De brekers

Akelig, àkelig, akelig programma. Ik ben iemand die niets kan weggooien, maar daar heeft het niets mee te maken.

Nee, ze gooien niet alleen vanalles weg, ze maken het kapot en ze gooien het weg. Zonet een heel salon en een eetplaats: eerst alle stoelen kapot maken. Een heel servies: allemaal kapotgooien. Een toilet: eerst met een voorhamer in gruzelementen kloppen en dan pas verhuizen. Alle electrische apparaten op de container.

Waarom moet dat allemaal kapot? Kan dat niet naar mensen gaan die dat nodig hebben? Waarom moet dat zo absoluut noodzakelijk kapot?

En zo stóm ook: eerst uren en uren discussiëren over prullen, en dàn pas aan de afbraak van de muren beginnen, op een half uur voor de deadline.

In plaats van eerst de koppen bij elkaar te steken en na te denken wat en hoe, en dingen te plannen, en dan éérst het zwaar gerief te doen—die verbouwers moeten toch al opkuisen…

Stom, stom, stom.

update kijkt eens wat ik lees op Kidsforum?

VT4 gaat hergebruik stimuleren

De commerciële televisiezender VT4 gaat in programma’s waarin gebouwd of gerenoveerd wordt aandacht besteden aan hergebruik. VT4 heeft daarover afspraken gemaakt met de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra, zegt VT4-woordvoerder Kristof Demasure. De zender doet dat omdat veel kijkers verbolgen reageerden op het programma “De Brekers”, waarin oude, maar nog bruikbare meubelen werden weggegooid.

De deelnemers in het programma krijgen vier uur de tijd om zoveel mogelijk inboedel in een container te gooien. In ruil voor elke kilo ontvangen ze zeven euro waarmee een designteam aan de slag kan. “Er zijn nu vier afleveringen uitgezonden, en bijna elke dag kregen we reacties van verontwaardigde kijkers”, zegt Demasure. “Vlamingen zijn blijkbaar erg milieubewust, want het format loopt ook in een aantal andere landen en daar is er nauwelijks gereageerd”. Om tegemoet te komen aan de kijkers zal bij de opnames voor het tweede seizoen aandacht gaan naar het hergebruiken van meubels en de rol van kringloopcentra. Aan de eerste reeks kan niets meer veranderen, want die is al ingeblikt, luidt het. Demasure wijst er wel op dat alle spullen die in de containers werden gegooid, zijn overgebracht naar sorteercentra en daar werden gerecycleerd. (svr)

Toch vreemd hé, hoe wij als Belgen blijkbaar echt het recycleren en sorteren op zo relatief weinig tijd ingebakken hebben gekregen?

Doe mee met de conversatie

23 reacties

 1. Kwam tijdens het zappen ook op dit k*tprogramma en ga volledig akkoord dit is gewoon belachelijk.
  Is de eerste keer dat ik dit zie en snap het gewoonweg niet.
  Intriest.

 2. Ik heb gisteren ergens gelezen dat ze vanaf nu alles zoveel mogelijk moeten recycleren, want dat er van hogerop ook veel reactie is gekomen.

  ‘t Zal voor de show geweest zijn he.

 3. Nergens ter wereld wordt er iets van gezegd, maar in Vlaanderen ergert iedereen zich aan de vernielzucht in dit programma. Zo erg zelfs dat ze vanaf volgend seizoen volop gaan samenwerken met kringloopwinkels ipv recyclagebedrijven zoals nu. Dus allemaal kop op …

  – Erg ? Omdat afzichtelijke rommel wordt weggegooid ? Ik vind het eerder erg wat die mensen ooit in huis durfden halen. En ik zou er anderen ook niet mee willen opsolferen.
  – Het recycleren was al vanaf aflevering 1 het geval.
  – Een container vol rommel wordt nadien heus nog wel gesorteerd. Dat alles op 1 hoop wordt gegooid betekent niet dat er niet gesorteerd wordt.
  – VT4 ? Misschien eerst de buitenlandse bedenkers of de binnenlandse firma die het concept hier verfilmd eens vervloeken. VT4 zendt het eigenlijk alleen maar uit. Goed, ze hebben het ooit wel eens goedgekeurd en aangekocht, maar toch …

 4. @Darkman: Er wordt perfect bruikbaar materiaal onbruikbaar gemaakt. Afzichtelijk misschien voor uw persoonlijke smaak, maar ik kan me inbeelden dat er mensen tevreden zouden zijn met wat daar allemaal weggegooid wordt.

 5. Toch vreemd hé, hoe wij als Belgen blijkbaar echt het recycleren en sorteren op zo relatief weinig tijd ingebakken hebben gekregen?

  Helaas ook niet iedereen, hoor. Mijn huisgenoten gooiden tot voor kort alle groenafval in de vuilbak (het was te ver om het even buiten in de groenbak te gooien) en eergisteren zag ik nog een plastieken zak met daarin papier in de papierdoos liggen (“zo doe ik dat altijd”). Misschien omringt ge u gewoon met De Juiste Mensen.

 6. Maar 100% gelijk: wat voor de ene afzichtelijk is, is voor de andere mooi. Of tenminste bruikbaar. Als je in de kringloopwinkel rondloopt van een “stedelijke omgeving” (gent is dat, volgens onze nascholing over diversiteit) dan zie je naast mensen zoals ons (die tweedehands kopen vanuit een combinatie tussen persoonlijke smaak en ecologisch bewustzijn) ook veel echt arme mensen. Jonge gezinnen die hun uitzet sprokkelen. Of mensen met een baby die een wiegje komen kopen. Schoonheid doet er dan minder toe: het is goedkoop in een kringloopwinkel en je krijgt er vaak heel goede kwaliteit.

