Belachelijk

Ik heb vanmorgen de trein genomen aan Sint-Pietersstation in plaats van aan de Dampoort.

Euh.

Een welgemeende what the fuck is ruim op zijn plaats. De trein naar Brussel van 8u01, die van god weet waar kwam, zat al propvol toen hij toekwam, en tegen dat de helft van het perron opgestapt was, was het standing room only.

Ik moet op tijd in Brussel zijn, een latere trein is geen optie, dus zat er niets anders op dan in te stappen en op goed geluk een plaats te zoeken.

Wat me niet gelukt is. Ik heb geld betaald voor een treinrit, en ik heb geen zitplaats gevonden. Kijk, ik vind dat dus schandalig. Never mind eerste en tweede klasse, dit was nog minder dan derde klasse. Beestenwagens. Derdewereldtoestanden. Gedomme. En het ergste: ik heb niet eens de indruk dat het voor iemand anders behalve mij een verrassing was dat de trein van Gent naar Brussel anderhalve keer zo lang had kunnen zijn en dan nóg vol had gezeten.

Op die manier is het écht niet fijn, het openbaar vervoer. Voor niemand in het algemeen: rechtstaan op de metro of de tram, tot daar aan toe, maar als men in de trein moet rechtstaan, en als zelfs dàt moeilijk is omdat de hele trein volgepakt staat, dan is er iets ernstig mis.

En voor mij in het specifiek is het trouwens al helemaal knudde: met een kapotte rug geen zitplaats hebben, dat is zelfmoord. Ik zal, vrees ik, niet veel anders kunnen dan een paar treinen vroeger namen. Dedju.

Waarom wordt er daar eigenlijk niet één van die dubbeldekkers ingezet? Als ik die soms ‘s avonds neem, zit die meestal leeg. Om de hoeveel tijd worden die zaken eigenlijk geëvalueerd?

40 reacties op “Belachelijk”

 1. Pingback: Linkse Gedachten
 2. Die trein zit stampvol omdat de vorige trein 7.57 (denk ik) twee extra haltes heeft tot eind maart (Denderleeuw en Liedekerke), naar het schijnt omwille van het afschaffen van een andere trein door de brand in het zuidstation in december. Ik ga meestal voor de twee extra haltes, kan ik ten minste zitten.

 3. Als iemand mij vraagt om recht te staan, zal ik dat doorgaans doen. Ik ga er van uit dat die dan een heel goede reden heeft om een zitplaats te vragen. Als zolang benard rechtstaan kwalijk is voor je rug, zou ik toch aanraden voor de assertieve aanpak te gaan. (dan wel niet je laptop openklappen en naar series beginnen kijken, daarmee zou je de mensen weleens op de tenen kunnen trappen.)

 4. Als ex-frequente treingebruiker kan ik die praktijken enkel maar bevestigen: De treinen die vanuit W-Vl via Gent-Sint-Pieters richting Brussel rijden, zitten op de piekmomenten meestal stampvol. Dit is al jaren zo , maar de NMBS schijnt het maar niet te snappen…
  Ik heb het ooit eens gewaagd mijn beklag te doen toen ik voor de zoveelste keer geen zitplaats had. De logica van de NMBS was ijzingwekkend: ‘u betaalt voor een plaats op de trein, maar dat hoeft niet noodzakelijk een zitplaats te zijn. Als u kan zitten is dat eigenlijk een bonus.’ Op dat moment heb ik beslist om de NMBS zo veel als mogelijk te mijden. Met een dergelijke uitleg uit het Ancien Regime moeten ze bij mij niet afkomen!

 5. @ Michel: kan jij door je rug geen recht krijgen op een 1ste klas zitplaats?

  @ Patricia: op die trein zit mijn baas 🙂 doe’m de groeten! Op ‘mijn’ trein – de trein daarvoor – werd er ook veel rechtgestaan.

 6. 1999 called, they want their rant back! 😉

  Dat was toen ook al een probleem en het is er alleen op verslechterd. 6u57 en zo is tegenwoordig ook geen optie want dan zit dat even boemvol kan ik getuigen. Dat het niemand stoort is omdat het een situatie is waar pendelaars mee hebben leren leven.

