Metatale

Metatale.eu is uit! De ambitie: niet meer en niet minder dan in kaart brengen wat de meest invloedrijke blogs zijn in Vlaanderen. Uit de press release mail van Bart:

Het Gentse MetaTale lanceert als eerste bedrijf in Europa een dienst om de invloedrijke gebruikers van sociale media (weblogs, social networking sites, …) op te sporen. Met de tool – die zich in de eerste plaats richt tot marketeers en communicatieverantwoordelijken – wordt het bijzonder eenvoudig om op zoek te gaan naar gebruikers die binnen bepaalde thema’s een sterke invloed kunnen uitoefenen op hun persoonlijke netwerk.

Ambitieus much, gentlemen?

Ach, en laat de beschuldigingen maar een aanvang nemen. Mijn gedacht? Ze doen tenminste iets, in de tijd werd er met Technorati ook gelachen, en wie commentaar heeft, moet het maar zelf doen.

Even overlopen zie…

Tiens, zo op het eerste gezicht mis ik daar zeker Ine in. En Veerle ook. Of tellen die niet meer als “Vlaams”? En Ilse is toch véél en véél invloedrijker dan de overgrote meerderheid van wat er in die lijst staat? En ik ben waarschijnlijk de enige niet die dingen ziet verschijnen waar hij nog nooit van gehoord had—lizy53mopjes.skynetblogs.be begod, of janice-laureyssens-visie.skynetblogs.be. Altijd al een vreemd boeltje gevonden, die Skynetblogs.
(en ik bedenk net: Bruno staat hier niet bij, en ben ik de enige die dat weird vind? :))

Ik kijk uit naar de gedetailleerde uitleg, die een slap koord zal moeten bewandelen tussen voldoende transparantie en uitleg geven en teveel informatie geven zodat niemand nog geïnteresseerd is om geld te geven aan een rapport.

En ik persoonlijk ben sceptisch, natuurlijk. Ik betwijfel niet dat bepaalde weblogs een zekere invloed kunnen hebben, maar ik denk dat de cijfers nog te klein zijn om van echte invloed te kunnen spreken. Ik zie ook niet meeteen wie het doelpubliek is van de deliverables van Metatale, die rapporten. Een handvol reclamebureaus?

Kudos voor de mannen dat ze hun nek uitsteken, dat wel. Bart heeft alvast zijn asbest ondergoed en overhemd aangetrokken. Flame on!

63 reacties op “Metatale”

 1. Pingback: Pietel.be
 2. Ine en Veerle zijn wel degelijk opgepikt als Vlaams, maar staan door de MetaTale machine niet gerankt in de top 100.

  Veerle: We meten specifiek Vlaamse invloed; ik vermoed dat Veerle op dat vlak te veel internationaal speelt.

  Ine: Ze wordt gehandicapt door haar verschillende URL’s die ze door elkaar gebruikt.

 3. Wauw zeg, een top 100, gebaseerd op wie het meeste linkt en gelinkt wordt. Ik vind dat toch een beetje vies hoor. Een blog starten, heel veel zemen bij mede-bloggers en zo in de top 10 geraken. Ook al schrijf je voor de rest over niks.

  Wat is trouwens het nut van “invloedrijk” zijn in het incrowd-wereldje van de bloggers, dat uit niet veel meer dan 100 blogs/mensen bestaat?

 4. @Youri: ik denk dat ze dan gaan komen aanzetten met dingen als early adopters/dapters en invloeden en watnog.

  Ik volg u: stormen in glazen water zijn misschien wel stormen, maar dan wél alleen maar in een glaasje water.

  Koen Fillet, nu op 96, is dan ook waarschijnlijk tien keer invloedrijker dan om het even wie op de lijst: hij kan gewoon honderdduizenden mensen rechtstreeks, radiofonisch aanspreken.

 5. Mij zeggen dit soort cijferlijstjes ook maar weinig, eerlijk gezegd. Ik mis flink wat namen en van andere namen snap ik de hoge plaatsen niet meteen.

  EN HET IS NIET OMDAT IK MAAR OP EEN LOUSY 88STE PLAATS STA OFZO ZULLE. ZEKER NIET.

