Macrotrubbels

Ik heb een nieuw tussenstuk voor de fotokodak. Even ter illustratie, dit is wat ik met mijn lens normaal gezien fotografeer als ik helemaal ingezoomd ben:

70-180

Dat is 31mm van links naar rechts op een volledige foto zonder knippen, of 127 pixels per millimeter in ‘t echt. Met een AF Zoom Micro-Nikkor 70-180mm f/4.5-5.6D ED op 180mm gevezen.

Als ik vooraan op de 70–180 een koppel Nikon 6T-diopteradapters plak, dan krijg ik 21mm in de breedte, oftewel 183 pixels per millimeter.

Als ik tussen de 70–180 en mijn fototoestel een Kenko Teleplus PRO 300 3X converter schroef, dan heb ik plots 7mm in de breedte in het vizier (hey, net drie keer zoveel als zonder!), en meet ik 550 pixels per millimeter.

En als ik tussen de Kenko en het fototoestel een Nikon TC-201 smurf, dan heb ik 1100 pixels per millimeter, en heb ik nog 3,5mm in de breedte op het scherm.

Allemaal tesamen op een beeldeken–de aangeduide stukken van het grote beeld zijn wat ik op een volledige foto zie bij meer vergroting:

Montage voor de makkro

…maar dat alles toont wel redelijk dat er, ahem, ruimte voor verbetering in de properheid van mijn sensor is.

Brr, vieze vlekken. Een paar in het midden:

Vlekken01

…maar vooral veel in de hoeken:

Vlekken02

En omdat ik daar nog altijd niet zelf aan durf te komen, zal ik hem vrees ik eens moeten binnen steken bij een fotowinkel in het Gentse. Te hopen dat dat mij niet teveel kost.

…maar ondertussen heb ik nóg een ander probleem. Kijk, hier bijvoorbeeld:

Duizendpoot

Geen stukje van de foto, maar wel het volledig beeld. De kop van een dood duizendpootje, voor wie zich zou afvragen wat het is. Bijna helemaal niet in focus, op rechts het oog en een stuk voelspriet na, maar het belangrijke is daar links onderaan: allemaal vieze strepen.

Noem het banding, noem het corduroy effect, doe er geringschattend over gelijk Ken Rockwell, maar ik ben er in alle geval niét mee gediend.

Akkoord, hierboven is het een relatief grote vergroting, maar het hangt niet af van de tussenstukken. Dit is een voorbeeld van waar het érger is, met een andere combinatie ertussen en een kleinere vergroting:

Centipede

En soms gebeurt het in één foto wel en in de volgende niet:

_KGB3230

_KGB3228

Dedju. Dedju, dedju, dedju.

4 reacties op “Macrotrubbels”

  1. Tsja,… ik heb eindelijk, sinds een paar maanden, ook een Nikon D200, maar die vieze strepen heb ik nog niet gezien. Ik hoop niet, dat ik dat nog moet gaan krijgen…

    Ik heb wel een ander probleem: als ik volledig inzoom met mijn 2.8, 80-200 mm lens, dan zit de autofocus er steeds net naast. Ik moet dan ofwel met de hand focuseren of een heel klein beetje terug uitzoomen om het echt scherp te krijgen.

  2. Dat laten kuisen van de beeldsensor, wat kost dat ongeveer? Ik heb er ook een heiliige schrik van, én doorgaans vettige handen, dus zelf aan de slag gaan zie ik niet zitten.

Reacties zijn gesloten.