() en Takk… en Ágætis byrjun

Today, I have (again) been mostly listening to… Sigur Rós. Ik heb zo van die periodes dat ik één bepaalde artiest of plaat niet van mijn koptelefoons kan houden, en dan is dat dag en nacht. Net afgekickt van enkele dagen (weken) Lee Hazlewood en de nieuwen Hooverphonic, en nu dus de mannen uit het IJslandse.

Etherisch gewauwel! Overrated arty farty crap! Vierendertig keer hetzelfde liedje!

Awel, nee. ‘t Is nu al een paar dagen op rij dat ik in slaap val met Sigur Rós, op de fiets rij met Sigur Rós, op de trein zit met Sigur Rós. ‘t Is hypnotiserend, het klinkt luchtig en bijna monotoon, maar bij elke keer dat ik hetzelfde stuk beluister, hoor ik er andere muziek in. Verslavend. 

Muziek die eigenlijk heel de tijd op de achtergrond zou mogen staan, maar die met een goede koptelefoon nog duizend keer beter is. Zoals die mens van Pitchfork zei:

Sigur Rós effortlessly make music that is massive, glacial, and sparse. They are Hidden People. Children will be conceived, wrists will be slashed, scars will be healed, and tears will be wrenched by this group. They are the first vital band of the 21st Century.

(Ja, ik weet dat er op 17 oktober iets in de Vooruit was. ‘t Was uitverkocht. Ik kon mezelf wel voor de kop stoten. Heima en Hvarf-Heim zijn al besteld.)

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. het was inderdaad de moeite in de vooruit. ikzelf zat tussen twee snotterende mensen die wel zeer geemotioneerd raakten door de muziek en de schitterende beelden. de avond zelf nog gezocht hoeveel een ticket kost naar ijsland, maar voorlopig doe ik nog stilletjes mijn ogen toe en zie ik een ijslands landschap voor me bij het beluisteren van de muziek.
  wel tof dat tijdens het hilarische interview de groep heel nuchter bleef bij hun kunnen en prestaties en zelf zeer leutig overkwamen op het podium. nu bedtijd en wegdromen op de tonen van glósóli en hoppípolla…

 2. De haakjes-cd blijf ik de beste vinden. Hun muziek roept altijd heel veel herinneringen bij me op. Ik kan er niet naar luisteren zonder een beetje heimwee te krijgen naar IJsland en mijn gastfamilie daarginds. *zucht*

 3. Ge weet niet half hoe slecht ik ervan ben dat mijn vriendin de voorstelling in de vooruit is kunnen bijwonen en ik niet!

  Argh!

  allez, ik gun het haar wel, maar toch argh!

  Godspeed You! is inderdaad ook schitterend, die heb ik wel eens mogen ervaren in den AB.

  Probeer nu zeker ook eens Kwoon. Franse band, met al even schitterende clipjes. Ziehier: http://nl.youtube.com/watch?v=xTysF1E4Ft0

 4. heb ze een paar jaar geleden in cirque royale gezien: stuiken voor dood. ja, ik kan je me helemaal vinden in wat je schrijft -en daar borrelt alweer die frustratie op dat ik geen kaartje had voor hun optreden in de vooruit 😉

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.