  Ja, het zijn 19de eeuwse praktijken en het enige wat de overheid doet is nog méér volk proberen overtuigen om de trein naar Brussel te pakken.

  ‘t Zou beter zijn als ze eens de moeite doen om serieus werkgelegenheid voor hoger opgeleiden in West-Vlaanderen te creëeren, want daar zit uiteindelijk de oorzaak van die dagelijkse volksverhuizing!

 7. Ik denk dat dat maar één keer per jaar gebeurt en dan zeker niet door mensen die die klachten erover lezen of zo.

  Daarom vind ik de Dampoorttrein zo fijn trouwens: altijd plaats (ook altijd 10 min vertraging maar allez)

  Gisteren trouwens voor het eerst in mijn leven gekocht: een 10-rittenkaart met opleg om in eerste klasse te mogen zitten. Zodat, als de trein vol zit, ik hopelijk nog een plaatsje te kunnen vinden in eerste klasse (40 euro voor 10 beurten). Ik vind trouwens dat ze die eerste klasse mogen afschaffen maar zolang ze dat niet doen ga ik er wel gebruik van maken. Ik haat het om recht te staan op de trein. Maar het zou niet mogen, ik weet het.

  Vanmorgen nog aan Bruno Tuybens mijn beklag gedaan trouwens 🙂

 8. Sinds een tijd mag ik -zwanger zijnde- zonder meerprijs in eerste klas reizen. En inderdaad: ook daar is er nooit zitplaats op de spitsuurtreinen naar Brussel. Waar ik me wel aan erger: zelfs als je met een dikke buik (jas is meestal uit wegens veel te warm en je kan er toch niet naastkijken) doorheen het treinstel loop, doen de meesten erg hun best om te doen alsof ze me niet zien. Soms spreek ik dus mensen vlakaf aan, wat ik eigenlijk zeer vervelend vind (maar het is dat of misselijk worden). Soit, mijn toestand is natuurlijk van tijdelijke aard.

 9. En om Matthias aan te vullen: ook op de 6u53 zijn het staanplaatsen als ge d’er te laat opspringt. En ook ‘s avonds begint het dicht te slibben (16u15 in Noord).

 10. Zo simpel: http://www.google.be/search?q=nmbs+zitplaats brengt u regelrecht naar http://www.vlafo.be/vlafo/view/nl/20791-NMBS.html , alwaar staat dat “personen met een handicap een voorrangskaart voor een zitplaats” kunnen krijgen. Bestellen, zou ik zo zeggen.
  Het tweede resultaat in die google maakt zelfs gewag van “de NMBS-ambitie om elke pendelaar een comfortabele zitplaats aan te bieden”. Blijven hopen!
  Ik voor mij verkies het trouwens recht te staan i.p.v. in een blikken éénpersoonsdoos te gaan staan aanschuifelen. Vanzelfsprekend zit ik nog liever 🙂

 11. Als er dan toch een politica meeleest; ik beaam volledig Matthias’ voorstel: “‘t Zou beter zijn als ze eens de moeite doen om serieus werkgelegenheid voor hoger opgeleiden in West-Vlaanderen te creëeren, want daar zit uiteindelijk de oorzaak van die dagelijkse volksverhuizing!”

  De hoofdreden waarom ik in 1998 mijn ontslag indiende om in Gent te gaan werken, was het feit dat de overheid en de voor hoog opgeleiden meest interessante bedrijven het noodzakelijk blijven vinden dat iedereen dagelijks op en af naar Brussel gaat. Dat is zo verschrikkelijk inefficiënt…

  Een dergelijke politiek is niet alleen slecht voor het humeur van de pendelaar, het is bovendien slecht voor het milieu, want ondanks de files (en zelfs al wordt er meer geld gepompt in het openbaar vervoer om het luxueuzer te maken), dan nog zullen veel mensen de auto blijven nemen om te gaan werken.

