iPhone/iTouch games

Het moet ergens in de laatste paar weken of zo gebeurd zijn, dat er plots goede games op iPhone/iTouch uit begonnen te komen.

Oh, zeker, er waren al een tijdje een paar spellejes die goed waren.

Galcon is uitstekend: planeten veroveren, en ideaal om met uw vingers te spelen. Het kan een vijftien seconden duren en het kan tien minuten duren, zo’n gevecht, er zijn genoeg moeilijkheidsgraden en variaties om het altijd boeiend te houden.

IMG_0052 IMG_0055

Enigmo is ook zo’n klassieker die al een tijdje bestaat — denk een kruising tussen Lemmings en The Incredible Machine.

IMG_0043 IMG_0046

…maar de laatste letterlijk paar dagen heb ik er een resem wel zeer fijne dingen bijgezet. To wit:

Fieldrunners. ‘t Is gelijk Desktop Tower Defense, maar dan gepolijst.

IMG_0056

IMG_0011

IMG_0016

Inzoomen, uitzoomen, plaatsen, upgraden, dezelfde mengeling van planning en er het best van hopen al bij het origineel. En vooral: geen muisklik vingerduw teveel, aandacht voor detail, mooi geluid en degelijke graphics. Proper.

Er is ook een gratis Tower Defense-spel, Tap Defense, dat zeker niet slecht is, maar ‘t is (bij lange na) geen Fieldrunners.

IMG_0048 IMG_0050

SimCity voor iPhone/iPod Touch: the jury is still out. Het doet wat men ervan verwacht, maar ik heb er geen idee van of ik het zou uithouden om er lang mee te spelen. Wat het zeer zeker niét is, is een soort vereenvoudigde versie van SimCity.

IMG_0022

Ik dénk dat het een SimCity 3000 is, maar het zou kunnen zijn dat ik me van versie vergis. Alles zit er in alle geval op en aan, en het detail is indrukwekkend.

IMG_0023

Topple, in tegenstelling tot SmCity, is een spel dat gemaakt lijkt voor iPhone/iTouch.

IMG_0017 IMG_0018

Topple is een soort Tetris waarbij je een zo hoog mogelijke toren moet bouwen. Je trekt blokken op hun plaats met één vinger, je draait ze eventueel met een tweede vinger, en ondertussen kun je de toren in balans houden (of uit evenwicht duwen, helaas), door de iPhone/iTouch zelf te balanceren.

Oh, en de stukken die er al staan, kan je ook nog verplaatsen. Geniaal in zijn eenvoud.

I Love Katamari (‘t is wreed, ik heb zelf het artikel moeten aanmaken op Wikipedia) is de iPhone-versie van de cultcklassieker Katamari Damacy. Concept: dingen op een bol rollen. Beginnen met kleine dingen, en een alsmaar grotere bol maken, waarmee alsmaar grotere dingen kunnen opgerold worden.

Uhuh, ‘t is inderdaad Japanezers zijn zot-tijd. Maar op PS2 was het een machtig verslavend spel. Op iPhone waren er redelijk wat problemen (traag, slechte controls), maar sinds een update onlangs lijkt het allemaal veel beter te werken.

I Love Katamari

Het blijft echt wel compleet van de pot gerukt:

IMG_0030

…alleen jammer dat het er allemaal wat afgebleekt uitziet.

IMG_0039

Rolando. Ah, Rolando. Nog een soort Lemmings-achtig Incredible Machine-achtig draai-en-sleep-achtig ding.

IMG_0025

IMG_0026

IMG_0028

Maar screenshots alleen kunnen geen idee geven van wat voor een mooi spelletje dit is. Muziek, grafiek, idee: machtig.

Nee serieus: als het zo blijft doorgaan, wordt die hele iPhone/iTouch nog écht de moeite om spelletjes op te spelen.

3 reacties op “iPhone/iTouch games”

  1. om nog maar te zwijgen over de speciale “veeg” versie van pacman en classic Quong (een spel dat er zo classic uit ziet dat men het niet wil stelen, aldus de makers).

    Mijn treinritten gaan voortaan veel toffer zijn 😛

  2. Leuke lijst Michel, ik ga hem zeker eens checken want nieuwe games zijn altijd leuk. Wel spijtig dat je van de betalende geen demo kan spelen, kwestie van te zien of het iets voor mij is of niet…

Reacties zijn gesloten.