 6. Ik denk niet dat MetaTale beweert algemene invloed te meten – enkel online invloed. Dus het nodige gezond verstand moet wel gebruikt worden. Langs de andere kant denk ik wel dat onrechtstreeks een stuk van die online invloed naar ‘het echte leven’ doorsijpelt.

  Oh, en Youri, het algoritme van MetaTale gaat een stuk verder dan linken en gelinkt worden.

 7. Grmbl… humbug en kwijl in dozen. Invloedrijke blogger, mijn versch gewassen (en geschoren) blinkende reet, ja!
  Maar goed, als het is om marketingdinges finaal de grond in te boren dan sta ik op de eerste rij: misschien sta ik daarom op plaats 37. Ik snap het anders niet echt: de laatste tijden beschouw ik mijn blog als een wormvormig aanhansel dat ik sinds tijden niet meer beroerd heb.

 8. @bart: je gooit appels en peren bij elkaar, en je berekend hun positie dan ook nog eens via wiskundige formules. Dat gaat toch niet!

  En als je het wel wil doen, dan begin je toch op zijn minst met bezoekersaantal. Maar dat weet je niet eens.

 9. @Youri: welke appels en peren zijn dat?

  En je hebt gelijk, bezoekersaantal zou *een deel* van invloed kunnen betekenen. Maar dat is een cijfer dat moeilijk te achterhalen valt.

  Langs de andere kant: zijn de top blogs die we eruit gehaald hebben niet degene met de meeste bezoekers? Zonder dat we het bezoekersaantal wisten?

  We zijn er wel van overtuigd dat bezoekersaantallen niet alles zeggen. Je kan invloedrijk zijn zonder duizenden bezoekers; en het is niet omdat je duizenden bezoekers hebt dat je invloedrijk bent.

  Stel (dit is zuiver hypothetisch): blog X heeft twéé lezers, Michel van blog.zog.org en Pietel van pietel.be. Beiden respecteren blogschrijver X, en lezen met interesse wat hij schrijft – en nemen soms iets over.
  Is blogschrijver X dan minder invloedrijk, of meer invloedrijk?

  Omgekeerd – als het gaat over pakweg celtherapie, ga jij dan het advies en de mening volgen van Zatte Vrienden?

 10. @bart: daarom is het net zo moeilijk vergelijken. Wat betekent “invloedrijk” dan in dit geval, en hoe bereken je die influence ranking? Mij lijkt het toch niet zo fantastisch te werken als blogs als kerygma.be niet opduiken in een lijst waarin een blog als liza53mopjes.skynet het wel goed doet.

  Ik kan mij niet voorstellen dat die laatste “invloedrijker” is dan de eerste, al vind ik invloedrijk op zich al een beetje vaag. Ik vind niet goed terug hoe het in elkaar zit, eigenlijk. :/

 11. een perfect system zal wel niet bestaan denk ik, en afgaande op de gebruikte criteria zal het wel “redelijk” representatief zijn voor hetgeen de resultaten zouden moeten zijn? bugs en andere niet uitgesloten?
  maar wat wil dat nu allemaal zeggen? don’t know hoor!

 12. @lilith: Klopt, Kerygma is er van tussen gevallen door een technische glitch. We zetten dit zo snel mogelijk recht.

  We proberen op een ‘objectieve’ manier het begrip influence in te vullen – gebaseerd op meetbare gegevens. Mijn theorie is: we zitten altijd maar in ons zelfde kringetje naar elkaar te wijzen. Er zijn nog andere blogs, die hun eigen invloed hebben.

  Met MetaTale indexeren we 50000 Vlaamse blogs, en scoren die volgens objectief meetbare gegevens. Uiteraard zoeken we nog naar welke die gegevens zijn, hoe ze te meten, en hoe ze tov elkaar te wegen. Input daarover is zeker welkom. Maar we geloven dat we toch op het juiste spoor zitten.

 13. Ik denk dat veel mensen ook met het verkeerde beeld rondlopen en het daarom raar vinden dat er een aantal namen ontbreken. Toch zou ik bvb de skynetblogs niet onderschatten qua invloed bij het oudere publiek. Alsook de blogs van seniorennet.

