en consumer, Microsoft is business en saai. Beide hebben voor- en nadelen, en veel meer moet ge daar niet achter zoeken.

  En die 1990-discussie zoekt ge zelf hé (allez, wat voor reply is uw commentaar nr 13 bijvoorbeeld –neerbuigender kan bijna niet). Alles wat mac is, is hier slecht, en alles wat MS is, is goed. En ik ben ervan overtuigd dat het eerder is zoals het paragraafje hierboven. Zonder bashing in welke richting ook.

 9. ik ben alleszins serieus aan het vloeken op MS momenteel. Dat mijn telefoon met hen synchroniseert tot daar aan toe, dat is een kwestie van vraag en aanbod, veronderstel ik. Maar dat ge schedule world nodig hebt op google agenda met outlook te synchroniseren. tsk.

  en michel: ge zijt nen stoker.

 10. Mja, dan zullen we samen geeuwen, is dat geen fijn plan? Mac fanboys zijn zo voorspelbaar, duw op de knopjes en ze dansen–ik meen het écht echt waar dat ik er mij maar matig in kan opwinden.

  Mocht ik geld hebben, ik zou nieuwe computers kopen. En mocht ik genoeg geld hebben om een Mac te kopen, dan zou ik er meteen één kopen. Ik heb niets tegen die dingen, ik heb gewoon iets tegen het systematisch verheerlijken.

  Steve Jobs heeft een telefoon aangekondigd begod. De manier waarop Apple erover sprak, was alsof het over wereldvrede of quantum computing zou gaan. Dat steekt tegen.

 11. Van dat outsourcen naar china: al hun computers worden daar al gemaakt, dus dat zou nog wel eens kunnen gebeuren. 😉

  Technisch is die iPhone niet helemaal supervernieuwend (goed, een aantal dingen wel), maar zoals ik al zei maken ze het gewoon er vet-cool uitziet, en da’s hun sterk punt.

 12. @i.: ‘t kan toch niet Microsoft’s schuld zijn dat Google agenda niet met Outlook synchroniseert? Als de vraag en het aanbod er echt zou zijn, dan kan iedereen een plugin schrijven voor Outlook om die synchronisatie te verzorgen.

  @dimboo: ik knip-en-plak even meneer Tienvijftien van bij Eskimokaka:

  EDGE is natuurlijk ruk gewoon, veel van de services die je gedemo’ed zag, zullen hier niet standaard te leveren zijn (nearest Starbucks, en dan eentje in Chicago krijgen, LOL), zeker niet als het van BASE afhangt (enige met EDGE, niet?). Over die pricing, zie hieronder – ik vrees dat het zoiets gaat worden. Cingular heeft veel – erg veel ‘green’ op de tafel gelegd om de exclusiviteit te hebben vrees ik.
  ————————————-
  Zoals ook al bij Pietel gezegd: 599 dollar met operatorsubsidie (koppelverkoop – 2 jaarscontract) die je hier in BE niet mag hebben, dwz dat ze hem niet echt voor 599 gemaakt krijgen. Als ze hem moeten verkopen – zonder operatorsubsidie – dan gok ik ergens tegen de 1.000 dollar voor het 8Gb model. Als je dat hier in BE dus wilt verkopen komt dat op minsten 900 euro voor een telefoon van 2 generaties terug (Geen 3G, geen HSDPA). Maar wel eye-candy natuurlijk.

  @inferis: hoe toevallig–bij ons op het werk staat de Macbook ook bijna altijd op Windows. 🙂

 13. Leve de 90’s 🙂

  Hier mijn Eurocent op het hoopje:
  Geld is relatief. Als ik het goed lees, gaat die iPhone evenveel kosten als ‘Windows Vista Ultimate’. Dilemma’s, het leven hangt aan elkaar van dilemma’s!

 14. @Michel: ge denkt misschien dat ik in discussie wil treden, maar dat hebt ge verkeerd voor. Ik gebruik thuis mac, en op het werk bereid ik een “full MS” strategie voor. De kunst zit hem om beide systemen te gebruiken waar ze –niet goed, maar– best in zijn. Dat weet ge maar net zo goed.

  Ik heb Jobs niet bezig gehoord. Alles wat hij zegt is immers mindblowing, net zoals MS denkt over haar eigen ‘vernieuwingen’ (Office 2007 zonder menubalk: oooh!). Maar gebaseerd op wat ik heb gelezen over die iPhone, is het ding –objectief gezien, en voor een telefoon– op zijn minst vernieuwend te noemen wat betreft gebruiksinterface.

  World peace it ain’t, maar daar zit *niemand* over in.

 15. Inderdaad, en daar kunnen we handen op schudden! Hoog tijd dat er wat schoppen gegeven werden in de riching van betere interfaces in die toestellen.

  Office 2007 trouwens, en zonder blind Microsoft-fanboyisme: eerst gebruiken voor je er een oordeel over velt. MS heeft daar, ook weer objectief gezien en zo, een zeer goede zaak gedaan.

 16. “@i.: ‘t kan toch niet Microsoft’s schuld zijn dat Google agenda niet met Outlook synchroniseert? Als de vraag en het aanbod er echt zou zijn, dan kan iedereen een plugin schrijven voor Outlook om die synchronisatie te verzorgen.”

  Woehahahaha. Ik kom niet meer bij. De beste in jaren. MS houdt een volledig gesloten businsess strategie. Proprietary, want dan kunnen ze hun monopolie behouden. Ze laten niemand toe om een plugin te schrijven, want ze geven hun codes niet vrij. ROFLMAO. Ge moogt een mens zo niet doen lachen als hij cola (light) drinkt, Michel. 😀

 17. “Office 2007: eerst gebruiken voor je er een oordeel over velt, trouwens.”

