Lijstje! De beste SF-films volgens de lezers van SFX:
- Serenity (2005)
Verrassend. Hoegenaamd geen slechte film, maar geen vervanging voor wat een volledig eerste seizoen, in volgorde uitgezonden, had kunnen zijn. - Star Wars (1977)
Niet verrassend, maar toch niet verdiend. . En seminal en zo, dat wel, maar niet écht een goeie film. Return of the Jedi of Revenge of the Sith zijn veel beter. - Blade Runner (1982)
Had, wat mij betreft, op één mogen staan. Zal binnen honderd jaar nog een goeie film zijn. - Planet of the Apes (1968)
Mja. Niet echt science fiction hé. Eerder, euh, peplum-met-apenkostuums. En heel erg gedateerd, ook. - The Matrix (1999)
Bleh. Geen spek naar mijn bek. Slecht plot, slecht geacteerd, en gedateerde special effects. Niet slecht voor de tijd (alhoewel, die plasticine op Neo’s mond in de cubicles, trr), maar een jaar later al gedateerd. - Alien (1979)
Mag van mij op nummer twee in deze lijst staan. Al even tijdloos als Blade Runner. En Giger, natuurlijk. En Sigourney Weaver. En John Hurt. - Forbidden Planet (1956)
Wel, kijk, ik ga mezelf tegenspreken: ongelooflijk gedateerd, dit, maar mag toch, uit sentimentele redenen, in de lijst blijven staan. - 2001: A Space Odyssey (1968)
Niet mijn kop thee. Uitstekend begin, maar het hele laatste stuk is me veel te wollig. Stick to hard SF, Arthur C.—misschien eens alsnog een goeie film uit Rendezvouw with Rama puren, als het geld er zou zijn. Op voorwaarde dan wel dat alle betrokkenen een contract tekenen dat ze onder geen enkel beding aan Rama ii of Garden of Rama of godbeterd Rama Revealed beginnen, uiteraard. - The Terminator (1984)
Mja. Goed, geen slechte film, daar in het geheel niet van. Maar of het nu echt in het pantheon van de allerbeste films ooit zou moeten staan… niet echt, nee. - Back to the Future (1985)
Ochja. Grappig hoor, maar eerder een gewone teen movie en geen science fiction, toch?
Als ik mijn lijstje zou moeten samenstellen…
- Blade Runner (1982) [trailer]
Zo ongeveer de perfecte film. - Alien (1979) [trailer]
Op een andere manier ook zo ongeveer de perfecte film. - Gattaca (1997) [trailer]
De eerste twee op de lijst staan buiten discussie. Gattaca is zo’n film die bij elke visie beter wordt. Ethan Hawke is ook wel zeer goed, natuurlijk. As is Uma Thurman, obviously. - Invasion of the Body Snatchers (1978)
Niet de versie van de jaren 50, en zéker niet de versie van onlangs nog. Die met Donald Sutherland. - The Thing (1982)
Alien op Antarctica. Scary shit. - Twelve Monkeys (1995)
La jetée maar dan met bewegende beelden. Zeer zeer goed. - The Day the Earth Stood Still (1951)
‘t Zijn aliens! Nee, ‘t zijn communisten! - Forbidden Planet (1956)
‘t Is een robot! Nee, ‘t is Caliban! - RoboCop (1987)
I’d buy that for a dollar. Goedkoop, shlock, maar: good stuff. - Tron (1982)
Ach, kom. Jeugdsentiment.
Reacties
32 reacties op “Science Fiction”
SF-films zijn toch vaak minder interessant omdat ze alles op een korte tijd moeten uitleggen. Geef mij dan maar een goeie serie. De herschreven versie van Battlestar Galactica bijvoorbeeld, die valt bijzonder goed in de smaak.
Zeer juist, en ik ging dat er ook aan toevoegen, maar ik was het vergeten.
Serenity en Battlestar Galactica staan in dat geval helemaal bovenaan. En individuele afleveringen van Star Trek: Enterprise ook bijvoorbeeld (niet alles, daar is het nu ook niet goed genoeg voor).
