Leve de meneer de controleur van de NMBS!

Mijn portefeuille was uit mijn vestzak gevallen in de trein.

Een controleur had hem gevonden, en heeft naar mij thuis gebeld om te zeggen dat hij hem gevonden had, en dat hij hem gerust naar Gent wou meenemen als hij gedaan had met zijn dienst.

(De normale procedure is dat ik het zou moeten ontdenkt hebben, aangeifte gedaan hebben, dat zij ondertussen mij per schrijven zouden gecontacteerd hebben, en dat we elkaar ergens in het midden na een paar dagen zouden gevonden hebben.)

Sympathieke mensen.

9 reacties op “Leve de meneer de controleur van de NMBS!”

  1. Het zijn niet altijd slechte menschen daar bij de NMBS. De meesten zijn incompetente zakken maar niet allemaal. Heb ook al van die leuke dingen meegemaakt met hun 🙂

  2. Mijn ervaring met de NMBS is toch meestal ook positief. Naar mijn mening zijn het geen (de meeste toch) incompetente zakken, maar is hun beleid verouderd.

    Het kan niet dat mensen in een station hun trein niet zien aankomen, en dat er daarover niet gecommuniceerd wordt. Om slechts één voorbeeld te geven. Communicatie, daar loopt het mis. En verouderde interne regels, daar loopt het mis. Maar de mensen zelf, die doen (in mijn geval) toch dikwijls al het nodige.

  3. Zelf ben ik, professioneel althans, een verwoed “commuter” (altijd geweest). en tot hiertoe heb ik praktisch nooit de nood gevoeld de wagen te nemen. Bus, trein, evt. taxi als het niet anders kan, geven mij onnoemlijk meer vrijheid en zekerheid dan eigen auto. De “kleine” ongemakken neem ik erbij zonder morren: vertraging, defekten, stakingen, enz. Aan al diegenen die het daarmee oh! zo lastig hebben, raad ik aan in de file te staan op de autosnelweg of op de Ring in Brussel, in de regen of in de mist te moeten rijden, met zondagsrijders of competitieve vrachwagenchauffeurs te moeten afrekenen, eindeloos rondrijden om een parkeerplaatrs te vinden (en te betalen!), etc. En ik heb het nog niet over de vervuiling, de CO2 uitstoot, de prijs van benzine of diesel!
    Communicatie ? Wat heb je eraan te weten wat de preciese oorzaak is van de vertraging van jouw trein ? Zal het er iets aan veranderen ? Kan jij er iets aan doen ? Neen. Ik heb het nooit anders geweten dat als een trein vertraging heeft of afgeschaft wordt, dat dit dan ook meegedeeld wordt. Maar ja, dan moet men ook luisteren naar wat er aangekondigd wordt of de borden lezen en meestal wordt wel een reden aangegeven. Wat mij wel mateloos ergert – maar daar heeft de NMBS zeker geen schuld aan – dat is de blinde en volstrekt idiote toepassing van onze taalwetgeving ! Toegegeven, idioter kan moeillijk: alle aankondigingen in de trein gebeuren uitsluitend in het Frans tot in Brussel Noord, in het Frans en in het Nederlands tot in Brussel Zuid, dan uitsluitend in het Nederlands: dolkomisch als je, pakweg van Gent via Brussel over Leuven naar Luik rijdt !! Alle aankondigingen in de onderscheiden stations, idem ditto! Moet dus de Vlaming Frans verstaan vanaf Brussel en – omgekeerd – de franstaligen Nederlands voorbij Brussel? Maar wat dan met alle anderen ? Als ik in de Gare du Nord ben in Parijs, worden alle aankondigingen in vier talen gedaan. Maar hier kan dat niet, uiteraard: het zou de integriteit van ons territorium in het gedrang brengen. Maar wat dan met de TGV ? Daar kan het wel: blijkbaar telt diezelfde wetgeving dan plots niet meer ? ! Arm België!

  4. Het zijn mensen in openbare dienst, die echt hun best doen. Gewoon, als pompwater.

    Dat gaat net- even gewoon – een stap verder dan ” De politicus verwacht dat we zijn beloftes houden”.

  5. Jammer genoeg hangt het dikwijls af van de ingesteldheid van de individuele werknemer of je een goede dienstverlening krijgt. Je zou er op moeten kunnen rekenen dat de dienstverlening altijd zo goed is, onafhankelijk van het personeelslid of de dag van de week (of van bv. jouw huidskleur of afkomst). Daarvoor heb je competent management nodig, met visie.
    Ook jammer dat het personeelslid dat dergelijke betrokkenheid toont, daar niet voor beloond wordt. Of je nu goed werkt, of de kantjes er af loopt, veel invloed heeft dat meestal niet, in openbare dienst.

Reacties zijn gesloten.