  Als grote bedrijven extra belasting zouden moeten betalen per afgelegde kilometer van hun personeel, of beter nog: gesubsidieerd zouden worden bij de decentralisatie van hun activiteiten, zou iedereen daarbij winnen. Wie weet zouden mensen zelfs meer naar de fiets beginnen grijpen om te gaan werken (zoals ikzelf bvb).

  Mensen die dichter bij huis kunnen werken, zijn minder lang onderweg, en hoeven ‘s morgens en ‘s avonds minder beroep te doen op kinderopvang. Serieus, ik zie eigenlijk alleen maar voordelen. Ik snap nog altijd de argumenten niet van de bedrijven die niet uit Brussel wegwillen.

 12. @Bruno: Volledig mee eens. Er zijn eigenlijk geen argumenten meer in deze Internettijden.

  Overigens moet ik zeggen dat men tegenwoordig al wat sneller eerste klas deklasseert om te ontlasten. Toch op die richting Antwerpen. Da’s op zich al een plus, maar het blijft een druppel op een oververhitte plaat.

 13. Toen ik nog van uit station Dampoort vertrok besefte ik niet hoe gelukkig ik wel was. Nu zit ik ook alle dagen op een overvolle trein die uit West-Vlaanderen komt, en als ik mijn ellebogen niet gebruik bij het opstappen, kan ik fluiten naar mijn zitplaats. Ik heb net een klacht gemaild naar de ombudsman van de NMBS, maar misschien moeten we eens een online petitie starten of zo? Michel? Voel je je geroepen om zoiets op poten te zetten? Als we een paar honderd handtekeningen hebben, hebben we tenminste wat drukkingskracht om de NMBSers te verplichten deze vervelende toestanden eens te herbekijken.

  Ik heb trouwens ook al eens de reactie gekregen van een conducteur: “U heeft betaald voor de rit, meneer. Niemand heeft iets gezegd over neerzitten.” Nice, jackass!

 14. Voor buitenstaanders lijkt het raar wanneer er een onderscheid wordt gemaakt voor het transport en de zitplaats, maar dat is nu eenmaal zo.

  Vandaar ook de meerprijs die moet betaald worden voor een reservatie: i.e. een gegarandeerde zitplaats.

  Maar het is natuurlijk goed mogelijk dat reservaties op spitsuurtreinen niet mogelijk zijn.

 15. Van mijn vroegere werkgever in Brussel was de deal gewoon dat iedereen met de trein van 9u40 mocht toekomen in Brussel. Schept tijd om kindertjes naar school te brengen en een rustigere trein te nemen. Een voorbeeld, mijn vroegere werkgever!

 16. Ghoh, ik heb me ooit een conducteur gehad die me terugstuurde naar een overvolle tweede klasse. De trein was stampvol dus ik stond recht in eerste klasse. Mag niet. Om recht te mogen staan in eerste klasse moet je een eerste klasse ticket hebben. Ik heb die kerel bijna gewurgd.

 17. Klopt. O ja, in principe mag je niet reserveren tijdens de spits. Ook seniorenpassen en zo gelden niet voor 9 uur om de spits te ‘ontlasten’. ‘t Zou er nog aan moeten mankeren! Maar ‘s avonds om 17u zitten we er dan wel midden in.

  In de zomervakantie is het dan dubbel prijs als er ook nog eens massa’s kinderen meereizen naar zee of zo.

  Ik ben gestopt met op dergelijke manier elke dag te pendelen na een jaar nadat ik een zenuwinzinking heb gekregen en drie dagen in bed heb gelegen. Sinds ik niet meer elke dag die veewagon op mag voel ik mij werkelijk minder gestressed en een pak productiever.

  En een petitie gaat toch niet werken. Dat hebben de Rock Werchter mensen al twee keer geprobeerd omdat de dienstregeling zoog of omdat het spooor staakt aan het begin van de zomervakantie.

 18. “Om recht te mogen staan in eerste klasse moet je een eerste klasse ticket hebben.”

  Correct.

  Iemand die eersteklasse reist betaalt wat meer voor extra comfort.

