Keukenplannen (1)

We geven er dus zoals gezegd een lap op, qua verbouwingen. Te beginnen met de keuken, de bibliotheek boven in de living en de bibliotheek op het gelijkvloers van het achterhuis.

Het is ongelooflijk wat het kan doen, vakmensen onder de arm te nemen. We hebben een week of twee geleden een hele avond gesproken, en gisteren zijn ze met een heel dossier gekomen.

In eerste instantie ging het om volumes, zonering, en ruwe ideeën. We hadden een reeks wensen, een paar eisen, en eigenlijk ook wel veel vrijheid gelaten, en hoera! we hebben meer resultaat dan we eigenlijk durfden hopen.

Om te beginnen. Dit is hoe het gelijkvloers in het hoofdhuis er nu uitziet:

Trapnu

Rechts van het tekeningetje is de deur naar de straat. De keuken is het volume links: dubbele deur en venster naar de tuin. De trap naar boven is in een soort tussenkamertje aan de keuken.

Voorstel van Freya: de trap versteken. Er waren twee voorstellen. Het ene, vertrekkend vanuit het bureau, zagen we eigenlijk geen van allen zitten:

Trapalternatief

Maar het andere, dat gebruik maakt van een klein stukje ongebruikte keuken, dan weer helemaal wel:

Trapbinnenkort

Doordat die trap verzet is, kunnen we hem wat minder stijl maken zonder op onze (bij)keuken te moeten beknibbelen. De keuken wordt bovendien ontlast van doorgaand verkeer dat alleen naar boven moet, maar vooral: de hele oriëntatie van de keuken kan erdoor veranderen.

Zoals de trap nu zit, is de keuken praktisch onvermijdelijk in een langgerekte driehoek georganiseerd:

Keukennu

Met het verkeer van de trap weg, kan dat kleine kamertje gebruikt worden als een echte bijkeuken, en kunnen we de andere indelingen hebben.

Eén mogelijkheid is om helemaal in de lengte te werken:

Keukenna

…maar wat het uiteindelijk zal worden, is dit:

Indelingkeuken

Daarvoor heeft men dus mensen nodig die weten waar ze mee bezig zijn: wij zouden daar nooit zelf op gekomen zijn. Het centraalblok zal de traphal eigenlijk helemaal omvatten:

Keukenvanboven

Het voorstel was dat het blok voor snijden en koken zou zijn, met een vuur ook, en dat de afwaszone tegen de muur zou zijn, maar we zijn daar samen van afgestapt: in het midden komen er een grote en een kleinere wasbak.

De kleine om groenten te spoelen en zo, de grotere zal meestal onder een massieve snijplank liggen en wordt de eigenlijke wasbak voor grote ketels en manuele afwas.

Keuken3D2

Onder het centraal blok: berging, onder meer vuilbakken op wieltjes. Tegen de muur overal: berging. In het verlengde van het vuur: een werkblad met schuifdeuren om het in de diepte te verlengen. Um, dat klonk minder dan duidelijk.

In alle geval: ‘t wordt bijzonder goed. Modern, allemaal strakke lijnen, helle kleuren en blauwe steen, wahey!

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.