Filmpjes maken

Naar aanleiding van deze vraag van Rinus: stopmotion filmpjes voor op het internet, da’s tegenwoordig bijzonder gemakkelijk te maken.

In telegramstijl—meer uitleg is te vinden op het internet, vermoed ik.

Stap één: veel foto’s nemen. Dertig foto’s per seconden voor echt vloeiend beeld. Zet uw fototoestel op een statief en gebruik een ontspanner op afstand (een afstandsbediening of een kabel zijn een gemak). Zet uw instellingen op manueel en zorg voor goede belichting, dat voorkomt geflikker in het uiteindelijke resultaat.

Ik heb voor het voorbeeld mijn fototoestel op automatisch gezet, en op automatisch foto’s trekken gezet. En op een stapel kussens op ons bed, want ik vond mijn statief niet zo snel terug.

Stap twee: foto’s op computer zetten en eventueel bewerken. Ik had een stuk of 350 foto’s, die ik allemaal in Lightroom geïmporteerd heb, omdat het daar gemakkelijk was om er globaal een paar correcties op los te laten (het was allemaal te donker, vooral, omdat het in de slaapkamer was met alleen een nachtlamp als verlichting):

Allemaaldinos

Stap drie: omzetten naar video.

Alle foto’s geëxporteerd uit Lightroom, en in Virtualdub ingeladen. Virtualdub is iets om filmpjes mee te maken, het is uitstekend en het is gratis. In dit geval doe ik er niets meer mee dan alle foto’s inladen en weer bewaren als een filmpje: File > Open video file…, de eerste foto in de reeks aanduiden, en alles wordt automatisch ingeladen. Dan File > Save as AVI… en hopla, klaar.

Stap vier: omzetten naar FLV.

FLV kan gemakkelijk afgespeeld worden door Flash, en is redelijk klein ook, van formaat. Ik gebruik hier de video encoder van Flash zelf voor.

Stap vijf: afspelen. Ik doe dat met Jeroen Wijering’s speler: één swf op uw server, het flv-fimpje ook ergens, eventueel een thumbnail-jpg-beeldje, gebruik de configuratiewizard als je de handleiding niet wilt lezen, hopladiejee:

Doe mee met de conversatie

10 reacties

  1. Kijk aan, dat is nog eens handig! Vooral ook het laatste stukje over die swf-player (met flashbestanden op je eigen server dus). Ben je tenminste niet meer zo afhankelijk van YouTube, dat tegenwoordig al snel ingrijpt bij filmpjes met auteursrecht. Ik ga er eens mee knutselen. Dank!

  2. Akkoord, het is gemakkelijk om dit soort filmpjes te maken waarbij het duidelijk mag zijn dat er een mensenhand achter zit. Mijn eerste idee bij stop-motionfilms is echter vloeiende animatie van levenloze voorwerpen, zoals klei of poppetjes.

    Wat ge hier doet, is in feit niet anders dan “echt” filmen: continu een aantal frames per seconde vangen. “Klassieke” stop-motion is eerder: pijnlijk lang over de nodige frames voor één seconde doen omdat de figuurtjes uiterst lichtjes gemanipuleerd en opnieuw gefotografeerd moeten worden. In zo’n geval zijn intervalfoto’s geen mogelijkheid.

    Maar toch een serieus coole functie, zeker voor die andere typische toepassing van stop-motion: zonsopgang en -ondergang.

  3. Op Toyinima.be kan je een tooltje downloaden om kinderen stop motion te laten maken. Je kan foto’s maken met een fototoestel en inladen of rechtstreeks de webcam gebruiken. Het resultaat kan je uploaden naar Toyinima. Kijk bijvoorbeeld eens naar het filmpje van Jarvin. De site is in Drupal.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.