VTM doet Het Zesde Zintuig

Oeioei, ik heb het bijna allemaal gemist.

Ik zie ze nog enkel in een bloemenzaak iets proberen achterhalen. Een koppel mediums krijgen een foto in een envelop, een hemd van lang geleden en de mededeling dat het “iets tragisch” was.

Oh, houd mij tegen, houd mij tegen.

Ik hoop zo enorm van ganser harte dat het een grote ontmaskeringsoperatie is.

En waar zitten ze van SKEPP als ze nodig zijn?!

Dé klassieke fout natuurlijk is dat de persoon die met het “medium” in de zaak stond, van de feiten volledig op de hoogte was. Waardoor ze klassieke cold reading kunnen doen.

Neen: zet Johan Terryn op een plaats waar hij niets van wat dan ook afweet. Of geef hem een ander verhaal: het is een oudere man die zichzelf doodgedronken heeft, in plaats van een meisje van 16 die doodgeschoten is in een jaloerse woede.

En laat ze dan maar zoeken. En achteraf: zeg dat ze er dicht bij zaten, dat het eigenlijk een laboratorium was waar dierenproeven gedaan werden, en of ze dáár iets van gevoeld hadden.

En vertel ze dán de waarheid, en kijk dán eens wat hun verhaal nog is.

Doe mee met de conversatie

37 reacties

 1. Die laatste dame wist toch net iets té veel te vertellen (behoorlijk gedetailleerd) om over een cold reading of toeval te spreken. Los van het feit dat alles misschien wat “klinischer “mocht getest worden of moeilijker mocht gemaakt worden.

 2. Ik heb het opgenomen op den digicorder. Ik kijk later wel eens. Maar de intro-filmkes waren best creepy. of het nu technieken zijn (cold reading) of iets ongedefineerder, het blijft creepy dat ze dit kunnen.

 3. Ik vond dat interessante en boeiende televisie. Uiteraard minder diepgravend dan aan hoge snelheid in een koersmachien zitten op den BBC, of dan een nest geverfde vogels in een Europese songcontest, maar toch.

 4. De term “cold reading” verwijst naar de manier waarop paranormale charlatans informatie halen uit de mensen die ze “lezen” en heeft dus niks te maken met het beschrijven van gebeurtenissen waar die persoon in kwestie niks mee te maken heeft. Op geen enkel moment maakte “medium” Naomi oog- of ander contact met Johan Terryn en op geen enkel moment was datzelfde “medium” vaag over de gebeurtenissen. Mocht de moeder van het slachtoffer in kwestie erbij hebben gestaan, was het natuurlijk een ander verhaal, maar dat was absoluut niet het geval, montage of niet. Een bloedende schotwonde in het achterhoofd beschrijven, inclusief de exacte plaats van de moord, inclusief de lichaamspositie van het stoffelijk overschot, inclusief de kledij van het slachtoffer en de dader beschrijven, lijkt me toch iets te veel detail om onder de mat te vegen. Ik ben zelf een exacte wetenschapper en ik zou voorstellen om die vrouw inderdaad aan meer tests te onderwerpen, maar als je dit aan de “montage” wijt, dan vrees ik dat je even met een paar professionele monteurs moet gaan praten. Misschien moet je de originele tapes eens opvragen bij VTM?

 5. Maar allez. Hoe kan jij nu weten dat er op geen enkel moment oog- of ander contact is geweest? Dat kan toch gewoon uit de montage geknipt worden?

  En hoe kun jij weten dat ze nooit vaag geweest is? Was dat real time wat daar getoond was?

  Ze hebben daar ongetwijfeld veel langer gestaan dan wat er uitgezonden is.

  En het is irrelevant of de moeder erbij stond of niet: Johan Terryn was van het verhaal op de hoogte, en dat is dat.

 6. Vanuit mijn sceptische blik kan ik alleen maar conclusies trekken op basis van wat ik heb gezien (en ik hoop dat dat hetzelfde was dat jullie hebben gezien). Via steenharde logica kom ik dus maar tot drie mogelijke conclusies:
  a) Johan Terryn heeft op basis van zijn eigen mimiek, lichaamshouding, vraagstelling en gestiek een hypergedetailleerd verslag “gestuurd” naar het “medium”.

  b) Het volledige programma was doorgestoken kaart en dat moet worden aangeklaagd bij de Vlaamse Regulator voor de Media.
  c) Het “medium” in kwestie is op nog niet verklaarbare wijze aan haar informatie gekomen.

