Hoera!

Een primeur!

Synchroon

Twee gelijke beesten naast mekaar, hoor ik u denken: niets is minder waar; blijkbaar: aan de linkerkant een jonge Entomobrya intermedia, aan de rechterkant een Entomobrya multifasciata.

Geïdentificeerd door de onnavolgbare Frans Janssens (van het machtige Checklist of the Collembola of the World), die zich al een tijdje op het tot voor kort onnoemelijk gladde ijs van de identificatie van springstaarten via enkel foto’s waagt.

Normaal gezien, namelijk, zijn Collembola niet echt sluitend de visu te identificeren: er komen microsocopen en dingen aan te pas. Veel van die beesten zijn trouwens enkel gekend als exemplaren op sterk water, en dus zonder veel pigment. Frans is ongetwijfeld dé wereldauthoriteit, en zonder hem zou ik nooit verder gezocht hebben naar sprinstaarten: telkens ik er één op Flickr zet, staat er binnen een dag een identificatie bij, en soms nog een extra woordje uitleg.

Zo weet ik nu dat als ik een maltezerkruisen vind op een globulaire springstaart als deze, dat het dan wellicht een Dicyrtomina saundersi is, zoals hier:

Dicyrtomina sp.?

en hier:

Dicyrtomina sp.

“Note the 2 distinctly yellow marks on the 2nd antennal segment, and the transversal stripes of the Malthezer cross patch at its butt,” zegt Frans dan, en dan weet ik dat voor de toekomst.

Deze had ik in juli vorig jaar gefotografeerd:

Springstaart op slakje

Bijna niet zichtbaar, een springstaartje op een slakkenhuisje, verscholen achter een stuk groen. Ik had het bijna niet eens op Flickr gepost, maar het was de eerste keer dat ik dat specifieke beest gezien had, en jawel hoor:

Entomobrya intermedia
The very first Belgian record! A unique capture!
I assume it is from your garden in Gent? […]
Look out for more of these. It would be nice to know whether or not this is an ocassional guest in your garden or else if there is an established population in your garden.
Entomobrya nivalis is its more common closest relative.

Terug naar die eerste foto hierboven:

Synchroon

Left = Entomobrya intermedia, juvenile.
Right = Entomobrya multifasciata
Exellent illustration of the different pigmentation pattern.
And the very first clear picture of Entomobrya intermedia from Belgium.
Well done, Michel!

Ik word daar helemaal warm van vanbinnen.

Voor wie nog springstaarten fotografeert, trouwens: op Flickr zetten, er een tag “Collembola” aan toevoegen, en op de kaart zetten!

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.