 14. Ik blijf erbij, het soort “influence” dat je hiermee in kaart probeert te brengen slaat enkel op de zeer kleine groep bloggers. En de reden waarom de ene blogger hoger staat dan de andere is omdat ze elkaar kunstmatig omhoog duwen, niet omwille van wat ze schrijven. Het is influence ja, maar het is ook een lege doos.

  Een nutteloze lijst dus.

 15. Wat die Seniorennetters en MySpacers betreft, De Blogoloog (http://www.blogoloog.be) is dan wel meer op search gericht dan op invloed, maar ik merk toch ook dat die mensen precies heel weinig linken, tout court. Het clubje in de top-100 zorgt dan ook heel vaak voor de ‘push’ om een link in de ‘populair’ lijst te krijgen (http://www.blogoloog.be/popular.cgi) of op Blogium (http://www.blogium.be/)

  Case in point: kijk maar eens wie er allemaal naar http://www.metatale.eu linkt op dit moment: http://www.blogoloog.be/wholinksto.cgi?link_url=http%3A%2F%2Fwww.metatale.eu

  Praktisch allemaal top-100’ers!

 16. Als volledige leek inzake dergelijke peilingen denk ik dat Youri het bij het rechte eind heeft om te zeggen dat deze ‘influence’ op een kleine groep bloggers slaat; als ik in de doelstellingen lees dat ‘invloed’ gedefinieerd wordt als ‘de mate waarin iemand online anderen tot actie kan aanzetten’ dan is dat eerder het domein van meta-bloggers, lijkt me? In dat opzicht is de domeinnaam een uitgelezen keuze, maar zou dit dan ook niet inhoudelijk meer in de verf moet gezet worden op de Metatale-site?

 17. Ine en Veerle schrijven in het Engels. Ondankst het eerste commentaar vind ik het volgende op de site van metatale.eu

  Een duidelijke afbakening van de geografische markt is de sleutel voor conversaties. Hoe internationaal het internet onze wereld ook gemaakt heeft, we praten ook online nog steeds voornamelijk met taal- en landgenoten. MetaTale bakent invloed af binnen taalgebieden.

  Ik weet niet goed wat daarmee wordt bedoeld, het gaat wel degelijk over een taalgebied, maar dat neemt uiteraard niet weg dat je binnen een zeker taalgebied een andere taal kunt spreken…
  Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is of Brussel hier nog als Vlaams wordt beschouwd. Of is dat reeds het buitenland ? 😉

 18. Mike,

  Zie ook de discussie op: http://www.pietel.be/archives/2636

  ‘Vlaams’ is voor ons een samenstelling van een aantal eigenschappen, waaronder taal (maar niet enkel taal). Je hoeft niet in Vlaanderen te wonen/gehost te zijn om als Vlaams beschouwd te worden.

  Maar: pin jezelf niet vast op deze top 100 lijst. Voor mij is die lijst *eigenlijk* waardeloos. ‘Invloed’ is ALTIJD gedefiniëerd door ‘waarover’ en ‘bij wie’. De top 100 lijst zegt niets over ‘waarover’, en zegt hoogstens iets over ‘bij Vlaamse bloggers’.

  We zullen met MetaTale nog een paar stappen verder gaan.

 19. Seg, ik weet dat de skynetblogs vaak niet echt hoogstaand zijn, of vaak een standaard layout hebben enzo maar daarom hoeven ze niet allemaal over dezelfde kam gescheerd te worden! Ook daar zitten pareltjes van blogs tussen die prima hun mannetje staan in de iets hogere regionen van de blogosfeer zoals eikebah.skynetblogs.be of twinkeltje.skynetblogs.be!
  Misschien zijn er ook mensen die ooit een skynetblog begonnen zijn zonder te weten dat er veel betere blogservice bestond en op het punt staan om te schakelen naar een nieuwe blog? De grote drempel is wel het feit dat je je teksten en commentaren niet kan meeverhuizen waardoor je voor eeuwig en altijd met twee blogs blijft zitten…

  Invloedrijk is zo relatief. Op thema gerangschikt, vind ik het idee al een stuk beter. Ohja, dat ik er niet tussensta, trek ik me niks van aan. Wat ik schrijf, interesseert toch slechts een beperkt publiek vrees ik zo…

 20. @Bart: als die top 100 dan toch zo’n vertekend beeld geeft en in se een lege doos blijkt te zijn wegens het ontbreken van context, is Metatale er dan niet wat prematuur mee naar buiten gekomen? Ik bedoel, de top 10 is op zich niet eens een verrassing.

