Hoera! x 1.5

Ik heb ook goed nieuws. Niet zo goed als bij Ilse en Henk, maar wie het kleine niet geert…

Op het werk beginnen we maandag met een Fijn Nieuw Project, waarvan ik niet meer zeg wegens NDA, maar wel dat het Zeer Fijn is. Hoezee!

En dichter bij huis: de aannemer van naast de deur is langsgeweest en hij zal de muren in de keuken herstellen en het gat van de ex-schouw in het plafond meteen ook meenemen (hoera, geen rechtstreekse verbinding meer tussen de keuken en onze slaapkamer).

Hoera!

Die laatste is helaas maar een halve hoera: we moesten ook nog een muur uitbreken, en daar heeft hij geen tijd meer voor. Dus zijn we op zoek naar iemand die een muur kan uitbreken. Op heel erg korte termijn. Gelijk, euh, zeker nog deze maand.

Hulp!

Het is zo’n werk dat ik eigenlijk wel nog zou willen doen — onze remise heb ik praktisch helemaal zelf afgebroken met een voorhamer, toen ik nog een rug had die dat toeliet — maar aan de andere kant: een muur die misschien vierhonderd jaar geleden een buitenmuur was: geen idee hoe dik en hoe moeilijk af te breken die is, en hoe dat moet gestut worden eventueel.

…um, dus als iemand iemand weet die dat kan doen: houd u niet in om het te zeggen hé.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Ik hoor ergens in mijn achterhoofd een comment van e-Mino van de 1ste juni echoën… 🙂 Iets met verbouwingen en vertragingen en een monster geloof ik…

 2. Maar om toch ook nog iets on-topic te zeggen: is er al een stabiliteitsstudie (door ingenieur) geweest i.v.m. die muur? Ben je zeker dat die er zomaar onderuit kan? Als dat vroeger een buitenmuur was, dan is de kans niet onbestaande dat het een draagmuur is? Dan moet er wel iets in de plaats komen dat die krachten na het afbreken opvangt hè… Maar ik veronderstel dat je die vragen allemaal al beantwoord hebt/laten beantwoorden hebt. Dan is het wel zaak het te laten doen door iemand met kennis van zaken, en niet door de eerste de beste prutser (omdat het snel moet). Je wil wel dat je huis nog blijft staan na het afbreken van die muur…

 3. Ah ja, dat is het wel hé: het moet gedaan worden door zo iemand die dan nog tien jaar aansprakelijk blijft en zo.

  Maar het zou in eerste instantie geen vertragingen moeten opleveren: praktisch de hele rest van de keuken kan gedaan worden zonder dat die muur ingegooid is.

 4. Is dat trouwens met een bouwvergunning enzo? Indien draagmuur weggekapt wordt: bouwvergunning verplicht. (Maar dat wist je waarschijnlijk ook al…) Een goeie Belg doet dat natuurlijk zonder ook wel als het binnenshuis te doen is, en heeft ook geen stabiliteitsingenieur nodig (“de aannemer berekent dat wel”), maar om de paar maanden lees je in de gazetten toch wel van bouwvakkers die onder het puin belanden.

  Sorry voor mijn gezaag.

  *ongerustmode off*

 5. Als een oude muur nog staat, dan is het waarschijnlijk wel een hele klus om hem af te breken. Maar het kan ook zijn dat ie eerder blijft staan uit gewoonte dan uit stevigheid. Je kan eens met een schroevendraaier in de cement prutsen om te zien hoe stevig die is.
  Muren afbreken geeft alleszins geweldig veel stof, vooral oude muren. Eerst met de keuken beginnen lijkt mij geen goed idee: je gaat jaren later nog stof en gruis uit de kasten vissen.

  Eerst breekwerk, dan kuisen, dan nog eens kuisen, dan u afvragen waar al dat stof toch vandaan blijft komen, nog eens kuisen, dan nog eens en dan nieuwe dingen installeren.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.