Tja

Chandler. What can I say? Ik ben er ik-weet-niet-hoe-teleurgesteld in.

Jaren en jaren geleden was er een DOS-programma, Lotus Agenda. Krachtig, ingewikkeld, vernieuwend.

Van het eerste moment dat ik er iets over las, wou ik het hebben. Nee, da’s eigenlijk te zwak: I lusted for it. Agenda was precies wat ik wou hebben: een agenda en een notablok en een to do-lijst en een database, alles in één. Aanpasbaar, kneedbaar, ideosyncratisch, een programma waar men fanatiek over kan worden. “Niet vergeten morgen een artikel te schrijven” kon automatisch een to do-item worden in de categorie “weblog”, op de datum van 24 januari 2007 geklasseerd.

Lotus Agenda: krachtig, ingewikkeld, vernieuwend. Geflopt, ook. Wegens allerlei redenen, ook onder meer dat Mitch Kapor, de man achter Agenda, niet meer bij Lotus was, en dat de marketing scheef liep, en dat ze verliefd waren geworden op wat Lotus Organizer (voor Windows) zou worden, en vanalles. En ook wel, tja, dat het te complex was, en te slim voor zijn eigen goed.

Kapor, schijnt het, liep al jaren met Agenda in zijn achterhoofd, en een tijdje geleden is hij er alsnog aan herbegonnen. In de vorm van Chandler.

En toen liep het mis. Ik was er drie jaar geleden al sceptisch over, en het is er sindsdien niet op verbeterd. Ik bedoel, de release notes voor de laatste milestone (drie! jaar! later!) bevatten onder meer waarschuwingen als deze:

In the All view, the Who column is not yet context sensitive. It therefore does not display the correct attribute depending on the particular circumstance of the item. Instead, it always displays the From: attribute, if there is one.

The Communications Status column in alpha4 is semantically-poor. You will not be able to:

  • Differentiate between Read and Unread messages.
  • Mark messages as Needs reply.
  • Differentiate between Drafts, Queued and Sent messages.
  • Be alerted when there has been an Error sending a message

We are not providing robust support for:

  • Receiving items from other Chandler clients.
  • Easily add items to Chandler from your existing email client
  • You will not be able to manually re-order items in the Dashboard.
  • There is not yet support for Labeling or User-defined Attributes

Drie. Jaar. Later.

Lees en huiver: Joel Spolsy spreekt ware woorden, en zelfs als hij een boek samenvat, is hij nog boeiend en interessant.

Oja: Agenda, voor wie benieuwd is en graag industriële archeologie doet, is alhier te vinden.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. GCalendar met GData functioneert nu al prettig en de volgende (Leopard) versie van iCal ondersteunt CalDAV. Een slimme combinatie van deze twee zou ons weleens kunnen redden van de troep.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.