Websites

Dreamhost: het verschil tussen communicatie en geen communicatie.

Als ze nu nog iets zouden doen aan hun helpdesk… alhoewel: you get what you pay for, en ik betaal er praktisch niets. Dus ik mag niet klagen, vermoed ik.

Ik ga denk ik in de volgende weken toch nog eens een poging in de richting doen van Dreamhost: een website maken met Drupal.

WordPress is hoegenaamd niet verkeerd om een weblog mee te maken, maar als er voor een gegeven pagina meer dan honderd queries moeten over en weer gesleurd worden naar de database, dan is er toch wel iets ernstig mis met hoe het allemaal werkt.

Doe het dan zelf beter?

Nah: mijn dagen van het-wiel-opnieuw-uitvinden zijn nu echt wel definitief voorbij. Ja, een website als Gentblogt is niet moeilijk opnieuw te maken in PHP of iets dotnet-achtigs of java-achtigs (niet mis met ColdFusion trouwens). En ja, het zou allemaal veel performanter zijn en watnog. Maar ik heb er niet de minste zin in.

Bouw betere plugins voor WordPress?

Tja. WordPress en plugins, ‘t is wat. Als je je houdt aan de regels van een platform als WordPress, en het allemaal proper volgens de regels doet, dan werk je noodgedwongen op een afstandje van de database zelf.

Logisch natuurlijk, zonder abstractie kun je zo goed een aparte php-pagina op de server zetten om je ding te doen, en to hell with portability.

In de praktijk komt het er bij een min of meer complexe WordPress-site, zoals Gentblogt er één is, uiteindelijk toch op neer dat je verbastaardiseringen gaat doen, en links en rechts een query bijschrijft, links en rechts in de core files van WordPress zelf gaat zitten moosen.

Wat dan uiteraard probleempjes geeft bij upgrades, zoals nu naar van 2.0.3 naar 2.0.4.

Zoek dan een ander platform?

Wel, ja dus. Ik ga eens proberen wat Drupal geeft. Op Dreamhost dus. Met een andere site van mij.

Het is alweer een tijd geleden dat ik nog eens een Drupal in gang gestoken had, en toendertijd nooit echt voorbij de basics gegaan, maar nu ga ik het eens echt en volledig doen. Om te zien. Eerst met een eigen site, misschien Tuinsafari die toch dringend eens een update moet krijgen, en dan eens zien hoe eenvoudig of moeilijk ik er alles wat Gentblogt nu doet, in krijg.

Ik had een trouwens tijdje geleden Daisy proberen in gang stampen, maar da’s vastgelopen op de één of andere syntaxfout ergens. Ik zal er Steven eens mee lastig vallen als hij terug is uit Frankrijk. 🙂

Geschreven al luisterend naar: Boudewijn De Groot – Het eiland in de verte – De vondeling van Ameland

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Drupal is inderdaad schitterende software.
  Heb er ook al enkele sites mee ineengestoken, en hoe meer ik het gebruik, hoe fantastischer ik het vind.
  Zeker proberen voorbij de basics te raken dus 😉

 2. En het is van oorsprong een Belgisch product; ik ontmoette de oorspronkelijke developer Dries Buytaert op BarCamp Brussels en tot mijn verbazing werken we allebei voor UGent.
  Noteer alvast 22 en 23 september in je agenda, want dan is er in Brussel DrupalCon!

 3. Ik ben ook met Drupal aan het spelen in mijn sandbox maar ik denk voorlopig niet om mijn hele blog (in wordpress) te migreren naar Drupal. Het zou gewoon te veel tijd vragen. Als ik een nieuw blogje from scratch zou opstarten, zou ik zeker Drupal overwegen. Het is wel een pak complexer, ik dacht bv. een ander blogje van me onder een en dezelfde Drupal installatie te laten draaien maar dat bleek niet zo triviaal.

 4. Een eigen website maken met Drupal?

  Ik bouw veel websites met Drupal, maar het komt er voornamelijk op neer dat er zeer veel customization nodig is. Je kunt veel standaard modules downloaden, maar daarvan is de functionaliteit vaak redelijk strict.

  Mijn tip! Gebruik Drupal alleen als je website redelijk standaard functionaliteit nodig heeft.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.