Tekenles nummer, euh, zes?

Tja. Ik heb het opgegeven, de tekenles. Niet opgegeven in de zin dat ik niet meer ga, maar wel opgegeven in de zin dat ik denk dat ik er nog ga leren tekenen.

Leren tekenen is vooral veel tekenen, denk ik. En dan van tijd tot tijd eens advies vragen aan de leraar. En voor de regeltjes van perspectief and what have you: koop u een goed boek. Denk ik.

De les van vandaag: neem een stuk speelgoed, en verken het in tekeningen. Teken een bovenaanzicht, een zijaanzicht, een whatever-aanzicht, teken hoe het kan bewegen, focus op iets dat u interesseert, teken dat in detail, of schematisch, of in beweging, of watdanook.

Start. U heeft anderhalf uur.

Nee serieus, doe maar.

Ik had een autootje van Lego, en ‘t is dit geworden (klik voor groter):

20081022_tekening1

Eerst vanboven, dan opzij, dan opzij met de schep naar boven, dan een detail vanboven van waar die schep draait:

20081022_tekening2

…dan een snelle schets van het ding met de laadklep achteraan eraf, dan nog eens die schep van dichtbij, dan het mechanisme en het mechanisme in doorsnee.

Pff.

En heel de tijd omringd door allemaal collega’s die wél kunnen tekenen.

Mij niet gelaten. Ik ga gewoon door, in mijn boekje, als ik een vrij moment heb dan teken ik iets. ‘t Zal wel komen met de jaren.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Hah, leren tekenen. Fijn is dat. Ik heb 5 jaar kunstonderwijs gedaan, en in het eerste jaar moesten we niks anders doen dan blokjes en bloempotten tekenen. Iedere week opnieuw. 4 uur per week, en dan thuis opnieuw. Ongelofelijk saai, maar het helpt wel enorm. Mijn advies is dus, begin met zeer simpele dingen, en teken ze veel. Heel veel! En blijven kijken. Niet tekenen zoals je denk dat het is, maar teken wat je ziet.
  Eerst techniek, dan de rest 🙂

 2. Inderdaad. Leren tekenen is vooral veel tekeken. En leren door kopiëren. Alles kopiëren wat je knap, leuk of een uitdaging vindt.

  …en Andrew Loomis leren kennen!

 3. Yep, Michel, oefenen en nog eens oefenen… en beginnen met rechte lijnen te tekenen met 1 penne(potlood)trek… @ Youri : idd, bloempotten, blikken, blokken, stoelen,…. schetsen en schetsen tot het uw strot uit kwam, maar ’t hielp wel, toen kon ik nog schetsen… Door de afgelopen jaren (een stuk of 10-15) dat niet meer te doen, gaat dat toch weer achteruit. Oefenen dus… maar eens je het kan, verleer je het niet meer, het duurt alleen weer een tijdje voor het weer boven komt (in mijn geval dus..)

 4. Heb met veel plezier uw krabbels gevolgd.
  Lang niet slecht, het duurt evenwel jaren voor je door het bos de bomen ziet, dwz je eigen kwaliteiten en die van elke andere tekening- apprecieert. Tekenen, maar vooral inzicht vraagt tijd…
  Ik geef zelf les en tracht via een abstracte weg sneller het inzicht te stimuleren. Kan men nog kiezen hoe ‘waarheidsgetrouw’ men werkt. Ik besef hoe moeilijk de dwang naar gelijkenis wel is, terwijl dat niet het belangrijkste is. Toch is de werkelijkheid een rijke bron van inspiratie…
  geduld.
  wina

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.