  Het zou inderdaad een stuk interessanter zijn als je ‘waarover’ en ‘bij wie’ kan beantwoorden.

  Begrijp me niet verkeerd, de bedoeling is nobel. En zoals Michel zei: in het begin werd er Technorati ook met gemengde gevoelens onthaald. Gedroomde reclame is zo’n lijstje allesinds wel want, egocentrisch is als we zijn, je krijgt er wel de nodige linkexposure in de blogosfeer voor terug. Ook niet onbelangrijk.

 21. @Tom: We doen ons best om zo accuraat mogelijk te werken. Maar software blijft software… Ik zal binnenkort een tool voorzien op de MetaTale website waarmee je kan nakijken of je blog opgenomen is of niet.

  @Matthias: Deze Top 100 lijst is een ‘proof of concept’ – tonen wat we kunnen doen. De echte waarde zal inderdaad in het ‘waarover’ en ‘bij wie’ zitten – maar dat zal betalend zijn.
  We zijn wél aan het nadenken over hoe en wat we gratis aan bloggers kunnen teruggeven. Ideeën zijn welkom.

 22. Een vreemd idee over invloed… er zitten bij de blogs zeker lezenswaardige exemplaren, die prettig of boeiend kunnen, en occassioneel steek ik ook wel ‘ns wat op. Maar invloed?? Een mix als gent.blogt, dat zeilt tussen blog, forum en info, heeft zeker een plaats als stadsmedium verworven en zet allicht een bepaalde toon bij een klein deel mensen. En een van de redenen daarvoor is dat het ontsnapt aan een strak marketingdenken erachter. Het gebruik van blogs door marketing- en reclamebureaus, zoals bij Croky-nieuwesmaak-paketten, (of politieke partijen met oude smaken) zal wel niet te vermijden zijn omdat elk nieuw medium snel ingepalmd wordt zolang het gratis kan gebruikt worden. Zeggen dat de mogelijke exploitatie van een medium en zijn publiek een sociale relevantie heeft, kan alleen maar opkomen bij wie de idee van sociale netwerken alleen maar over nuttigheid gaat.

 23. al heb je nog nooit van me gehoord… ik ben toch fier dat ik in de lijst opgenomen ben. Bijna 3 jaar werk ik aan mijn mopjesblogje en ik kan je verzekeren dat er toch heel wat tijd gaat naar deze blog om er iets fatsoenlijks van te maken! Bij mij zul je geen platvoerse, racistische of politieke moppen vinden… ik probeer de kerk in het midden te houden en niemand voor het hoofd te stoten.

 24. Pingback: Peter's Blog
 25. Ik wens de oprichters in kwestie veel succes met hun intiatief, want ik vrees dat het geen lang leven beschoren zal zijn. Wie wil er nu in godsnaam betalen voor een rapport over zoiets vaags als “invloed”? Achja, d’r lopen in het marketingwereldje genoeg mensen rond met hun hoofd in de wolken. Je weet nooit.

 26. Ik ben ervan overtuigd dat er in allerlei hoeken en kanten van het interweb stapels weblogs zijn die veel en veel invloedrijker (om nog niet te zeggen beter) zijn dan die die nu in de lijst staan.

  En Lizy: ‘t was zéker niet neerbuigend of zo bedoeld, dat van die Skynetblogs. Ik vind het gewoon een ongelooflijk vreemde wereld, die heel erg ver van mijn bed staat. Net zoals Seniorennet, en Myspace, en vele vele tientallen verschrikkelijk druk bezochte fora, en nog wel andere dingen die ik helemaal niet ken.

