Zeg, euh, Metatale…

Metatale, lang geleden, toen de dieren nog praatten, was een idee waar wel iets in zat: zoek uit  hoe invloedrijk weblogs zijn. Niet noodzakelijk hoeveel lezers ze hebben, maar wel hoeveel invloed ze hebben. Niet in het algemeen, maar in het specifiek: geografisch omschreven en naar onderwerp omschreven.

Lang geleden was dat, toen weblogs nog iets nieuw-achtig waren, toen Facebook maar een schim aan de verre horizon was, toen er nog een blogosfeer was, toen mensen daar nog in geïnteresseerd waren. Min of meer.

De Metatale top 100 was toen een smaakmakertje voor het “echte” werk van Metatale, waar een –vermoeden we dan maar—wiskundig model Moneytrongewijs het interweb analyseert en u metéén kan zeggen welk weblog aan te spreken om, ik zeg maar iets, spatels te verkopen in Leuvense. Of radijzenzaad in Oost-Vlaanderen. Of “iets met digitale muziek” bij Brusselse studenten.

Ik zie, theoretisch, dat het ergens zou kunnen, érgens. Ergens in een soort sweet spot tussen mensen die gewoon echt de vinger op de pols van een blogosfeer hebben – zoiets als Enchanté of Talking Heads, stel ik me dan voor – aan de ene kant, en tussen mensen die echt massief veel echte data hebben –zoiets als Adhese, stel ik me dan voor.

Het moet lastig zijn om iets dat in gang gezet is, weer op te bergen. Dat moet pijn doen, kan ik me inbeelden.

Maar die om de ikweetniethoeveeltijd automatisch gegenereerde top 100, dat begint tegenwoordig toch wel écht te belachelijk voor woorden te worden. Asfaltkonijn.be,askatasuna.be, lvb.net, mouseover.be en smetty.be staan er twee keer in. De wel heel erg Vlaamse retecool.com (6), vkmag.com (49) en gizmodo.com (62 én 79) staan er ook in. Steven’s blog.pictrix.com (15) is er in juni vorig jaar mee opgehouden. Een website als duits.skynetblogs.be is ongetwijfeld interessant, maar ik betwijfel dat die ooit tot een top 100 van de meest invloedrijke sites zou kunnen behoren. Net als, pakweg, redfox-babes.blogspot.com, dat niet meer dan wat soft naakt bevat.

Enfin bon. Gentblogt staat op één. Niemand hoort mij klagen.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.