Ik ben aan een rustig tempo, kwestie van niet out te burnen, foto’s aan het toevoegen aan mijn tuinsafariwebsite: ik zit nu aan 115 verschillende soorten beesten.

’t Is niet gewoon copy paste van bestaande foto’s, ‘et is ook vaak opnieuw van de raw-beelden beginnen, foto’s over een lange periode samen zetten, kijken of de foto’s wel degelijk juiste geïdentificeerd waren, eventueel opzoeken, iets bij de foto’s zetten van tekst, ze ergens in een taxonomie steken, etc.

Op de homepagina zet ik de laatste twaalf gewijzigde beesten, en dan vijf gehighlighte categorieën, die ik zo divers mogelijk wil hebben, met ongeveer evenveel beesten in elke categorie, en zonder overlappen (dus niet “insecten” en dan ook nog eens “kevers”).

Omdat er alsmaar beesten gaan bijkomen, en ik geen goesting heb om er zelf een slag in te slaan, heb ik maar een scriptje gemaakt om dat voor mij te doen. Vandaag kom ik uit op dit:

…maar morgen kan het voor hetzelfde geld iets anders zijn van verdeling.

Verder heb ik ook wat (allemaal relatief hoor) WordPress-spitstechnologie gedaan om een A-Z-index te maken:

Dat is een standaardpagina met twee Advanced Query Loops (AQL). De linkse toont featured image, de post title en dan een custom field met de Nederlandstalige naam (via een Meta Field Block op de pagina gezet), gesorteerd op title. De rechtse was wat ingewikkelder: een AQL met featured image, maar nu eerst het custom field en dan pas de title.

Op het custom field kan geen link naar de post gezet worden (zonder zelf code te schrijven, en dat weiger ik te doen, uit principe), en dus heb ik de link op de title dan ook maar weggehaald en enkel op het featured image gezet. Niet ideaal, maar ja.

De posts sorteren op Nederlandstalige naam was ook niet helemaal evident: eerst het veld exposen voor API-toegang in ACF/SCF, en dan in AQL een Post Meta Query doen van naam_nl EXISTS, dat mij dan toelaat om in de AQL een sort by Meta Value te doen.

Waar een mens zich allemaal mee bezighoudt hé.

Daar nog helemaal naast, naar de inhoud: ik wil echt wel meer foto’s nemen van beesten. Het is eigenlijk bijna niet te bevatten dat de eerste macrofoto’s op die site gelijk twintig jaar oud zijn.

Het is ook helemaal duidelijk dat ik met meer dan één fototoestel zal moeten op pad gaan: de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x is onovertrefbaar voor zeer klein grut, maar ik denk dat ik toch maar ook terug met mijn Nikon AF 70-180mm f/4.5-5.6D Micro ga op stap gaan.

Dat wordt dus deze twee:

Ik denk ook dat ik de tuin wat ga herorganiseren om foto’s met een slechte rug mogelijk te maken: een paar verhoogde potten met zitgelegenheid in de buurt, bijvoorbeeld.



Reacties

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.