Ik ben geen politieke vriend van Yves Leterme, maar wat er nu gebeurt is hoegenaamd absoluut niet goed voor het land.
De Vlamingen zijn constructief geweest, of toch minstens zo constructief als mogelijk was binnen het (eigen schuld, dikke bult) carcan waarmee Leterme zichzelf opgezadeld had, en de franstaligen hebben het opgeblazen, zeker weten.
Ik geloof geen ogenblik dat de franstaligen ooit gemeend hebben dat hun eisen ook maar in de verste verte realistisch waren, en ik snap ze echt niet.
Die federale logica, daar moeten ze écht wel afblijven.
Reacties
16 reacties op “Federale logica”
’t Is trouwens maar eens je die zaken allemaal in theorie zit te bestuderen, voor je herexamen, terwijl men in Hertoginnendal zit te foefelen, dat je eens goed ziet hoe die ingewikkelde materie hoegenaamd niet werkt in de realiteit.
Ik ben benieuwd waar het zal op uitdraaien.
Ja kijk, Onzenief wou de grootste zijn door in zee te gaan met Envanaa, waar ik Bart Dewever best een sympatieke patat vindt, om de grootste te zijn. Met enig politiek gevoel had hij kunnen weten dat hij zichzelf onmogelijk maakte. Maar je hebt gelijk natuurlijk, het schimmenspel van de politique politicienne is beschamend en getuigt van een complete politieke onbekwaamheid van alle betrokken partijen. Nieuwe verkiezingen graag! Ik stem op de partij van de koning, de lijst P.A.O.L.A. .
“Ik geloof geen ogenblik dat de franstaligen ooit gemeend hebben dat hun eisen ook maar in de verste verte realistisch waren.”
Nope, ze hebben het doelbewust opgeblazen en ik kan ze geen ongelijk geven. Hoe zou je zelf zijn als er een pletwals op je afkomt? Je haalt een bazooka boven, tiens.
@Huug: nee, niet akkoord.
Een pletwals was het nauwelijks, Leterme en de N-VA zijn méér dan redelijk geweest.
En wat de franstaligen gedaan hebben, dat is met vuur spelen. Op een bijzonder cynische en arrogante wijze, bovendien.
Uitentreure herhaald: de federale constructie in België bestaat uit onder meer twee onlosmakelijk verbonden luiken. De Waalse minderheid wordt nationaal beschermd, de Vlaamse minderheid wordt beschermd in Brussel. Zoals Bart De Wever het zei in HBVL:
Wat overigens wel opmerkelijk is, is de kwestie van BHV. In de Nederlandstalige nota van Leterme was daar inderdaad sprake van een splitsing, terwijl men in de vertaalde Franstalige versie gewag maakt van een ontdubbeling. Toeval of niet, maar zo maak je het wel heel moeilijk om goeie onderhandelingen te doen. In de Vlaamse pers werd hier trouwens geen woord over gerept. Maar inderdaad, de Franstaligen houden net iets té hard hun been stijf.
Ah, het spelletje van de vertalingen.
Altijd een gemak om het ambigu genoeg te houden dat het voor alle partijen nét aanvaardbaar is… maar dat heeft dan de neiging om later terug te komen, with a vengeance.
Michiel, je hebt heeft gelijk.
Ik denk dat de Vlaamse partijen verdomd goed beseffen dat als de staatshervorming niet goed doorgaat, het f*ck*ing VB slapend nog rijker zal worden in onze contrijen.
En ik denk dat onze Waalse vrienden even moeten wennen aan hun Vlaamse vrienden, die deze keer eens niet makkelijk zullen toegeven en vooral niet gaan sjacheren.
Het is idd overduidelijk dat ze de boel gewoon wilden blokkeren door de fundamenten in vraag te stellen en de al bij al uiterst redelijke eisen (toch zeker in vergelijking met de befaamde resoluties) zonder toegeving wilden afschieten. Het antwoord van BDW hierop is idd een treffende vergelijking. Fijn dat je het ook zo stelt 🙂
Pletwals? Oh jawel, de franstaligen hebben grote schrik dat ze helemaal gaan uitgekleed worden. Ze hebben geen andere keuze dan in het offensief te gaan. De manier waarop is dan misschien laakbaar, maar ik begrijp het volledig.
