Verbouwingen: de keuken (viii)

Waar waren we gebleven? Juist: de trap stond er net, op de laatste trede na. Ondertussen staat de laatste trede er ook, en is het stuk waar vroeger de trap begon en waar nu de bijkeuken is, al een heel eind gevorderd.

De trap komt nu tot helemaal boven, tot aan een voorlopig ingevezen plankje dat nog gaat vervangen worden, tot grote opluchting van Sandra die dacht dat het zo zou blijven:

De trap (boven)

…wat wil zeggen dat de verbouwingen al een beetje in de living geraakt zijn, dus, nog vóór we er daar eigenlijk aan begonnen zijn. De lagencake is wel grappig, trouwens: de kinderbalkjes, daarboven een laagje triplex (of zoiets), daarboven het oude vasttapijt, en daarboven dan de plankenvloer (met tussen tapijt en planken nog een geluidsisolerende laag). Ik kan er niet van over dat die lelijke tapis-plein is blijven liggen.

Afijn. De bovenkant van de trap ziet er nu zo uit:

De trap (boven)

Tegen de muur en helemaal rondom komt later een bibiliotheek. De buizen zullen ingewerkt worden in een technische koker, en de onderkant van de bibliotheek zal neer kunnen klappen over de trapopening. Op het einde van die trapopening zal een zitbankje ingewerkt zijn in de bibliotheek — dat zitbankje zal enkel bereikbaar zijn als de klep dicht is, wacht de gammele spijltjesleuning verdwijnt en wordt een dikke glasplaat, zodat we van beneden naar boven zullen kunnen kijken en omgekeerd.

…maar terug naar beneden. Aan de achterkant van de trap is het nu bijna helemaal dichtgemaakt. Crummy bijeengeplakte foto (geen breedhoek in de buurt), maar het ziet er ongeveer zo uit:

Bijkeuken

De ruimte onder de trap is ingenomen door twee kasten onderaann (waar de was– en droogkast in zitten), daarboven ruimte voor kuisgerief, links ervan (niet op de foto te zien) een hoge kast voor strijkplank en/of borstels en dingen, bijna helemaal rechtsonderaan een grote schuifkast voor een grote PMD-zak, en helemaal rechts an boven tot onder een smal kastje met technische ruimte om gemakkelijker toegang te hebben tot de waterleidingen en zo.

De panelen bovenaan zien er precies uit als kasten, maar kunnen niet open. (Ik zou eigenlijk moeten zeggen: op de ladenkasten na ziet alles eruit als een paneel, en gaat het open met zo’n druk-op-de-zijkant-mechanisme.)

Dat wordt nog wat afgewerkt, maar voor de rest is het daar zowat gedaan. Dat was al een paar dagen geleden gebeurd, trouwens.

De grote maneuvers vandaag:

Dampkap!

Tadam!

Dampkap!

Een dampkap!

De dampkap zelf, dat is natuurlijk wel fantastisch — voor het eerst in ons leven een echte dampkap, geen rook en geur meer over het hele huis als we koken — maar bijna nog meer fantastisch:

Dampkap!

Er zit licht in!!

Akkoord, ja, licht in een dampkap is geen wereldschokkend nieuws. Maar het zal de eerste keer in ons beider hele leven als niet-meer-thuiswonenden zijn dat we zullen zien wat we aan het koken zijn!

‘t Is een serieus groot gemak. De dampkap hangt trouwens asymmetrisch over ons vuur, zodat ze ook nog de frietketel kan afzuigen (uh huh).

De dampkap heeft een + en een – om harder en zachter te zetten, het licht kan aan en uit en op gezelligheidsstand (“beleefdheidsvelrichting, noemt de handleiding het), er zit een knop in om even op maximum zuigkracht te werken (nummer 11, als het ware, voor als bijvoorbeeld de wok plot begint verschrikkelijk te stomen), er zit een soort sleep-modus in (over de loop van een half uur alsmaar zachter gaan zuigen, voor als je weggaat na het eten bijvoorbeeld), én er zit een 24–uur-modus in (de hele dag om het uur een paar minuten zuigen, om de lucht te verversen).

Machtig gerief.

Oh, en ook vandaag gebeurd: de droogkast, die nog naast de tafel stond waar ze vroeger stond toen daar nog een aanrechtactig was, is naar naast de wasmachine onder de trap verhuisd. Wat maakt dat de tafel nu meer ruimte heeft:

Dampkap

Next up?

 • twee (dacht ik) stopcontacten bij, rechtsachter het vuur
 • luchtafvoer dampkap naar buiten leiden
 • afvoer droogkast in orde brengen
 • spatbordachtig ding tegen de muur achter het vuur zetten
 • all kasten bovenaan afwerken zoals de achterkant van de trap afgewerkt is
 • trap afwerken (inclusief leuning)
 • kasten tegen de muur tussen het raam en de dampkap
 • chauffage tegen de achtermuur
 • verlichting
 • afwerking: balken, muren, raam, deuren, plafond

Het begint te korten. Vooral met die dampkap begint het nu echt op een keuken te lijken.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Het ziet er allemaal goed uit, maar wat ik echt heel mooi vind is de vloer in jullie keuken/hal..
  Deze contrasteert nu heel mooi met de zwarte kasten..
  Zo schoon 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.