Kijk wie nu een kan wormen heeft opengetrokken:

Op algemene aanvraag – in werkelijkheid op verzoek van drie commentatoren – ben ik bereid eens een paar posten te wijden aan de mogelijke juridische gevolgen van het bloggen.

[…]

Als thema’s dacht ik aan het volgende:

– intellectuele eigendomsrechten (auteursrecht, merkenrecht, enz.). In hoeverre mag u MP3’s, strips, films, e.d.m. in uw blog opnemen, dan wel ernaar verwijzen? Hoe zit het met foto’s, etc. ?

– laster en eerroof. In welke mate mag u iemand aan de schandpaal nagelen? Wat zijn de grenzen? Welke risico’s loopt u?

– bronnengeheim. Kan een blogger net als een journalist zich op het bronnengeheim beroepen?

Zijn er andere thema’s / vragen die leven in blogland? Drop ze in de comments en wie weet wijd ik er wel een artikel aan.

Al de hierboven aangehaalde thema’s zijn meteen terug te vinden in de literatuur en op het internet zelf. Die vragen interesseren me niet.

Wat me wél interesseert, en ik heb het dan ook meteen in de comments gesmeten, zijn, welja, de comments.

Stel dat ik iets schrijf, en daar komt een commentaar op dat niet mag. Maak het gemakkelijk en overduidelijk: gedetailleerde doodsbedreigingen, kinderporno, dergelijke zaken. Ben ik aansprakelijk?

Als ik alle commentaren op voorhand moet goedkeuren voor ze on-line mogen, dan lijkt het me dat ik wel degelijk aansprakelijk ben: al wat er staat, wordt namelijk door mij gepubliceerd.

Maar andere gevallen? Er is het geval waar ik nooit ingrijp, noch preventief noch achteraf, en er is het geval waar ik occasioneel eens ingrijp, als het de spuigaten uitloopt.

In beide laatste gevallen is mijn aanvoelen dat ik ook aansprakelijk zal gesteld kunnen worden, maar dat de rechter zal oordelen of ik voorzichtig genoeg ben geweest. Maar ik dacht niet dat er al iets beslist was in die zin.

Het zou wél interessant om weten zijn.



Reacties

5 reacties op “Vragen aan de advokaat”

  1. Als de auteur van het commentaar door het gerecht kan geïdentificeerd worden op basis van het IP-adres, dan kan je volgens mij wel van elke verantwoordelijkheid worden vrijgepleit.

    Getrapte verantwoordelijkheid auteur-uitgever-drukker. Artikel 25 van de Grondwet: “Wanneer de schrijver bekend is en zijn woonplaats in België heeft, kan de uitgever, de drukker of de verspreider niet worden vervolgd.”

    Dit dekt uiteraard niet alle mogelijke gevallen, maar toch een aantal.

  2. Ja, dat is het punt net: “volgens mij”.

    Een IP-adres is niet altijd sluitend terug te brengen op een fysieke locatie, zelfs niet op een land — als ik met Tor werk, bijvoorbeeld, ben ik gewoon anoniem.

    Dei”volgens mij” is er teveel aan voor mij. Ik zou willen weten wat het écht is. Niet alleen voor mijn eigen weblog, maar ook bijvoorbeeld voor Gentblogt.

  3. Uw verzoek is opgenomen, beste M., en zal volgende week worden beantwoord.

    Getrapte aansprakelijkheid speelt m.i. in deze overigens niet.

  4. Het mooie van tinternet is dat, als ik in Michel’s commentaren gaan staan vuilspuiten over $_Beroemdheid, het evengoed mogelijk is dat hij niet aansprakelijk is volgens de Belgische wet, maar dat dan weer wel volgens de Nederlandse of Engelse… Wie heeft hier jurispredentie?

  5. […] kunt u zich nu afvragen of ik ook niet tot die categorie moet gerekend worden. Zij die mij kennen, zullen (hopelijk!) kunnen beamen dat dit niet het geval is. Aan u natuurlijk om zelf uw mening te […]