Maakt eens een app

Zegt Pieter:

Misschien tijd om hier een App voor te schrijven? Wordt een klassieker, zoals de tag cloud wp plugin.

Het gaat over een programmaatje dat zo’n levensoverzichtje zou maken zoals alhier.

Ik heb dat ding tot nog toe altijd gemaakt in Excel: twaalf kolommen en evenveel rijen als ik jaren oud ben; rijhoogte en kolombreedt hetzelfde, witte lijnen tussen de kolommen en rijen; kleurtjes voor de maanden waar ik wat gedaan heb; hey presto, gedaan.

Het zou kunnen op het web, met een mooi web 2.0–achtig gestijld paginaatje. Steek alles in een databasetje en het wordt een websitetje waar iedereen zijn profieltje kan maken.

Zo van “ik wil een nieuw ding”, en dan vraagt het enkel uw geboortemaand, en geeft het een blanco scherm met allemaal kotjes. En dan kan men draggen over de kotjes zoals in een Outlook– of Google-kalender, of klikken zoals in Google Analytics of gelijkaardige, om begin en einde van een blokje leven aan te duiden. En dan komt er een popupje dat zoals in Flickr kan ingevuld worden met wat er toen gebeurde, en eventueel de begin– en einddatum als ze dat willen (waarna het blokje alsnog verspringt), en een mooie kleur uit een palet zoals in Kuler. En eens aangeduid, kan het blokje, net zoals in bijvoorbeeld Premiere of After Effects of Audition of elk ander video– of audioprogramma, versleept worden: en dat gaat cool zijn, want dan doet het allemaal wijze dingen als het in conflict raakt met blokjes die er al staan. En als met de muis over het begin en einde van zo’n blokjesperiode zweeft, dan wordt de cursor daar een links/rechts-cursortje en kan je het begin en einde verslepen en het blokje op die manier langer en korter maken.

En je kunt het bewaren, en weer oproepen, en er zijn een aantal verschillende vormen waarin dat gerenderd kan worden: met of zonder afgeronde hoeken, horizontaal zoals hier, in verschillende breedtes en formaten, of in de hoogte, met of zonder legende, in Flash met rolloverlegende of niet… en men kan er natuurlijk zijn eigen Kuler-paletten op smijten. En een paar lettertypes (niet te veel!) kiezen.

En het zou niét te complex worden: géén hele CV’s erin of zo, daar zoeken de mensen niet naar. Ik zou weigeren om in eerste instantie al een import uit Linkedin te doen.

Nee: allemaal redelijk triviaal, en allemaal met de huidige libraries redelijk snel te maken. Ik heb er denk ik een redelijk duidelijk zicht op hoe ik het zou willen, en hoe afgelekt en smooth het allemaal zou moeten zijn, en van welke vijf andere applicaties ik de design patterns wil overgenomen zien.

Ja, en dan maak ik er meteen een Facebook-app van, ach waarom niet.

Maar ik heb daar geen zin in. Kijk: dat is het verschil tussen mij vijf jaar geleden en mij nu. Vijf jaar geleden zou ik tot morgenochtend gewerkt hebben en zou het er gestaan hebben. Nu zou ik een goeie briefing willen geven aan een goeie ontwikkelaar, en mij er dan naast zetten en het samen maken—hij/zij programmeert, ik stuur bij.

Vrijwilligers mogen zich melden. Ik kan wel nog een paar avonden sparen, en langer dan dat moet het niet duren. Een mooie, sobere stijl erop, wat ajaxachtig programmeren, viraal lanceren, en hupla. We delen de opbrengsten. 🙂

10 reacties op “Maakt eens een app”

 1. My thoughts exactly.

  Ik zit wel ergens tussen in de programmeurs en manager fase. Het helemaal tot in de puntjes uitprogrammeren niet, maar wel een eerste aanzet geven en dat het door iemand anders af laten maken. 🙂

 2. Hewel, sinds woensdag loop ik een beetje met het idee om zo iets eens in een web-app te gieten.

  Alleen, ‘t ontbreekt mij voor de moment een beetje aan tijd. Misschien eens aan beginnen in mijn eindejaarscongé.

 3. Zoals ik ‘elders’ ook gezegd heb: als je dan toch bezig bent (of ooit zult zijn), noem dat dan anders dan een ‘levensoverzicht’, of beter, maak er een écht levensoverzicht van, waar dus dingen over je leven in staan (hier zie ik alleen maar school/werkdingen). Ik bedoel dus van die écht belangrijke dingen zoals gezinssituatie, geboortedata kinderen, grote reizen, enfin, het leven dus. Anders is alleen maar nuttig en niet leuk.

 4. Nu zou ik een goeie briefing willen geven aan een goeie ontwikkelaar, en mij er dan naast zetten en het samen maken—hij/zij programmeert, ik stuur bij.

  Mmm, lijkt me toch wat lastig als je de hele ontwerpfase op m’n vingers zou zitten kijken, niet?

 5. @Els: neen, niet echt, denk ik. Zo’n kleine applicatietjes moeten weten waar ze ophouden in functionaliteit. Als het zo uitgebreid als bij u wordt, maak er dan meteen een weblog van of zo, denk ik. Eventueel nog een sterretje toevoegen voor geboortes, kruisjes voor overlijdens, belangrijke gebeurtenissen… en voor ge ‘t weet staat het vol met vanalles en nog wat, en is het te moeilijk te gebruiken.

  @Steven: neen hoor. Beste manier om dergelijke dingen te programmeren: met twee naast mekaar.

 6. Mja, die XP gedachte van dat pair programming, dat heeft z’n voordelen, maar toch ook nadelen zulle.

  Maar dit hier is niet geheel volgens die gedachte:
  Nu zou ik een goeie briefing willen geven aan een goeie ontwikkelaar, en mij er dan naast zetten en het samen maken—hij/zij programmeert, ik stuur bij.

  Pair programming == beiden programmeren, om beurt neemt men ‘control’ over het keyb

Reacties zijn gesloten.