  Van dat comfort gaat niet veel overblijven als allerlei armoezaaiers 🙂 de gangpaden komen opvullen, en wie gaat dan nog een eersteklasse biljet betalen?

 19. Die lege tweedekker trein gaat waarschijnlijk richting wallonië. U kent dit landje: wat aan de ene kant moet, moet ook aan de andere kant. Dus zijn de tweedekker treinen “eerlijk” verdeeld tussen het noorden en zuiden van het land.
  Dan gaat er eentje leeg over en weer naar Mons, en eentje drukbezet richting antwerpen…. ofzo. Het is iets wat ik ooit nog heb onderzocht toen ik nog studeerde en me ergerde aan de overvolle treinen (treinen even lang op vrijdagavond als op alle andere avonden, goed wetende dat er dan kotzitters terug naar huis gaan).

 20. Dat klinkt als iets dat ik vaak genoeg meemaakte in mijn studententijd. Zo’n hele rit rechtstaan is niet niks, dus dan maar in de gang op de grond zitten.

  Ik heb daar ooit eens een conducteur over aangesproken maar die kon enkel verklaren dat een vervoersbewijs u wel vervoer van punt A naar punt B gegandeerd maar dat een zitplaats niet inbegrepen is.

  Schoon is dat.

 21. Tip: op de trein van 8.12 u heb ik de laatste tijd bijna altijd een hele coupé (vier zeteltjes) voor mij alleen. Laatste wagon. Ik moet echt in Schaarbeek zijn, dus ik neem sowieso NOOIT de 8.01 u, maar zelfs als ik in Brussel zelf moest zijn, zou ik die nooit nemen wegens belachelijk overvol. Ik neem echter wel af en toe (als ik op tijd uit mijn bed geraak) de 7.57 u, en die valt dacht ik toch ook wel mee?

 22. Bon, voor allemaal gestudeerd te hebben klinken jullie toch allemaal gelijk kleine ettertjes.

  Als er meer gegadigden voor een trein opdagen dan er zitplaatsen zijn, dan kan de conducteur er geen wagonnetje aan breien hé?

  Het enige mogelijke alternatief, is dat je voor elke plaats moet reserveren, ofwel thuis van op tinternet, ofwel in tstation op den automaat.

  Maar dan kan het gebeuren dat ge in het station toekomt en twee uur moet wachten.

 23. @dof: Vent, de conducteur moet daar geen wagon aanbreien. De NMBS moet op voorhand voorzien dat er genoeg plaats zal zijn voor de reizigers. Als ik dit zo allemaal lees, lijkt dit al jaren bezig te zijn. Ze zouden nu toch wel al eens mogen inzien dat er verandering nodig is?

 24. Er is een zeer voor de hand liggende oplossing: maak het treinverkeer duurder wanneer de vraag het grootst is, en goedkoper wanneer er overcapaciteit is.

  Maar ja, waarom oplossingen introduceren op basis van vrijemarkt principes die zouden kunnen helpen?

 25. Omdat die niet helpen, eikel.

  Die mensen die om acht uur in een overvolle trein zitten doen dit niet voor hun plezier, maar omdat ze gewoon om 9 uur op het werk of studie moeten zijn. Tijdens de spits zal het op bepaalde trajecten altijd druk zijn.

  Zelf reis ik elke dag van Amsterdam naar Den Haag en daar is het hetzelfde, met dien verstande dat de intercity nooit zo vol zit als Michiel het heeft meegemaakt, maar als je moet overstappen op een boemel, dan is het inderdaad een veewagen op weg naar het slachthuis.

  Ondertussen is het in Engeland nog erger, daar heeft de verantwoordelijke minister al gezegd dat de mensen er maar mee moeten instemmen dat ze van Bristol naar Londen moeten staan… We hebben de dag na Kerst met de trein van Plymouth naar Bristol mogen reizen: leuk!

