Living on the edge

Kijkt, een filmpje:

Dampoort – Brussel-Zuid from mvuijlst on Vimeo.

Dat is dus hoegenaamd niet moeilijk te maken. Videocamera in aanslag, record duwen op de dingen die u interesseren, de clipjes na elkaar zetten, een muziekje op plakken, en dan naar het interweb sturen (in casu Vimeo, dat kan veel hogere resoluties aan dan YouTube—gelijk die mens Kottke onlangs nog zei: sometimes YouTube is like watching a UHF station from 200 miles away with the rabbit ears positioned just so).

Ah… maar wat ik hierboven schreef, da’s dus in theorie. Want zó eenvoudig is het allemaal niet, helaas.

Mijn tijdelijke videocamera slaat zijn gerief op in AVCHD-formaat. ‘t Is de toekomst, meneer, verzekeren ze ons op de internets, maar de relatiteit van vandaag is, andermaal helaas, dat de programma’s die ik gebruik om video’s mee te bewerken, er niet mee om kunnen, met dat AVCHD-formaat.

De filmpjes van de camera halen is kinderspel: er zit een simpel programmaatje bij, ImageMixer 3, en dat haalt de clips als individuele .mt2s-bestanden binnen.

Om die dingen om te zetten naar iets dat Premiere en AfterEffects kan lezen, gebruik ik voorlopig VoltaicHD van Shedworx: .mt2s-files naartoe slepen, duwen op een knop, en er komen degelijke WMV– of AVI-files uit, zonder kwaliteitsverlies. Verblindend snel is het niet, maar het is doenbaar.

De bestanden worden er wel een heel eind groter door: ongeveer 120 MB per minuut film, dat is vier tot zeven keer zo groot als het originele bestand.

Eens de files omgezet zijn, is het kinderspel om ze te editeren in om het even welke editor—zelfs gewoon Windows Movie Maker kan het perfect.

Hier is het in Premiere (CS3) gedaan, een paar clipjes in een timeline gesmeten na elkaar. Niet alle clips, want ik heb echt wel de hele dag stukjes van een paar seconden hier en een paar seconden daar lopen filmen: in eerste instantie om te proberen enkel een paar van de heenreis van Gent-Dampoort naar Brussel-Zuid.

Ik heb ook niet écht de moeite gedaan om een toepasselijk muziekje te zoeken (het is Bossa Nova Squad van op Stereophonic Space Sound Unlimited Plays Lost TV Themes geworden, voor wie curieus zou zijn), en al helemaal niet om muziek en beeld op mekaar af te stemmen. Hap-slik-klaar, met andere woorden.

Maar. De kunst dan is om het resultaat te renderen naar iets dat afspeelbaar is, en dat goed is voor op Vimeo.

Vimeo zelf zegt dat ze het liefst van al H.264 video met AAC audio hebben, op 1280×720, 24 fps, 5 Mbps.

In theorie zou het kinderspel moeten zijn om dat met Adobe Media Encoder te bewerkstelligen, maar in de praktijk, driewerf helaas, lukt het niet.

Exportprempro

Het doet wat het moet doen, tot helemaal op het hele einde, en dan geeft het lakoniek een “unknown error”-boodschap. Wat ik ook doe, het lukt me niet om het aan de praat te krijgen.

Dus maar gerenderd naar mp2, en dat dan ge-upload. Wat zonder problemen ging, en wat trouwens een zowat tien keer kleinere file gaf ook.

Op naar ander en beter, peis ik zo.