App van de dag: Stanza

Kindle, voor iPhone/iTouch of gewoon in ‘t echt, is vooralsnog—drat nog aan toe—niet beschikbaar in Europa.

Awoert!

Ik lees graag boeken, ik lees graag veel boeken tegelijk, maar ik heb een slechte rug en ik zie mij niet rondslepen met veel boeken tegelijk.

Zo’n Kindle in ‘t echt: geen idee of het eigenlijk wel iets voor mij zou zijn (al koop ik er mij natuurlijk meteen één, het moment dat hij in België te kopen is). Dat hij goed leesbaar is in volle zon is een enorme pro. Dat hij niet leesbaar is zonder nachtlamp in het donker is een enorme contra.

Daar zou dan wel tegenover staan dat ik de iPhone app zou kunnen gebruiken om ‘s nachts en in bed te lezen: dan kan ik zelfs zonder bril lezen. Ik zie namelijk zo slecht dat ik zonder bril toch maar met één oog kan lezen tegelijk, en dan nog alleen als de letters niet meer dan een centimeter of vier of zo ver zijn.

…maar bon, goed, afijn. Er is nog geen Kindle.

Wat er wél is, daarentegen, op iPhone/iTouch, is Stanza.

Stanza is een e-boeklezer. Doet zo ongeveer alles wat ik ervan verwacht, gegeven de beperkingen van het platform, en dan vooral de relatief slechte resolutie.

De Stanza-bibliotheek is geordend op titel, auteur, onderwerp en laatst gelezen boeken:

library

latest titles

Proper zonder flashy te zijn: ik was al lang tevreden dat het geen overbodige Delicious Library-achtig houten schappen waren;

Boeken hebben een voorpagina, en kunnen tekst en beeld bevatten. Geen idee wat de beperkingen zijn, ik heb nog maar heel eenvoudige dingen gezien tot nog toe:

bookinfo holmes

Lezen is, zoals het hoort, eenvoudig: rechts duwen om naar de volgende pagina te bladeren (met een propere page curl-animatie), links duwen om terug te bladeren, in het midden duwen om allerlei menu’s te zien te krijgen:

manual page turn

Er is een manier om e-boeken van de computer op Stanza op iPhone/iTouch te krijgen, maar ik heb er nog geen nood aan gehad: er zit namelijk een behoorlijk uitgebreide lijst gratis boeken in. Er zitten ook links naar een aantal te-betalen-boekenwinkels in, zoals O’Reilly:

library1 library2

library3 library4

Er kan vanalles aan gecustomized worden — een instant favourite bij mij was alvast dat ik de rotatie kon afzetten, zodat ik op mijn zijkant kan liggen en dat de pagina niet in landscape-mode springt — maar uiteindelijk zijn de standaardwaarden (kleur, font, achtergrond) wel goed genoeg gekozen.

Het kán wel anders, als het zou moeten:

IMG_0245 IMG_0244

…maar ik laat het dus gewoon zo staan. Behalve als ik niemand mag wakker maken, dan zet ik het scherm minder helder (vinger van boven naar onder over het midden van het scherm); en als het écht moet, kan ik naar night mode overstappen (witte of grijze tekst op zwarte achtergrond):

minder helder nacht

Ontbreekt er iets? Tja. Annotaties, misschien. Misschien meer dan één bookmark per boek. Integratie met Amazon? Downloaden van kranten en tijdschriften?

Ik voel dat ik een waslijst van features zou kunnen opsommen, maar uiteindelijk: dan maak ik er een tweede, jawel, Kindle van. En dat is niet de bedoeling: dit is een ding waarmee ik op dit op dit moment een aantal grote klassiekers aan het (her)lezen ben. Daarvoor is dit ideaal, om tussendoor een paar tiental pagina’s te doen.

Als ik ooit zover ben, bekijk ik de integratie met de desktoplezer en het versluizen van boeken van computer naar iPhone/iTouch ngo eens.

Maar tot zover: van harte aangeraden. Vier en een halve vinger op vijf.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Als je een beetje zoekt kan je aan een Amerikaanse iTunes Store account geraken, dan kan je zonder problemen de Kindle app downloaden.

  2. Eigenlijk zou die Lock Rotation in het OS moeten zitten. Zelfde probleem bij lezen RSS feeds en dergelijke in bed.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.