  Ik heb het fragment intussen 5 keer herbekeken en los van de emo-factor en de huilende moeder geeft de dame in kwestie toch wel verdacht veel detaillistische info over de zaak. Los van dat alles zijn de programmamakers er niet bang voor om mensen op hun bek te laten gaan (zie ook het feit dat één van de vier “mediums” de bal zo hard missloeg dat hij in de winkel ernaast lag), dus het feit dat je “montage” als argument aanhaalt impliceert eigenlijk dat je de programmamakers ervan beschuldigt van bepaalde niet-koshere dingen niet te hebben getoond (in dat verband: zie punt b)

  Mijn punt is dat je als scepticus de plicht hebt om sceptisch te zijn, maar dat je redenering logisch moet worden onderbouwd als je kwakzalverij wil onmaskeren. Ik ben er zeker van dat eminent SKEPP-lid Etienne Vermeersch daar hetzelfde van denkt.

  Vraag anders eens aan SKEPP om de plaats van een moord te zoeken en de dame er naartoe te sturen…?

 7. Ik snap niet dat mensen dit soorten dingen geloven, nog minder dat het toegelaten is om mensen dat soort dingen wijs te maken, nog minder dat mensen zoals Johan Terryn niet langer op een serieuze manier hun boterham kunnen verdienen, maar NOG minder snap ik dat het medium in kwestie nog niet wereldberoemd is:
  Skepp looft dacht ik nog steeds een miljoenenprijs uit voor wie een dergelijk zesde zintuig kan bewijzen?

 8. Inderdaad, er is duidelijk meer tussen Hemel en Aarde ! Maar of het nu echt nodig is om daar proeven voor te organiseren ?! Wil men bij de VTM een soort van idool-wedstrijd voor paragnosten uit de grond stampen ? Het is zowat vergelijkbaar met van een dorpspastoor te verlangen dat er een lourdesmirakel plaatsvindt voor de cameras om te bewijzen dat God bestaat ?! Er zullen altijd believers en non-believers blijven ! Het is en blijft integrerende materie : een stukje van de folklore als je wilt ! Het leukst van al is gewoon de test voor jezelf te doen en eens naar zo een telefoonlijn bellen met paragnosten ! Kijk op http://www.paranormica.be

 9. Misschien nog zo een slecht gedacht niet : die test onder nonnen, paters, begijnen en pastoors ! Gewoon om te zien wie het meeste zieltjes kan winnen ?

 10. Wel Steve ik moet je gelijk geven , je zit dicht bij de waarheid , hoe dat medium aan die gegevens is gekomen is mij ook een vraag , maar eerst een kleine uitwijding ; het meisje in kwestie werd vermoord in een horecazaak wat nu een braakliggende grond is , de feiten over de moord zijn gruwelijk , maar de waarheid achter de moord is nog veel gruwelijker en het wordt tijd dat die eens geopenbaard worden , de mensen zouden wagewijd hun ogen open trekken , maar ja achter 19 jaar vragen wij nog altijd om de doden in vrede te laten rusten , zodat wij vrede met de gruwel zouden kunnen sluiten , doch moederlief wil dit niet laten gebeuren en reagerend op blijkbaar een citaat door haar gezegd “Haar moeder Marina was onder de indruk van de helderzienden. ‘Ik stond perplex toen ik ze details hoorde vertellen. Ik geloofde niet in de charlatans, maar nu twijfel ik.’ Moederlief zou beter eens de waarheid zeggen , dat ze ook nog voor paragnost heeft gespeeld , en ze tamelijk goed gekend was op de paranormale beurs in Brugge en etc wat niet aan mij ligt om uit te lengen .
  Dus lezers aan jullie om te oordelen .

 11. Effentjes iets rechtzetten , waarvoor mijn excuses , het was inderdaad in een horecazaak , die verbouwd is geworden , en de braakliggende grond is iets verder . Ja na 19 jaar begint de mens wel eens details vergeten .