Spijtig dat seizoen drie net gedaan is. Mensenlief, wie had dat ooit gedacht van die vier. Ik had totaal andere namen in gedachten.
Als robocop in uw lijstje staat dan kan Predator toch niet ontbreken? Dat was mijn eerste film met bloed en al.
Uw top drie en de volgorde daarvan getuigt van smaak 😉 Blade Runner is en blijft de bom: de beelden, het verhaal, de waanzinnig sfeer, de soundtrack van Vangelis…kortom alles.
Mooi lijstje, daar kan ik me bij aansluiten. Hoewel het moet gezegd: als ‘Robocop’ in dit plaatje thuishoort, dan mag Minority Report er ook wel een stekje zoeken.
De verfilming was zeker bevredigend voor dit excellente boek van PK Dick… Toch als je bekijkt wat voor een draak ze van Asimovs ‘I, Robot’ hebben gemaakt.
Waar mogen we stemmen voor die verfilming van de RAMA series? Of nog liever Greg Bears ‘Eon’ (en vervolg natuurlijk)!
Yep. Minority Report mag er eigenlijk ook in, juist.
En waar is 2001?
Zelf ben ik ook meer voor de ‘donkere’ sci-fi !
Maw van mij mag Event Horizon mee in’t lijstje.
En waar is The Abyss ??
Aliens is de best movie ever! En Starship Troopers ook!
Starship Troopers mag er inderdaad misschien ook ergens in, qua shlock-film, op hetzelfde niveau als Robocop dan, en misschien ook met Total Recall — hey! allemaal Paul Verhoevens. 🙂
2001 werd uit de toptien geweerd wegens het slaapverwekkende einde.
Event Horizon heb ik, tot mijn eeuwige schaamte, nog altijd niet gezien.
En The Abyss is een wijvenfilm.
Sci-Fi lists…
Mr. Michel has commented on the Sci-Fi top 10 created by the readers of SFX ! Most of his comments are very true, but like anything else regarding taste, everyone has his own special list. So here is mine
By the way… I left out a…
Ok, the Abyss is misschien een beetje melig, maar het blijft een classic sci-fi. ( maar goe we zetten uiteindelijk ET ook nie in het lijsts hé LOL )
The Abyss is top.
En Event Horizon ook.
Doet me er aan denken: what about Terminator 1?
* Event horizon is gewoon shocking … heb eerst het boek-van-de-film gelezen en dan pas de film gezien, ik denk dat ze daar eens een remake/elaborate story rond moeten maken, ik vond het altijd een heel erg ‘open’ verhaal met nog heel veel potentieel.
* Bladerunner/Alien staan gewoon aan de top. Punt.
* Abyss, beetje cheesy geworden, wel heel gaaf toen.
* BSG is gewoon een topreeks, maar ik krijg de indruk dat ze een beetje aan het freewheelen zijn, het wordt erop of eronder met S04, ik hoop dat het heel erg sterk wordt.
BSG: ze zaten inderdaad wat vast naar het einde van S03. Maar ik kan mij alvast een reeks wonderlijk schone dingen voorstellen bij S04.
Can’t wait.
En Johnny Mnemonic? Ondanks Keanu Reeves roept die film bij mij toch de juiste Cyberpunk sfeer op.
Brr, nee. Might as well mention Lawnmower man. 🙂
Dark City, Equilibrium en Dune zitten in mijn lijstje…
Damn. Dune, inderdaad.
Dune? Die van David Lynch had toch wel beter gekund. De miniserie van Yaitanes was stukken beter, behalve een compleet miscaste Alia.
De miniseries waren misschien wel beter alletwee, maar niets klopt de muziek van Toto in de film van Lynch!
En ik heb de film gezien voor ik de boeken gelezen heb, dus mijn beeld van Leto en Paul en Vladimir Harkonnen en (helaas) Jessica is voor immer en altijd vastgepind op Lynch’s visie…
In de eighties had iedereen verschrikkelijk haar. Deal with it.