 27. ik wil opeens geen skynetblogger meer zijn :s
  loool, maar zoals Eiko/daphné zegt: allerlei pluimage blijkbaar
  ik dacht: allez ik krijg links van de Michel zijn blog ik sta niet eens in die lijst en sinds wanneer leest die mij?

  maar de gluiperd is een euhm…gluiperd 😀

 28. #bart: wat me interessant lijkt (gezien je zegt dat ik er bv uitval door mijn url’s) is een aantal richtlijnen opsommen die de mensen die in de top 100 willen geraken best toepassen.

  (mijn monuments.nu probleem is idd een miserie die ik dringend es moet oplossen. lol)

 29. Geweldig! Eerst dacht ik: “who fuckin’ cares”? Je schrijft toch een blog voor jezelf. En misschien voor een publiek? Maar toch niet om in de hitparade voor te komen? Maar kijk, blogland is toch weer “geëmouveerd” door de publicatie van wat zowat het elfendertigste, arbitraire lijstje van de laatste tijd moet zijn… Even wat blogs lezen nu die invloed hebben op MIJ… Sommigen zijn top-100, anderen niet… Maar wat doet het er toe?

  😉

  Nummer 51

 30. Demme, ga ik ook eens de echte wereld in voor een dag… mis ik toch deze buzz (van de week) zeker.

  Invloedrijk: voor mij liefst die eerste 7 letters eraf (Zou trouwens een heel ander lijstje worden).

 31. Terug een nutteloos gadget? Ik vrees ervoor. Een platform dat nog maar eens aantoont dat onderling linken wel degelijk een factor is om hoog te scoren in zo een lijstjes!

  Wat houdt anderen tegen om hetzelfde te doen als de Gentse bloggers? Ik zou zeggen geef het platform nog een maandje en probeer de werking te begrijpen en misschien zelfs te verstoren door gerichte campagnes…

  Hier gaan nog boeiende resultaten uitkomen. En de boer? hij ploegde voort.

 32. Grappig, als de kijk- en waarderingscijfers drift van de traditionele media overslaat naar een online context…

  Een gefronst voorhoofd, omdat niemand zit afvraagt waarom een non-blog in het lijstje voorkomt: 40 (16) http://www.bloggen.be/debby_en_nancy.

  Nuttig, omdat ik weer een paar blogjes leer kennen die onbekend en vooral onbemind waren. Waarmee dit lijstje meteen zijn plaats in mijn favorieten weet te rechtvaardigen.

 33. @michel: het lijkt idd. alsof de blog/internetwereld uit eilanden bestaat, waarvan er een aantal niet inbegrepen zijn. Ik kan me niet inbeelden dat er bij Seniorennet geen gepensioneerde versie van jou bestaat die ook veel invloed heeft. Op de senioren dan?

  Dat suggereert dat ze toch vooral links en commentaren hebben gebruikt, waarbij “invloed” dan gewogen wordt met de (chronologische) richting van een link (bv: jij start met een buzz-item over een D40, anderen nemen het over en linken terug naar hier, nog andere commenten etc.). Dat zal wel die “Grafen theorie” zijn waarop ze doelen?

 34. Allez, nu dachtb ik net invloed te hebben en nu blijkt uit deze conversatie dat het weerom noppes is. Nom de potten! Maar ‘t is wel ingewikkeld, want dienen invloed heeft dus niets met content te maken. Maar tis dan ook wel boeiend, want hoé zit het dan wel ineen? In ieder geval, kàn een team dat uitsluitend bestaat uit mannen en dus buist op diversiteitsvlak oordelen over content? Ik blijf ze volgen, en dat is wellicht hun bedoeling;-)
  Ik eis wel een rechtzetting voor mevrouw de ere-voorzitter van Gentblogt en haar oogappel Kerygma!

 35. En natuurlijk slaat dienen invloed alleen op blogland. Federaal minister van Werk Peter Van Velthoven (voor deze mensen die ook het echte leven volgen) heeft ook een blog, die tot nu toe weinig succes heeft, maar laten wij toch deemoedig erkennen dat 1 minister meer invloed heeft dan wij allemaal, non?

  Maar soit, elk initiatief heeft bestaansrecht, als het tenminste proper in huis is.

 36. Pingback: Sponzen Ridder

Reacties zijn gesloten.