Compliment, en B-H-V en al

Ha, ik was vandaag helemaal content van contentement. ‘t Was een collega die vroeg wat dat nu eigenlijk allemaal was, die zooi rond Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ik heb op een drafje het Belgische staatsbestel uitgelegd: het territorialiteitsbeginsel, waarom er gemeenschappen en gewesten zijn en wat ze precies doen, de constructies rond het Brussels Hoofdstedelijk gewest, hoe de provincies en de kieskringen in het geheel passen, en waarom het precies een probleem is dat Brussel-Halle-Vilvoorde anders is dan de andere kieskringen.

En wat de mogelijke oplossingen zijn. En waarom we niet zomaar opnieuw kunnen stemmen, en hoe dat nu eigenlijk werkt, zo’n grondwetsherziening. En hoe het nu concreet verder moet, en waarom de alarmbelprocedure in tijden van Lopende Zaken een probleem is.

En welke meerderheden er allemaal zijn en waarom het zo fantastisch goed is dat de meerderheid niet altijd gelijk heeft, en hoe België een lichtend voorbeeld is voor pakweg Israël en Palestina.

Allemaal met kaartjes en kleurtjes en taartdiagrammen op het whiteboard.

Na afloop zei de collega in kwestie dat ze eindelijk begreep waar het allemaal over ging. En dat ik eigenlijk leraar had moeten worden, en dat mocht ik haar leraar geschiedenis geweest zijn, ze geschiedenis zowaar boeiend zou gevonden hebben.

Mijn dag —wat zég ik? mijn week— is goed.

Oh, en voor wat de affaire van de eeuw betreft: et ceterum censeo dat het allemaal zo geen vaart zal lopen, en dat we er wel uit geraken. Zoals we altijd doen.

Ik had bijna geschreven “binnen een paar maand kunnen we er om lachen”, maar dat zou natuurlijk schromelijk verkeerd zijn: we kunnen er nu al om lachen.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

  1. Jaaaaaaaaaaaaa!
    Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard! Whiteboard!

  2. “en waarom het zo fantastisch goed is dat de meerderheid niet altijd gelijk heeft”

    Behalve als het om sossendadas zoals abortus, euthanasie of migrantenstemrecht gaat…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.