  Jamaar, ik ben gewonnen voor Office 2007 hé. Samen met de nieuwe Exchange, MS Dynamics CRM, en Sharepoint. Tenminste: in business context!

 18. “En o ja: de fileformaten voor Office 2007 zijn volledig open en gedocumenteerd, toch?”

  Juist ja. We hadden XML, maar MS maakt er zijn eigen standaard van. Waar heb ik dat nog gezien? Wacht effekens: MSIE en CSS. Erm nee: MSIE tout court! Er bestaan standaarden en dan de MS versie van die standaarden. Vandaar dat we CSS-hacks hebben. Een standaard CSS, en eentje zodat de pagina’s ook deftig zouden zijn in MSIE. Eens zie, bij Het project hebben we drie CSS bestanden: styles.css, styles-ie.css, en styles-ie7.css. Hmmm.

 19. XML is gemaakt om extensies op te maken. Grasping at straws hier. Het file format ligt bij ECMA, is open, en is gedocumenteerd. De enige problemen die ermee zijn, zijn (a) dat het extreem complex is [tja] en (b) dat er een stapel dingen in zitten die moeilijk te herimplementeren zijn door niet-Microsoft-bedrijven. Dat laatste gaat dan wel eigenlijk enkel over zaken als compatibiliteit met oudere Words en met WordPerfect bijvoorbeeld–en daar vindt niemand een goede oplossing voor.

  En van stro gesproken: MSIE en CSS is een stroman van zes, of was het ondertussen zeven jaar geleden? Daar zijn fouten gebeurd, en daar hebben ze voor geboet, nog altijd trouwens.

  Toon nog eens aan waar die volledig gesloten proprietary dinges staan van Office?

 20. Het ging ondertussen wel over “Er bestaan standaarden en dan de MS versie van die standaarden.”

  Soit, ik ga slapen, het was een lange dag, en het is bijna een nieuwe. Maar ‘t was leuk babbelen in elk geval 😀

 21. “de nood voel me te verantwoorden”

  ‘t Is toch elke keer hetzelfde: als de post over Apple produkten gaat zijt ge opeens een arme sloor.

  Vijf posten verder komt er dan weer een pakske met tien kilo boeken toe, of een deluxe lederen Sandman-verzamelaar met echte stukskes roos van Neil Gaiman.

 22. Ja, zo niet hé, beste vriend.

  Zeg dan gewoon dat ge liever Uw geld aan andere zaken hangt, maar hangt den arme sukkelaar niet uit, en die niet zo verontwaardigd als iemand die ballon doorprikt.

 23. @dof: het lijkt immens belangrijk voor u om gelijk te krijgen in dergelijke zaken. Kijk, bij deze: inderdaad. Poor widdle me: ik ga niet uit, ik koop geen nieuwe kledij, ik rook niet, ik ga niet naar de cinema, maar ik koop elke maand een paar boeken en DVD’s. Heb medelijden met mij. En uitgaven van een paar duizend euro tegelijk, wat evenveel zou zijn als mijn budget boeken en DVD’s voor een heel jaar, dàt vind ik wat te duur. Ik leg mijn prioriteiten anders, en ik kan het niet opbrengen om daar dan een heel jaar voor te sparen.

  OK?

 24. Ik heb een Pocketpc van bijna drie jaar oud met GPS erop. Ik heb een Sony Ericsson T610 voor mee te bellen. Ik heb een Creative Zen Vision M gekregen voor mijne kerst voor mp3’s op te spelen en fiems en radio te luisteren en zo. Zo een geïntegreerd spel met alle toeters en bellen is geestig naar draagbaarheid toe, maar zij serieus maat: als je de gps gebruikt en je wordt gebeld, wat dan? Of je wil al rijden bellen naar uw bestemming om te zeggen dat je wat later zal zijn, wat dan? GPS afzetten, nummer draaien en via bluetooth handsfree bellen? Of het spel is kapot en moet voor reparatie zes maand binnen? Dan heb je niets meer. Tis ook iets. Als al mijn speelgoed kapot zal zijn zal ik er eens over nadenken een nieuwe HTC te kopen, is ook alles ineen, ziet er ook goed uit, en is amper zo groot als mijn gsm. En kost de helft van wat de iphone hier gaat kosten. En is al beschikbaar.

 25. slechts 1 boodschap: koop het toestel NIET bij IT Pro (Switch heten ze tegenwoordig). Arrogant onthaal en ondermaatse service zijn er schering en inslag. Dit geheel terzijde. Ik meen gelezen te hebben dat de batterijduur 5 uur is. Niet wat weinig voor een telefoon?

 26. Na verloop van tijd zal er wel een nieuw model komen met een betere batterij. Of een model waar de batterij niet in het toestel zelf zit gebakken maar er uit te halen is en eventueel te vervangen door een betere.

  Wachten op een volgende versie.

 27. Geen 3G, geen mogelijkheid om wifi iTunes te downloaden ? Maar ‘t lijkt me toch een ‘vet’ spel. Denk toch niet dat ik me dit ga aanschaffen. Benieuwd hoe hoog je factuur zal zijn als je het gaat gebruiken ook.

 28. “Na verloop van tijd zal er wel een nieuw model komen met een betere batterij. […] Wachten op een volgende versie.”

  *gasp*

  Michel geeft mij (publiekelijk!) gelijk?! Aaarrrggghhh. Hell freezes over.

 29. @rendv: FUD. 😉

  Misschien moet je dan ook maar apart de wielen, motor en carrosserie van je wagen aanschaffen. Want stel je voor dat je je wagen “in z’n geheel” zou moeten binnendoen voor onderhoud. 😀

  En qua gebruik van meerdere features “tegelijkertijd”: da’s gewoon een kwestie van UI.

Reacties zijn gesloten.