@Huug: er is bij mijn weten nauwelijks sprake van uitkleden. Bijna alles is surplus: bij de NMBS gaat het over bijkomende beheerscontracten, bij de fiscaliteit gaat het over aanvullende op- en afcentiemen. Die dingen blijven allemaal federaal, maar Vlaanderen kan op eigen terrein wel een eigen accent leggen. De enige zuivere splitsingen (die je misschien nog als uitkleden kan zien, maar eerder in het kader van de homogene bevoegdheden passen) zijn deze: Sabam en de auteursrechten, grote delen van de verkeerswetgeving, de aflevering van rijbewijzen en de inschrijving van voertuigen (mobiliteit is al grotendeels geregionaliseerd), de Ordes (geneesheren, architecten…), de Delcrederedienst (du-uh, wapenexport is geregionaliseerd, maar de verzekering ervan nog niet), de collecties van de Plantentuin van Meise (dat werd al geregeld in Lambermont), fiscale aftrekken (voor kinderopvang, giften, energie-investeringen…), kinderbijslagen, sociale economie (is nu al deels met economie en welzijn) en CAO’s wanneer die gaan over zaken waar de gewesten en de gemeenschappen voor bevoegd zijn zoals een groot stuk van de welzijnssector.
Van echt uitkleden kan er volgens mij nauwelijks sprake zijn, hoe graag ik het ook zou willen.
Zou het kunnen dat dit hele gedoe met de koning en de ‘crisis’ een opgezet spel is? Ik las deze theorie in de krant uit monde van JM Dedecker.
Dat is goed mogelijk, een crisis maakt bepaalde toegevingen makkelijker verteerbaar. Maar als het opgezet zou zijn, zou ik niet verwachten dat de Vlaamse partijen met hun lijstje naar buiten komen maar eerder vasthouden aan de resoluties van ’99 om dan tijdens de crisis te kunnen toegeven richting wat ze nu naar voor schoven.
awel, ik snap de vlamingen niet
eigenlijk zou iedereen uit izegem, ieper, antwerpen en zo eens moeten stoppen zich te moeien met brussel en vlaams-brabant, en zouden de nederlandstaligen en franstaligen in brussel en vlaams-brabant beter een beetje “normaal” gaan doen; taal is maar taal en voor de rest zijn we toch allemaal hetzelfde (zelf woon ik in brussel)
Akkoord met Huug.
Voor gelijk wie die decennia lang al zijn informatie over België en Vlaanderen uitsluitend uit de Franstalige media haalt (kortom, voor elke Franstalige Belg dus), is de reactie en actie van de Franstalige politici perfect te begrijpen.
Ik was enigszins verrast door het Vlaamsgezinde standpunt van Michel hierboven. Maar toen dacht ik: die mens haalt zijn informatie over politiek waarschijnlijk ook grotendeels uit de Vlaamse media.
Het zijn twee totaal verschillende werelden. En als je als Vlaming dagelijks Franstalige kranten en Franstalige journaals bekijkt, zoals ik tegenwoordig doe, zal je de andere kant beter *begrijpen*, wat nog niet betekent dat je hun standpunten *goedkeurt*. Integendeel. Wat mezelf betreft kan ik stellen dat ik maar Vlaamsgezind geworden ben na het veelvuldig lezen van de vele anti-Vlaamse artikels in Le Soir en na het frequent bekijken van RTBF-journaals. Dan begrijp je wat er leeft aan de andere kant en hoe ze daar de dingen zien, maar dan zie je ook in dat de standpunten op termijn onverzoenbaar worden.
Vlaamsgezind, moi? Euh, nee. Niet noodzakelijk. Of ja, natuurlijk: ik ben gentsgezind en oostvlaamsgezind en vlaamsgezind en belgischgezind en europeesgezind, en al die dingen.
Ik lees tegenwoordig meer Le Soir, La Libre en DH dan Standaard of Morgen, en ik heb tegenwoordig dagelijks discussies met Waalse collegae. En ik word daar niet vlaamsgezind in de IJzerwake-zin van, maar meer en meer federalist — wat ik overigens al enige jaren ben, en niet alleen op Belgisch vlak, ook op Europees pakweg, of stedelijk: subsidiariteit, hoezee!
Nee, het is oprechte verbazing. Hoe zelfs Le Soir dag na dag patente nonsens afdrukt… weird. En daarnaast: de media en al wat men wil, maar dat die politici niet beseffen met welk vuur ze aan het spelen zijn… nog weirder.
Merci Didier…
Openheid, dat is het minste wat je de man kan nageven. Geen achterliggende strategieën, maar gewoon open en bloot: communautaire onderhandelingen betekenen voor Reynders een uitbreiding van Brussel, de benoeming van de drie burgemeesters die de wette…