En nu we het toch over Francesca Annis hebben, we zijn “Krull” nog vergeten!
Star Wars op 2? Ongetwijfeld een georchestreerde actie.
Hoe een reeks van zes films waarvan de helft op niets trok zo’n grote schare fans kan bewegen, is en blijft mij een compleet raadsel.
Een top tien van SF-films is een bijzonder subjectie gegeven, dat zelfs van het moment in het jaar kan afhangen.
En als we het over SF-reeksen hadden, dan mag Blake’s Seven zeker niet ontbreken.
Mooi lijstje, dat tweede dan, maar voeg er wat mij betreft maar “Cube” aan toe ( in plaats van Robocop bvb).
Blade Runner was tot voor kort ook mijn onbetwistbare nummer 1 maar is sinds een paar weken van zijn troon gestoten door The Fountain, een bijzonder indrukwekkende en innoverende sci-fi film van Darren Aronofsky. (En ook ik was iemand die dacht dat Blade Runner tot in de eeuwigheid zou heersen in het rijk der sci-fi :-))
Verder een zeer mooi lijstje. Leuk dat Gattaca en Twelve Monkeys, volgens mij twee ondergewaardeerde films, erin voorkomen.
Nog een paar andere films die een eervolle vermelding verdienen: Solaris, Cube, Pitch Black, War of the Worlds, Donnie Darko, Aliens, Alien 3, Cypher, Artificial Intelligence: AI.
@Sereniteit: vanwege het vrij hoge sprookjesgehalte?
Geen Terry Gilliam fan, maar als ze hem dan toch gaan opnemen in SF lijstjes: gek dat men 12 Monkeys verkiest boven Brazil.
@ubakev: Die “men” ben ik gewoon hoor. 🙂
Brazil vind ik eigenlijk, op de keper beschouwd, geen goede film. Heiligschennis! Hoe durft hij?!
Wel: goede ideeën en alles, daar in het geheel niet van, en bij momenten grappig en ook wel wat ontroerend, maar uiteindelijk hangt het allemaal maar met haken en ogen aan elkaar, en is het toch wel op de keper beschouwd héél erg Monty Python meets 1984.
Nee, tegen Twelve Monkeys was Gilliam gewoon een betere regisseur.
Ik heb daar eigenlijk totaal geen mening over, ik dacht gewoon eens de comments te misbruiken om mij te profileren als reactionaire non-conformist. Of omgekeerd.
Humoristische dystopias vergen net dat ietsje méér van de schrijvers en de regisseurs. Tenzij je natuurlijk niet echt een bal geeft om de boodschap, maar dan eindig je met zoiets als de Mad Max serie, of Demolition Man.
De verfilming van Vonnegut’s “Harrison Bergeron” is ongeveer de enige goed gedoseerde verfilming van een komisch dystopia die ik me voor de geest kan halen.
[…] Recent Blog Posts Quentin Tarantino April 2, 2007 7:06 pm Kill Bill Uma Thurman Quentin Tarantino Movie Poster. US $4.99 (0 Bid) End Date: Monday Apr-09-2007 15:46:02 PDT Bid now | Add to watch list. RESERVOIR DOGS TSHIRT dvd quentin poster vhs tarantino. US $13.99 (0 Bid) …Esha Deol turns action heroine Esha says she likes action movies like ?Kill Bill? (starring Uma Thurman) a lot. She wishes Bollywood filmmakers would make more action flicks with females …Science Fiction As is Uma Thurman, obviously. Invasion of the Body Snatchers (1978) Niet de versie van de jaren 50, en zéker niet de versie van onlangs nog. Die met Donald Sutherland. The Thing (1982) Alien op Antarctica. Scary shit. …Seductive Machines for City Living Real estate agents, no doubt, have promised glimpses of a dripping wet Uma Thurman (who has been dating Andr? Balazs, the building?s developer), …Macy's 33rd Annual Flower Show Uma Thurman, Laurence Fishburne, Donna Karan and Donald Trump are among the celebrity clients of event designer Preston Bailey. … […]