Metatale: tijd om de stekker eruit te trekken

Serieus.

Metatale is een ding, onderschreven door Bart en Dirk van Netlash, Tijs Vrolix, en Frank en Bernard van Openminds. Het principe is dat er ergens een algoritme is dat de invloed van mensen meet. Welbepaald omschreven, geografisch en qua interesse bijvoorbeeld: wil ik weten welk weblog aan te schrijven om een nieuwe stofzuiger te promoten in de buurt van Antwerpen, dan kan Metatale me dat wellicht zeggen.

Als bijverschijnsel is er dan een “samengestelde” top 100 van de meest invloedrijke weblogs. Op zich heeft die top 100 niet veel nut, want te ruim en te vaag, maar het geeft toch een indicatie van wat er achter de schermen zit. En, niet te vergeten, het creëert zijn eigen “buzz”, door om de zoveel tijd aangepast te worden en daarmee traffiek over metatale te krijgen van de misnoegde mensen (wegens gedaald) of tevreden mensen (wegens gestegen).

Everyone’s a winner!

Of nee, toch niet. Vorige keer was de update ook al compleet van de pot gerukt, maar deze keer is het nog van de pot gerukter.

Ik kan erbij dat een algoritme gebruikt wordt om automatisch een lijst te genereren, maar een minimale reality check zou toch op zijn plaats mogen zijn.

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in.

Aardschok.net, op nummer twee, is een niet-bestaande site. Net als seniorennet.be/iepersnieuws op nummer 26, seniorennet.be/rogerxx8 op nummer 31, seniorennet.be/roger3530 op 33 (rogerxx8.skynetblogs.be op 53 bestaat wel nog, maar was al sinds januari 2008 niet meer aangepast), lichtgeraakt.be op 35, blog.bmaes.be op 60, bloggen.be/idtv op 86, hellbunny.skynetblogs.be op 93 en fuckhedz.com op 94.  Andere, zoals  bloggen.be/pictbaowesthoekderdegraad bestaan wel maar zijn helemaal leeg.

De sites op nummer 3, 4, 5 en 34 leiden allemaal naar dezelfde pagina bij Zattevrienden, nota bene op zv-magazine.be, dat er zelf niet in staat.

Op nummer 6 staat biertijd.nl. Is dat Vlaams? Het komt nog eens terug als biertijd.com op nummer 36 trouwens.

Twintig van de honderd meest invloedrijke blogs zijn er van seniorennet. Ik wil dat nog wel geloven hoor, maar toch.

Blog.zog.org staat op nummer 8, maar vorige keer stond hij er niet meer in, en de keer daarvoor op twee of drie of zo.

Op nummer 10 staat Gizmodo, dat bewaarlijk Vlaams te noemen is.

Op nummer 11 staat bloggen.be/fckampioenen — waarvan het laatste bericht van september 2007 dateert. Zo zijn er nog een aantal trouwens: bloggen.be/koningklijkefamilie (56)werd ongeveer samen met bloggen.be/koninklijkefamilies (34) in januari 2007 nog eens aangepast, seniorennet.be/el (43) in november 2006, seniorennet.be/wandelland (57) in februari 2007, seniorennet.be/fietsland (58) in april 2007, bloggen.be/ribbe2 (66) in februari 2007, seniorennet.be/ellydeude2 (70) in november 2006, bloggen.be/hofmansport (“Schoenen Hofman Sport, De Voetbalspeciaalzaak van de streek”, 80) in februari 2008, seniorennet.be/teckeltje (81) in mei 2008, interclubgent.skynetblogs.be (88) in december 2007, bloggen.be/vlaams_belang_ledegem (89) in oktober 2007, seniorennet.be/ribbedebiereizen (90) in december 2007,

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in. www punt gent punt blogt punt be daarentegen wel (plaats 48), zelfs al bestaat dat adres al een eeuwigheid niet meer. Henk (63) leeft al een eeuw niet meer op  henk.tiehie.com. Yab leeft ook al sinds 2007 niet meer op gelebanaan (68), en Bruno ook al járen niet meer op volume12.net/12 (87).

Bartdewaele.be is een aggregator van andere sites, geen blog. reageer.skynetblogs.be is ook geen blog.

Asfaltkonijn staat er twee keer in (29 en 83).

LVB.net? Staat er niet meer in. Nee, veel belangrijker is bijvoorbeeld vakantiestudio-knokke.skynetblogs.be (72), een éénpaginawebsite waar een, inderdaad, vakantiestudio in Knokke te huur aangeboden staat. Sinds maart 2008.

*
*   *

Brave jongens: trek de stekker eruit. Dit is belachelijk. Bart en Dirk: dit straalt negatief af op Netlash. Frank en Bernard: dit is Openminds onwaardig.

Yoda

updateYoda hierboven zegt “Do, or do not. There is no try.” Daarmee wil ik dus niet wil zeggen dat het niet de moeite is om te proberen, of een stap in het donker te zetten. Er zijn ongetwijfeld mensen te vinden die zeggen dat dat net de essentie van “ondernemen” is: proberen, opnieuw proberen, en blijven proberen.