  Zolang niet iedereen zich meubels kan permitteren is het echt schandalig dat er meubels vernield worden. Ook meubels die veel mensen lelijk vinden.

 7. Heb mij dezelfde bedenkingen zitten maken, maar los van het ‘ecologische’ aspect, denk ik dat dit programma een gezin ook behoorlijk kan ontwrichten… vorige week gezien? Inhalige (volwassen) kinderen die alle spulletjes van de mama wegsmijten (boeken, een verzameling poppen). De moeder stond er bijna bij te bleiten en was meer bezig met dingen te ‘redden’ uit de container dan dingen erin te gooien. Het deed pijn aan mijn hart, zo’n egoïstische kinderen: “Moeder, gij leest die boeken toch nooit! Elke euro is wel 7 euro he”. Denk dat daar nog een hartje woordje gesproken is toen de camera’s weg waren.

 8. …of die vrouw gisteren die een hele collectie van tijdschriften van haar man, alle nummers sinds de jaren ’70, op de container smeet. “Oldtimers? Gij hebt tóch geen oldtimer!”

  Vergruizel eens uw partner’s dromen.

 9. Ze recycleren beter, dat is zeker. Maar het toont ook telkens weer dat de Vlaming toch een verstokte verzamelaar is, soms van de grootste rommel. Ik geef toe, vroeger hield ik ook vanalles bij en ook nu ben ik trots (en bezitterig) op mijn muziek-collectie. Maar waarom hou je tijdschriften bij die je toch nooit leest. Ik had zelf ooit zo’n 10 jaar HUMO verzameld. Die verzameling bij het papier gooien, voelde enorm bevrijdend aan. Dingen verzamelen en je eraan gaan hechten is niet altijd even goed hoor. Eenvoudig leven en zo weinig mogelijk overbodige dingen kopen is ook een vorm van milieubewust leven. Want hoe minder een product wordt verkocht, hoe minder dat product gemaakt moet worden, rommel of niet.

 10. Zelf leggen ze het nogal simplistisch uit: “Het is en blijft in de eerste plaats een spel. Een spel dat in verschillende landen loopt, en waarbij de spelregels in alle landen hetzelfde zijn. Net omdat het een spel is, ligt de nadruk op het gelukkig maken van de deelnemende families, met het oog op entertainende televisie.Het programma heeft nooit de bedoeling gehad om educatieve televisie te brengen over recyclage of het schenken van meubilair. Wat niet wegneemt dat dat inderdaad belangrijke en zinvolle aandachtspunten zijn.” Alsof men in het kader van een spel zo met de dingen mag omspringen!

 11. Het gaat verder dan persoonlijke smaak …

  – mensen die het niet breed hebben, wonen meestal in kleienre huizen met kleinere keukens en livings … ga je hen een zware (vals-)antieke (nep-)eiken monsterlijk grote tafel aansmeren ? Staat meteen heel de living vol.
  – tot nu toe zijn de ingeschrevenen mensen die het zelf niet (meer) zien zitten om alles in orde te brengen. Vaak ook wegens geldgebrek. Dus hopen ze het gratis te krijgen. Dus gooien ze hun oude rommel weg. oude rommel die ze wellicht als eens via via gekregen hebben, of uit tweedehandszaken komt. Ga je die dingen nog maar eens “reviseren” en er andere mensen mee opsolferen ? Eigenlijk vind ik dat zo’n beetje van “hier is wat ouden brol en zwijgt nu”. ‘k Zou die liever een deftigere nieuwe tafel zien krijgen. En die kan je even goed vinden voor (bijna) dezelfde prijs als wat het tegenwoordig in tweedehandszaken kost.

  Maar ‘t is maar een andere mening hé ! Gewoon het eens van de andere kant bezien. Ik ben niet zo voor dat idee van “we zijn goed bezig want we geven onze ouwe rommel weg aan arme mensjes”.

 12. Die bedenking van Michel maakte ik mij nochtans ook al na de eerste uitzending… (http://freaqshow.blogspot.com/2007/01/telefreaq-de-brekers-vt4-dinsdag.html)

  En niet àlles is oude rommel, hoor. Sommige zaken worden door enkele leden van het gezin als oude rommel aanzien, en vliegen daarom op de container, tot grote ergernis van anderen. Of er wordt al eens iets weggekeild uit pure revanche, ‘want de zoon is daar erg aan gehecht, we gaan eens weerwraak nemen zie’…

 13. Ik lees dat hier nu pas… nadat ik mij al die tijd in m’n eentje heb zitten ergeren.
  Wat dan ook…’t is een achterlijk programma en het mist volkomen de tijdsgeest. Jongens toch… hoe dàt mogelijk is, voor een commerciële zender als Vt4, awel, ze verdienen dat het afgevoerd wordt. Er zijn trouwens al genoeg dergelijke prutsprogramma’s.

  @Darkman: “er andere mensen mee opsolferen?” Je stapt toch vrijwillig een kringloopwinkel binnen, he. Ge MOET daar niet kopen hoor. En what about al die lange-loon-landen-rommel die je in die goedkope massameubelzaken vindt? Is dat dan zoveel beter? zo van : die arme dutsen in India verdienen er toch ook iets aan (?)

 14. tis gwn dom! da ze et naar de kringwinkel ofzo brengen.. dan kunnen ze er tenminste nog andere mensen blij mee maken .. maar gwn spullen kapot maken … da gaat erover!!! er zijn arme mensen die niets hebben .. gwn zonde van de spullen.. !!!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.