Godverdju

Als het niet werkt zoals ik verwacht dat het zou moeten werken, en dat ik er geen idee van heb of ik iets verkeerd doe, of ik het verkeerd begrepen heb, of de documentatie slecht is, of er ergens een bug zit, of het de stand van de maan of de straling van de cosmos is die het in de soep doet lopen.

Pak nu dit: Drupal 6.0 gedownload en geïnstalleerd, wat inhoud aangemaakt, beeldjes, modules, tralala, allemaal geen enkel probleem. Ik heb een site met pakweg de volgende pagina’s:

Home
  > Begin
  > Midden
      > Een
          > Dink
          > Plonk
      > Twee
      > Drie
  > Einde

Ik wil dat die pagina’s de volgende URL hebben

website.be/begin
website.be/midden
website.be/midden/een
website.be/midden/een/dink
website.be/midden/een/plonk
website.be/midden/twee
website.be/midden/drie
website.be/einde

OK, geen enkel probleem. In Drupal lukt dat via URL-aliassen (/admin/build/path, of bij de aanmaak van de inhoud op voorwaarde dat de module aan staat).

Maar het kan nog eenvoudiger: met pathauto kan ik ervoor zorgen dat alle nodes desgewenst automatisch een URL-alias krijgen. OK, ik dus pathauto (6.x-1.x-dev) gedownload, en ook token (6.x-1.x-dev). Allemaal aan gezet, and we’re in business: bij default path pattern geef ik in

[menupath-raw]/[menu-raw]/[title-raw]

Als ik me niet vergis zou dat precies moeten genereren wat ik verwacht.

Maar: het werkt niet. Het genereert

website.be/begin
website.be/midden
website.be/een
website.be/dink
website.be/plonk
website.be/twee
website.be/drie
website.be/einde

…of met andere woorden: [menupath-raw] en [menu-raw] worden gewoon genegeerd. Aaargh!

OK, en nu voor de hamvraag: doe ik iets verkeerd? Zitten er nog zó grote bugs in die 6.x–dev-versies? En zo ja: is het pathauto of token die raar doet? Of heb ik er niéts van begrepen?

Ik dacht plots dat ik eigenlijk die dingen misschien best niet in het algemene navigatie-menu zette, daar staan al alle beheerdingen in, en misschien gaf dat wel problemen met dat pad (een mens begint op den duur rare dingen te denken). En dus maak ik een nieuw menu aan, hoofdmenu, verhuis ik “begin”, “midden” en “einde” naar dat hoofdmenu, zeg ik dat het hoofdmenu moet getoond worden in het juiste blok, ga ik naar de juiste pagina… en werkt mijn breadcrumb-ding niet meer!

Gniiii… wat doe ik dààr weer verkeerd? Is dat ook een bug? Heb ik het andermaal niet gesnapt? Moet ik ergens iets aanzetten dat er breadcrumbs gegenereerd worden voor niet-ingebouwde menu’s? Of moet ik een andere module downloaden, pakweg Node Breadcrumb, of Custom Breadcrumbs? Ik weet het niet. En het is te laat om er nog over te denken, het zal voor morgen (straks, vanavond) zijn.

Ik zal er wel geraken hoor, daar in het geheel niet van, maar toch: ik hààt het om me achterlijk te voelen.

4 reacties op “Godverdju”

  1. Ik denk dat dit nog quirks zijn van D6. Het eerste probleem is een fout in Token dat nog steeds van het oude menusysteem uitgaat (voor zover ik kan zien), wat natuurlijk foetsie is.

    Dat van die breadcrumbs: geen idee, zonder echt in de code te duiken. Het zou me sterk verbazen dat het menusysteem nog *zo* buggy is.

Reacties zijn gesloten.