Het kan niet (meer) zijn

Hoe kan je rustig standby gaan
Alsof er niets is gebeurd
Na wat je hebt aangedaan
En heel mijn wereld hebt ontkleurd
‘k Heb me voortdurend afgevraagd
Wat ik in hemelsnaam misdeed
‘k Heb alle uren horen slaan
En elk moment opnieuw beleefd

Nee serieus, mijn computer is echt traag geworden. Dat valt zo niet op als het maar occasioneel gebruik is, en het geeft ook niet zo erg vandaag, maar het is echt wel opvallend.

Ik weet natuurlijk waar het aan ligt: veel te veel dingen geïnstalleerd en dan maar half ge-ontinstalleerd, veel te veel vroege beta’s en evalutieversies. Veel te veel randapparatuur met crappy drivers en nog crappier meegeleverde software. En vooral, vooral: veel te veel rotzooi dat copieerbeveiligingen en voortdurend in de achtergrond draaiende brol overal insteekt.

Het finale nekschot, trouwens, voor mijn computer, was Grand Theft Auto IV. Dat nog maar eens een versie van SecuROM geïnstalleerd heeft. En dat nooit zelfs maar opgestart heeft, laat staan dat het gewerkt zou hebben, laat staan dat ik ermee gespeeld zou hebben.

Herformattering dringt zich op! Ik heb al een paar keer gezegd, ongetwijfeld, maar nu dringt het zich écht op. Computer staat er ondertussen denk ik bijna drie jaar zonder herinstallatie, en dat toont zich, helaas.

Ik vraag me alleen af of ik niet beter een nieuwe interne harddisk zou gaan kopen, en de oude houden. Dan kan ik als er problemen zijn, altijd terugkeren.

17 reacties op “Het kan niet (meer) zijn”

  1. Je kan de “herformatteringskaap” vlotter ronden als je je huidige systeem virtualiseert (op bvb die nieuwe harde schijf). Nadien kan je dan de interne harde schijf formatteren en opnieuw installeren, en mocht je na afloop toch nog iets nodig hebben van je oude systeem, kan je je “oude” computer gewoon opnieuw opstarten (maar dan als virtuele machine).

  2. Het heeft niets, maar dan ook niets met “Windows” te maken. Ik heb hier Windowscomputers staan die tien jaar oud zijn en nog altijd even degelijk draaien als toen ze net geïnstalleerd waren.

    En aan de andere kant: ik heb onlangs mijn Linuxlaptop ook volledig mogen herformatteren, omdat Ubuntu en slechte drivers en kapotte configuraties en half- of niet-werkende oplossingen er een potje van gemaakt hadden.

  3. jawel… dat heeft alles te maken met windows.

    Met mijn linux machines mag ik zoveel rommel installeren gelijk ik wil ik krijg die altijd weer vanilla…

    Met mijn windows lukt dat niet… een programma installeren heeft onvermijdelijk tot gevolg dat er rotzooi achter blijft in uw register en op uw filesystem. En dat mag nog het “cleanst” programma uit zijn… Zelfs dingen die ik zelf geschreven heb, godbetert…

  4. Met mijn Linuxmachine net zoals met mijn Windowsmachine kan het zijn dat er zodanig veel over, door en onder elkaar vervlochten dependencies en versieverschillen en nonsens is, dat het op den duur helemaal naar de zak is.

  5. met dat verschil dat je onder een linux dan ff alles oninstalleert (als je ten minste een package manager hebt die dat toelaat, gelukkig werk ik dus niet met apt-get 😉 ) en terug zo herbegint in de plaats van heel de machine te herinstalleren…

  6. Nog een harde schijf kopen, oud systeem daarop zetten en er nooit, maar dan ook nooit meer naar kijken 🙂

    Ik heb gisteren een vijf jaar oude backup weggegooid – stond maar ruimte in te palmen en ik denk niet dat ik er nu nog iets mee ga doen.

    En die zoveelste discussie of het nu aan windows ligt of niet: ten eerste draait mijn xp al vijf jaar even vlot en stabiel (maar ik installeer NOOIT beta’s, trials of spellekes), en ten tweede kan je op windows ook met een package manager werken (de naam ontgaat me even), en waar zit dan nog het verschil tussen windows en linux? Komaan zeg, zelfs linux fanatiekelingen moeten nu toch ook inzien dat het verschil tussen de twee verwaarloosbaar geworden is? Het is gewoon een kwestie van smaak.

Reacties zijn gesloten.