Wat ik er wél mee wil zeggen: doe iets goed, of doe het niet. De mensen achter Metatale zijn stuk voor stuk niet aan hun proefstuk toe, hebben stuk voor stuk een uitstekende reputatie in wat ze doen, en gaan stuk voor stuk voor 150% in hun hoofdbezigheid.

Zo van de buitenkant bekeken is het er heel erg aan te zien dat dit een zijproject is, waar niet het hele team voor de volle honderd procent voor gaat. En bewijst Metatale dat de som van de onderdelen niet altijd groter is dan het geheel.

Doe mee met de conversatie

32 reacties

 1. Pingback: Druug
 2. Pingback: Blogologie
 3. Pingback: WebsterMC
 4. Who cares, op dit punt?

  Het is vanaf het begin al een farce geweest, en ze hadden er al veel langer mee moeten stoppen.

  Het lijkt wel hobby projectje dat leuk was in het begin maar waar de fun al snel af is, ook voor de mensen achter het project.

 5. Ik ga me op glad ijs begeven wegens mijn verscheidene, overigens zeer fijne, zakelijke relaties met de heer De Waele van Netlash, maar ik geef u 100% gelijk, Michel.

  Of ze doen iets anders en slimmer, of ze stoppen ermee, maar dit wordt inderdaad een beetje lachwekkend.

 6. Mooie samenvatting, ik ben benieuwd op een reactie van de heren. Ik begrijp ook niet goed hoe deze lijst online is kunnen komen. Een automatische opfrissing is er duidelijk niet, dus iemand moet deze lijst in handen hebben gehad voor ze online ging. Surely they must have noticed…

 7. Mooie samenvatting, ik ben benieuwd naar een reactie van de heren. Ik begrijp ook niet goed hoe deze lijst online is kunnen komen. Een automatische opfrissing is er duidelijk niet, dus iemand moet deze lijst in handen hebben gehad voor ze online ging. Surely they must have noticed…

 8. Michel, je kritiek is terecht. De lijst wordt normaal gezien elke week automatisch gegenereerd – en dit keer moet er iets misgelopen zijn. Wat, dat moeten we nu in detail nakijken. Ik ben akkoord dat de huidige lijst niet relevant is.

  Wel, voor alle duidelijkheid: MetaTale heeft niets met Netlash te maken, behalve dat ikzelf en Dirk (mede-)aandeelhouder zijn van beide.

 9. ‘k lig er ook uit. Vorige update nr 3 dacht ik. Kris hoet ligt er ook uit, stond op 2 of 4 ofzo (voor of na mij).
  Ik vond ze altijd nogal hard geënt op Technorati .. nu denk ik dat blogfrequentie belangrijk is geworden (in Januari heb ik niet geblogd). Hoewel, Joris Winters staat er ook in en die heeft sinds oktober niet meer geblogd .. maar die werk voor concentra (hebben die geen business bij …)

 10. Gisteren was er al een hele discussie over Metatale op Twitter, kijk maar op http://search.twitter.com/search?q=metatale

  Wat mij verbaast is dat de huidige crappy lijst nog steeds online staat. Bart stelt hierboven dat de huidige lijst niet relevant is, maar hij neemt blijkbaar geen actie om de lijst offline te halen – iets wat ik toch onmiddellijk zou doen indien er iets zou misgelopen zijn.

  Als Metatale nog een reputatie had, dan is die nu (zeer) sterk beschadigd.

 11. Ik probeer al maanden mijn MetaTale rank te weten te komen , maar krijg enkel ‘niet opgenomen in onze database, nu wel’ melding. Probeer ik het paar weken later weer dan krijg ik dezelfde melding. Idem voor een collega van me…Ik had dat waarschijnlijk even moeten melden ipv hier te zeuren…Maar het is mijn illustratie over wanneer ik Meta Tale niet meer serieus nam 😉

 12. Metatale is een geniaal afleidingsmanouver. Ik krijg al maanden geen marketing & promo spam meer. De juiste mensen – zoals de jongens van Adheses – weten me wel te vinden.

  Ik zou geld betalen om het ding omhoog te houden.

 13. Heel die Metatale-historie doet me zowaar denken aan de reacties op de Clickx Site van het Jaar van een paar jaar geleden.

  Then again: die zo fel becommentarieerde lijst was behoorlijk evenwichtig in vergelijking met die van Metatale…

  Waar is die olie en dat vuur? AWOERT METATALE! PRUTSERS! AMATEURS!

  😉

 14. lol

  met al dat gepost, gecomment en genoise over MetaTale komen ze straks zelf op nummer één te staan. Misschien moet iemand een poll lanceren:

  MetaTale
  • blijven
  • de stekker eruit

  Stem nu en krijg een lijstje in de laatste lijst.
  ‘Laatste’ as in: om er nooit meer opnieuw eentje te zien, of laatste nieuwe 😉

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.