 12. weet er iemand wie de mysterieuze dame met het hondje juist is ? Vanwaar is zij ? Geeft zij privé consultaties ? Zij is blijkbaar de enig die over een échte Gave beschikt in het programma

 13. En ze beweerden dat de aarde plat was…
  Laat eens een test doen over jezelf bvb (foto in een enveloppe afgeven aan de paragnost) en misschien verschiet je wel.

 14. Hallo, ik vind het wel fijn dat ze dat kunnen maar er wordt steeds gezocht naar zaken die in het verleden gebeurt zijn. het programma zou veel leuker zijn als ze moesten zoeken aar verdwijningen of vermiste personen zoals de zaak van Maddie McCain;
  Denk hier eens over na aub.

 15. Mijn mening: niks helderziendheid.
  Was ik helderziend, of nog beter: was ik één van “hierboven”, dan waren alle misdrijven op onze aarbol al lang opgelost. Ik zou bijvoorbeeld mijn medium niet de initialen van een gezocht persoon geven, maar zijn volledige identiteit, verblijfplaats enz…..
  Bij deze persoon voel ik niks, zeggen de helderzienden in het zesde zintuig, bij die wel….
  Pffft, allemaal truut: Skepp zal zijn miljoenen nooit moeten uitgeven.

  Een fervent non-believer

 16. Ik stel me als zovelen vragen bij het programma.
  Waarom laten ze die paragnosten niet es de verdwijning van de vermoorde Peter de vleeshauwer of de aanslagen van de Bende van Nijvel beschrijven. Ik zou het heel straf vinden moest alles wat we in het programma te zien krijgen echt zijn, ma ik vrees er een beetje vr.

 17. Het levert lollige tv op, als je een sterke maag hebt tenminste!

  Het pijnlijke is dat ze hun sollen niet verdienen door zichzelf belachelijk te maken op tv, wel door mensen geld uit hun zakken te kloppen. Veelal mensen met zware problemen, in uitzichtloze situaties, ongeneeslijke ziekte… Kortom: hopeloze zielen die een vinger zouden geven voor een sprankeltje hoop. Moesten ze dat stelletje kwakzalvers de rekening kunnen presenteren van de schade die ze aanrichten, tzou rap gedaan zijn. Ik voel mee met professionele hulpverleners die zijn opgeleid om hulpbehoevenden vooruit te helpen en hier grijze haren van krijgen.

 18. Neem nu het onderdeel “Muzikanten bij hun instrument zetten”. Ik denk dat ik het zelf beter zou doen. Zonder zesde zintuig en zonder pendel. Men kan vaak gewoon aan de persoon zien welk instrument hij zou bespelen. (Zoals ook getrouwde koppels bij elkaar zetten) De man met de pendel had er geen enkel goed. Hij heeft (of er bestaat) geen zesde zintuig en zijn pendel werkt niet. Toch vond hij van zichzelf dat hij het goed had gedaan. 🙂
  Waneer ik in een (mergel) grot sta en ze zeggen dan nog dat er zich een drama heeft afgespeeld dan denk ik onmiddelijk aan een instorting.
  Aan de reactie van Johan zie je dat hij er ook niets van gelooft, maar ja, hij moet het spel meespelen. Het is zijn kostwinning.

 19. Nogal negatieve reacties van vele bekrompen mensen die niet slimmer zijn dan hun neus lang is.
  Tovenarij is het zeker niet maar sommige mensen kunnen inderdaad hun “zesde zintuig” verder ontwikkelen en gebruiken.En geloof je er niet in ook goed maar laat die achterlijke commentaren dan maar achterwege want zo maak je jezelf echt belachelijk.

 20. “bekrompen mensen die niet slimmer zijn dan hun neus lang is” “achterlijke commentaren”…
  : wat heeft een mens aan een grote gave als hij nog zo’n een lange weg heeft te gaan om kleinigheden, zoals de gave van het “respectvol discussiëren” te beheersen.

 21. Ik vind het effenaf schandalig en beneden alle peil dat mensen waarvan hun kind is vermoord, verkracht, al of niet gekidnapt is, dat mensen wiens kind zelfmoord heeft gepleegd meedoen met die charlatans. Het getuigt in elk geval van weinig respect! Ik begrijp niet dat die “para-normalen” zich zo belachelijk willen maken voor een gans publiek; dit getuigt m.i. van naieviteit en pretentie. Hoeveel sukkels gaan zich nu weer niet laten vangen door deze “gerenomeerde bedriegers” (lees: oplichters), die hun zogezegde kunsten en gaven bewezen hebben op TV?

