Erkenning voor osteopaten!

De Belgische osteopaten willen dat hun beroep erkend wordt, en ze sturen de staat een dagvaarding omdat de uitvoeringsbesluiten voor de kaderwet van 1999 er nog niet zijn.

Ah, de Wet Colla. Parel aan de kroon van het medisch-wetenschappelijke Belgische firmament. Homeopathie, chiropraxie, osteopathie en acupunctuur, één strijd.

Lovenswaardig dat ze een kader aangereikt krijgen hoor, daar niet van. En ik mag er niet te veel van zeggen, want er zit er in de familie één, en die is wel goed.

Maar: die is dan wel kinesiste, en die weet hoe een mens in mekaar zit, en die zit in wat ze in het Engels de movement toward evidence-based medicine zouden noemen.

De miserie zijn al die andere oorkaarsende kwakzalvers. Die de schedel van pasgeboren baby’s “manipuleren” om astma en reflux te “genezen”. Bleh.

Doe mee met de conversatie

19 reacties

 1. Ik heb bijzonder goede ervaringen met osteopaten, en in het buitenland, het VK bijvoorbeeld, worden ze al jaren erkend. Net zoals bij huisartsen, zijn er goeden en slechten.

  Liever een osteopaat die mijn verschot wegwerkt dan pijnstillers.

  Maar ze over één kam scheren met homeo- en andere paten, nieje, daar ga ik even niet in mee.

 2. @ Michel: En zou een erkenning dan niet het kaf van het koren kunnen laten scheiden?

  Mijn osteo heeft me verschillende keren geweldig geholpen bij acute verschotten; en hij houdt zich bij bewegingsproblemen. Geen kaars in mijn oor, geen flesjes vasthouden. En daarmee is voor mij de kous eigenlijk af.

 3. Vertrouw gerust op een osteopaat die tenminste kinesist is. Ze helpen u idd met ‘verschot’ ed. Als ‘osteopaten’ u vertellen dat er iest scheelt met uw pancreas omdat uw kleine teen scheef staat, pak uw biezen!! idem bij die babyschedelmassages!
  Nuja, ‘t is uw geld…

 4. Die erkenning eisen ze juist om alleen die mensen met een degelijke, erkende opleiding te titel van osteopaat te laten gebruiken. Zoals Gerrit zegt: om het kaf van het koren te scheiden. Zo zullen veel mensen al veel beter geholpen worden en zeker zijn dat ze niet met een ‘kwakzalver’ te maken hebben (wat niet wil zeggen dat elke afgestudeerde erkende osteopaat a priori ook een goede zal zijn, net zoals niet elke afgestudeerde op gelijk welk vlak daarmee bewezen heeft dat hij zijn vak onder de knie heeft of krijgt)

 5. Als 50% van alle ziektegevallen psychosomatische oorzaken hebben, dan werkt een psychosomatische therapie in 50% van alle ziektegevallen. Het enige wat telt is dat de patiënt gelooft dat het werkt.

 6. Erkenning= diploma vereist: dus?
  Chiropractors: de mijne, ook dokter trouwens, heeft vier of vijf jaar gestudeerd in de VS. Hij is heel competent en heeft mij zeer goed geholpen. Bij “dubieuze” gevallen eist hij trouwens een rodiographie, minimum, en zegt als hij niet kan helpen (bvb. voor mijn moeder).
  Alshet nodig is, ga ik naar hem ipv pijnstillers te nemen die alleen de symptomen bestrijden en niet de oorzaak. Zonder hem was ik aan mijn rug geopereerd. En hij is alles behalve een “zweverig” type. Ik heb er een andere “geprobeerd”: slecht! Drie weken erge nekpijn: een kwakzalver…

 7. Ik deel het standpunt van Michel. Osteopaten zijn geschikt voor alles wat “het bewegingsapparaat” betreft. Heb eigenlijk nog geen enkele keer het idee gehad dat je daar voor iets anders naartoe zou gaan.

 8. ‘t Is eigenlijk heel simpel: check of uw osteopaat gediplomeerd is (want iedereen kan zich idd osteopaat noemen), enkel wie al een diploma kinesist op zak heeft kan ook osteopathie gaan studeren. En een kinesist met diploma osteopaat zouden per definitie goed moet weg kunnen met ‘alles wat het bewegingsapparaat betreft’

 9. sinds ik de producten van 24saporta gebruik heb ik geen kine of osteopaat meer nodig. Misschien zit het in de mind of toch in het flesje…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.