Computing…

Als ge maar lang genoeg wacht, dan haalt de techniek u wel in.

Toen ik daarnet de statistieken in Lightroom aan het bekijken was, moest ik er aan denken: ik had in de zomer van 2004 eens een reeks foto’s getrokken, 21 keer 30 seconden, van de hemel boven onze koer. Luchtvervuiling wegens centrum Gent en Gentse Feesten, een mens kan er zich iets bij voorstellen.

Toen was dat een miserie om daar iets bruikbaars uit te krijgen, wegens geen gestabiliseerde met de hemel meedraaiende camera en ook geen software die dat simuleert—en dus kreeg ik er niet veel beters uit dan dit (klik voor detail):

Cygnus3

Fast forward een jaar of drie, en de nodige software is helemaal gratis ter beschikking van de mensheid gesteld. Photoshop CS3 doet allerlei mooie dingen met stacked layers en analyse en zo, maar cream of the crop is toch wel DeepSkyStacker. Gratis en goed, en het doet precies wat ik nodig had: alles in registratie zetten, en detail uit de 21 exposures tevoorschijn toveren.

Ik had er toen denk ik een hele avond lang aan gewerkt en het uiteindelijk maar opgegeven. Dit is wat er na enige berekening uit kwam:

20040727 groot

…zowaar een stukje melkweg begod!

Um, niet dat het evident is, natuurlijk. Dit specifiek beeld heeft een half uur geduurd om te maken. 

Computingpicture

…omdat ik een paar opties verkeerd gezet had in een poging om er zoveel mogelijk kwaliteit uit te wringen—stom natuurlijk: het is gemaakt op basis van zeer slechte kwaliteit jpegs (jpegs!), en het was geeneens in focus. GIGO, maw.

Maar ik krijg er wel zin van om alsnog te proberen een camera op mijn telescoop te monteren en foto’s te maken. Xavier achterna, als het ware.

2 reacties op “Computing…”

  1. Leuke foto’s Michel! Er is een geweldig goede astrofotograaf die af en toe ook bangelijk goeie foto’s maakt vanop zijn balkon in Gent. Kijk hier maar eens, of op zijn website. Hij gebruikt weliswaar speciale filters om in het dieprode licht te fotograferen, maar de resultaten zijn wel indrukwekkend.

Reacties zijn gesloten.