 26. @Matthias: als je dichter bij je werkt gaat wonen, is het probleem misschien ook opgelost, niet 😉
  Het gaat trouwens alleen maar erger worden: de NMBS wil het aantal reizigers in Gent verdubbelen. Ik vraag me af of het spoorwegnet voldoende capaciteit heeft daarvoor? Lengte van de trein is ook vaak afhankelijk van lengte van de perrons.

 27. Michel, ze hebben je gehoord!

  Ik pendel iedere dag tussen Brugge en Gent. s’Ochtends neem ik speciaal de trein in Brugge naar Antwerpen om 7u57. Net omdat de trein richting Brussel zo vol zit. s’Avonds neem ik meestal de trein na 18u, net om de drukke spits te vermijden. Ik snap dus ook nog steeds niet waarom ze de dubbeldektreinen niet inleggen op de belangrijke oost-west verbinding. Ik ben nu vooral benieuwd wat het gaat worden na deze ‘aanpassingen’.

  Waar ik meer last van heb eigenlijk zijn de ongelofelijke vertragingen de laatste maanden. Na de zomer van 2006 is het echt wel erger en erger geworden. Het gebeurt vrij frequent dat m’n treinrit van een 25 minuten er één wordt van 35 minuten. En dan spreek ik nog niet van de tijd die de trein toen al in vertraging was.

  @rodendendof: uw vrijmarkt principe geldt niet als er geen valabele alternatieve oplossingen zijn.

 28. Mja, Michel, ik heb destijds ook een hele tijd van Wondelgem naar Vilvoorde gependeld, om om half negen er te kunnen beginnen lesgeven. Ik was twee uur onderweg: eerst heel eventjes de auto (ja ik weet het, voor twee kilometer is dat belachelijk, maar om kwart over zes ‘s morgens in de winter durft een mens daar al eens anders over denken), dan om half zeven de trein van Wondelgem naar Sint-Pieters, en daar ging het in galop met een hele kudde richting spoor 10 (wonderlijk zicht, die dravende mensen in kostuum met aktentasje) om nog net de 6.57 te kunnen nemen. Die zat overigens altijd al stampvol, ik moest telkens weer rechtstaan, of in een halletje op de grond zitten), dan een kwartier wachten, en een quasi lege dubbeldekker nemen naar Vilvoorde. Dus ja, wellicht een communautaire kwestie, want die reed verder naar ergens in Wallonië. Daar had ik dan zo’n schattig klein fietsje staan, ‘gekregen’ van de schooldirectie, zodat ik na tien minuten fietsen op tijd op school was.
  ‘s Avonds in omgekeerde richting viel dat veel beter mee, omdat ik niet in de spits zat. Kon ik tenminste zitten verbeteren.

 29. “Die mensen die om acht uur in een overvolle trein zitten doen dit niet voor hun plezier, maar omdat ze gewoon om 9 uur op het werk of studie moeten zijn. Tijdens de spits zal het op bepaalde trajecten altijd druk zijn.”

  Het is zeer simpel: zolang het openbaar vervoer niet aan kostprijs werkt, worden bedrijven in Brussel gesubsidiëerd door bedrijven in de periferie, en worden die bedrijven in Brussel ook helemaal niet aangespoord om zich te delokaliseren.

  Moesten de mensen die tijdens het spitsuur op de trein stappen WEL de werkelijke kostprijs daarvoor moeten betalen, zou dit vertalen in hogere looneisen van hunnentwege om in Brussel te gaan werken, en zouden die bedrijven WEL aangespoord worden om filialen in Gent of Brugge of Kalmthout te openen, omdat ineens een ferm pak zou kunnen schelen op de loonkost.

  Met andere woorden: ge zijt hier eigenlijk aan het opnemen voor een systeem waarme ge uw eigen in de zak zet.

 30. idd, ik pak ook die van 8u01 omdat ik nu naar de noord moet sporen
  en die zit schandalig overvol…
  gelukkig kon ik wel zitten, omdat ik me net als de rest schuldig maak aan apengedrag…drummen…
  maar anders ben ik echt geen mens als ik niet kan zitten…
  ik zie collega’s die van 7u57 met die twee extra haltes nemen…
  mss om 5 minuten later aan te komen toch mar die eens proberen?
  zolang het maar geen tien minuten later is…

 31. Nooit een dubbeldekker nemen. In Nederland hebben ze de berekening gemaakt: wanneer een dubbeldekker crasht, sterft de helft (weet wel niet of bovenste of onderste helft). De capaciteit van ambulances is nu eenmaal beperkt en openbranden duurt zijn tijd.

