Nieuwe webzijt

Hoho, dàt was alweer lang geleden: ik ga vanavond naar Ne Maat om een Nieuwe Website te maken, in (houd u vast) wellicht Flash.

Want het moet met typografie in orde zijn, en beeldjes, en alles erop en eraan, en controle. Controle meneer, ultieme controle over alle aspecten van de typografie—de kerning en de leading en de fonts natuurlijk en de alles alles alles.

Maar het moet ook allemaal gemakkelijk te onderhouden zijn, met een content management backoffice dinges. En ik zal op mijn hoofd staan vóór ik zo iets doe in Flash zelf.

En dus vroeg ik me af: als ik nu eens de data (teksten en foto’s) beheer in WordPress of gelijkaardige, en die in plaats van HTML XML laat uitspuwen, en dat ik dan Flash die XML laat opzuigen, zou dat geen goed idee zijn?

Enig probleem: het is al van denk ik 2000 of zo geleden dat ik nog geprogrammeerd heb in Flash, en dat was vóór XML-met-flash snel genoeg was om bruikbaar te zijn.

Iek zèn ies beniefd. Altijd wijs om dingen bij te leren.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Ben ook min of meer afgehaakt voor XML deftig werkbaar was in flash, maar heb al propere dingen gezien met Flash en XML (fora enzo). (En dan de XML nog ergens outputten in plaintext ofzo, want flash en SEO :|)

 2. hmm, teveel links, dus mijn post moet eerst approved worden 🙂

  flash en SEO: http://www.google.com/search?client=safari&rls=nl-nl&q=%22Flash+HD+gallery+launched%22&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Serge staat bovenaan met een artikel van vandaag 🙂

  XML parsen in flash blijft een geduldig werkje. Je dbase aanspreken via remoting is en blijft vaak interessanter. Een vaak gehoord argument is dat je je data dan minder visueel kan volgen. Er zijn voor elke techniek voor en tegenstanders…

 3. Al die Flash-gurus die beweren dat toegankelijke, SEO-vriendelijke en gebruikersvriendelijke Flash-sites mogelijk zijn, maar in de tussentijd niemand die dat ook daadwerkelijk doet.

  Typografie kan tegenwoordig erg net in HTML en als je IE negeert kan het nog netter (met o.a. @font-face).

 4. Aah, nu begeef je je volledig op mijn terrein 🙂
  Flash en XML is te doen hoor. Als je het goed doet. Voor AS2 had ik zowat mijn eigen xml-parser geschreven. Met AS3 zou dat allemaal nog een stuk vlotter moeten gaan, maar dat moet ik zelf nog allemaal eens checken.
  Zelf gebruik ik dat al lang allemaal niet meer. The magic word is AMFPHP 😉

  En als iemand beweert dat een flash-website niet gebruiksvriendelijk is, dan is dat omdat hij niet gebruiksvriendelijk gemaakt is. De schuld van de designer dus, niet van de technologie. Ik kan je gerust het tegendeel bewijzen.

  SEO en Flash gaan wel samen, maar gaan ten koste van de gebruiksvriendelijkheid van de website als die in Flash gemaakt is. Vandaar dat ik wel vind dat, als SEO belangrijk is voor je website, je zowieso beter voor html kiest.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.