 22. Beste,

  Veel verder dan woorden als charlattans en oplichters komen we hier blijkbaar niet. Anderen zijn dan weer waarachtige believers.

  Als we terug gaan in de tijd dan merken we dat waarzeggerij iets is wat al lang gebruikt wordt. Sommige waarzeggers waren zodanig goed dat ze zijn opgenomen in geschiedenisboeken. Jammer genoeg zijn we daar nu blind voor en veel mensen willen enkel en alleen geloven in de dingen die ze zelf met hun zintuigen kunnen waarnemen. Je mag hier ook niet vergeten dat er “mensen” zijn die het grote geld geroken hebben en zich dus uitgeven als iemand die een zesde zintuig heeft, terwijl het in de werkelijkheid niet waar is. Zij hebben er baat bij dat deze materie niet kan waargenomen worden met onze zintuigen. Zij zijn het ook die ervoor gezorgd hebben dat de mensen er niet meer in geloven.

  Ik moet bekennen dat ik na dit alles gelezen te hebben bijna misselijk kom; Diepgang zit er hier helemaal niet in. Het enige wat ik hier terugvind is wat gezwets over ik geloof erin en ik niet of doe een testje. Amaai eenieder heeft recht op zijn eigen mening maar kan er dan meer uitleg en bewijs komen? Kunnen de believers zeggen waarom ze erin geloven en de non-believers waarom dat ze der niet in geloven? Kunnen ze hun mening zodanig staven dat ze de buitenwereld ervan kunnen overtuigen of er al dan niet een zesde zintuig is? Want als dit al zo moeilijk is voor jullie, vraag ik mij af hoe je dan van iemand anders kan verlangen, dat hij/zij met bewijzen afkomt dat hij of zij een zesde zintuig heeft?

  Ik sluit mij aan bij 2 boodschappen die hierboven of hieronder, vermeld staan.
  Boodschap 1 als je er inderdaad rotsvast van overtuigd ben en het ook daadwerkelijk kan bewijzen da er gesjoemeld wordt bij het maken van het programma, klaag dit dan aan. Want uiteindelijk moet je er dan voor zrgen dat dergelijke oplichterij stopt! Het is eigenlijk uw plicht om ervoor te zorgen dat het stopt en zeker al doordat je het kunt aantonen want anders zou je er niet van overtuigd zijn dat het gesjoemel is! (en het verkondigen!!)
  Boodschap 2 ga eens kijken waar ze live optreden, dan ben je er inderdaad bij en kun je op zoek gaan waar er gesjoemeld wordt! Leg dit dan ook vast en zorg ervoor dat het alle media aandacht krijgt.

  Het is uiteindelijk zo dat de non-believers niet kunnen aantonen dat het niet bestaat en dat de believers niet kunnen aantonen dat het wel bestaat. Maar misschien zouden de non-believers wel eens kunnen stilstaan bij het feit dat er sommigen wel heel veel kunnen en de believers zouden misschien ook wel eens moeten toegeven dat er velen zijn die niks kunnen maar doen alsof. Alleen een kritische houding kan ervoor zorgen dat het kaf van het koren gescheiden wordt.

  Groetjes,
  Een believer maar niet door wat er op tv getoond wordt of door wat er in de boekjes geschreven wordt! Wel door ervaring.

 23. hallo,

  ik ben een believer, omdat er mij al zaken zijn voorspeld dat uit gekomen is!
  en heb nog bepaalde zaken ervaren dat niet verklaarbaar is, zo heeft mij iemand mij genezen van t speen dat ik had en genezen was toen ik naar huis ging!

  je kan liefde ook niet bewijzen…….. ik denk dat je 6e zintuig niet kan bewijzen, en dat wilt zelf gene zijde niet aan mee doen, ben er zelf van overtuigd dat ze het niet helemaal goedkeuren dat het in een wedstrijd vorm gedaan word, want nl het leven is ook geen wedstrijd!!! maw ik ben er van overtuigd dat de winnaar niet de beste is!

  maar ik denk helaas wel dat er ook charlatans zijn in “deze” wereld helaas, maar is dat niet in elke sector????

 24. Pingback: Zintuig

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.