 32. @Bert: da’s al langer bezig dan vandaag. Mei-Juni 2005 ga ik niet licht vergeten. Toen mocht ik een keer of vier van Antwerpen over Brussel naar Brugge omdat het NMBS materiaal begon te falen tijdens een paar hete dagen. Ik zweer het u: om 17u vertrekken op het werk om pas tegen 21 uur thuis te komen valt niet echt te appreciëren. Falend NMBS materiaal is trouwens tegenwoordig schering en inslag, tegenwoordig.

  Nog zo’n leuke: de trein uit Oostende die in Antwerpen met vertraging toe komt. “Ach, dan laten we die toch gewoon stoppen in Berchem?” Dan mag je als pendelaar in A’pen-Centraal eerst de opeengepakte veewagen naar Brussel of zo nemen en in Berchem proberen overstappen zonder enige hoop op zitplaats.

 33. @Lode: dat mag inderdaad ook wel eens gezegd worden. Wie al eens een trein neemt in eender welk buitenland, heeft achteraf zelden nog kritiek op de NMBS.

  Maar soms kan het beter. En heel soms veel beter.

 34. Ik neem al twee maanden de trein ipv mijn ‘door het werk gesponsorde’ auto, en het bevalt me goed. Nu en dan eens 10 min vertraging, maar niks wat een goed boek niet kan oplossen. Tijdens ‘De Storm Van Het Jaar’ van vorige week heeft me 2 uur gekost om van Bxlls naar A’pen te geraken, maar die omstandigheden waren uitzonderlijk – en het geeft je weer eens een gevoel van perspectief. Als Marc en Piet besluiten om hun respectievelijke gezinsbusjes tegen elkaar te parkeren op de A12 in een moment van verveling en naargeestigheid, dan ben ik minstens evenveel tijd kwijt. Het kan liggen aan de verbinding A’pen-Bxlls, maar ik ben tevreden van de NMBS.

  Wat me opvalt is die communautaire invalshoek weer. Vind dat eigenlijk zeer vreemd. Je hebt ook de keuze om in Wallnoie te gaan wonen namelijk: goed voor je Frans, goedkoop en m²’splaats op de trein. Bizar dat dit weer zo gespeeld wordt, er broeit blijkbaar veel meer separatisme in Vlaanderen dan doorgaans wordt aangenomen, zal wel iets met politieke correctheid te maken hebben, vegen voor eigen deur en zo.

 35. @Lou. Daar heb je ook een punt. Nederland en Engeland zijn voorbeelden dat het nog slechter kan. Maar Zwitserland bijvoorbeeld is dan weer op en top in orde. Zo goed als altijd plaats en nooit vertragingen. Een maand geleden was er een trein 10 minuten te laat aangekomen in Genève en dat was uitzonderlijk genoeg om er een hoofdpunt van te maken in het nieuws….Nadeel is dan wel weer dat de trein er een stuk duurder is dan in België, maar men vind dat daar perfect normaal: kwaliteit moet betaald worden.

 36. Ik wou met mijn opmering ook niet de indruk wekken dat alles op en top is en dat er niks meer hoeft te veranderen. Da’s ook niet waar. Maar in discussies zoals deze wordt de NMBS maar al te graag door het slijk gehaald.

  En goed doen voor alle mensen is een mooie doelstelling, maar praktisch bijzonder moeilijk haalbaar 🙂

 37. Neem ‘s avonds maar eens de trein in Brussel-Noord richting Leuven. Gegarandeerd rechtstaan, ik heb daarom altijd een plastic zakje bij zodat ik op de grond kan zitten. Schandalig die service van de NMBS!!!

Reacties zijn gesloten.